Cele mai bune producţii la Festivalul Naţional de Teatru Independent

Între 3 şi 9 noiembrie 2014, Bucureştiul devine scena principală a teatrului independent românesc. Timp de o săptămână, Festivalul Naţional de Teatru Independent va prezenta cele mai bune producţii independente din ţară, workshop-uri inedite şi conferinţe.

Festivalul Naţional de Teatru Independent – ediţia a 2-a (FNTi2), organizat de Fundaţia Godot, îşi propune să aducă în prim-plan spectacolele de calitate din zona independentă, subliniind necesitatea existenţei şi susţinerii acestui fenomen teatral în România.

Programul FNTi2 va reuni producţii din Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Cluj, Craiova şi Târgu-Mureş, care vor putea fi urmărite în spaţiile partenere din Capitală: Teatrul Luni de la Green Hours, Unteatru, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul ARCA, În Culise Teatru Pub, Teatrul de pe Lipscani, Teatrul de Sufragerie, Teatrul Mignon şi Teatrul Coquette.

Cântecul lebedei

Ediţia de anul acesta are un caracter aparte, necompetiţional, propunându-şi să fie în primul rând o sărbătoare a teatrului tânăr. Distincţiile acordate de către juriul festivalului, format din Coca Bloos, Ana-Maria Nistor, Ioana Moldovan, Cristian Theodor Popescu şi Pompilius Onofrei, vor avea ca scop principal susţinerea în plan profesional a tinerilor artişti şi dezvoltarea viitoarelor proiecte ale acestora.

În afara programului de spectacole, FNTi2 va organiza trei workshop-uri dedicate artiştilor participanţi (şi nu numai): Meisner Industry Workshop susţinut de invitatul special Eugene Buica, Casting Toolkit cu Florentina Bratfanof şi The 24 Hour Play, un atelier-eveniment unic în România. Programul va fi completat de conferinţele FNTi2, care vor avea ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă teatrul independent românesc – de la surse de finanţare la promovarea producţiei – şi a soluţiilor posibile. Aceste evenimente vor fi subsumate scopului FNTi2 de a crea un mediu de comunicare între artiştii independenţi din întreaga ţară.

Ce-am ales să uit

După un weekend de „încălzire” cu spectacole în Festival preview, FNTi ediţia a II-a a luat startul luni, 3 noiembrie, cu mult teatru independent de calitate, workshop-uri şi lansări de carte.

A doua ediţie a celui mai important festival de teatru independent din România a debutat în weekend cu două producţii, prezentate în secţiunea Festival preview, la Godot Cafe-Teatru.

Sâmbătă, 1 noiembrie, publicul a putut urmări Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase semnat de Carmen Lidia Vidu, cu Mirela Pană şi George Călin, un video poem teatral dedicat vieţii cunoscutei cântăreţe, o confesiune-concert care prezintă o altă latură a Mariei Tănase, dincolo de clişee şi mituri.

Dreaming Romania

Duminică, 2 noiembrie, regizorul Doina Antohi i-a reunit pe scena de la Godot pe Alexandru Conovaru, Lucian Ionescu, Oana Puşcatu, Ana Bianca Popescu, Cezar Grumăzescu şi Idris Clate în Orice pentru tine. Trilogia americană – partea I, un spectacol bazat pe texte americane contemporane concentrate în jurul unei teme comune – sexualitatea – prezentate în diferite ipostaze: absurdă, realistă, dramatică şi comică.

Luni, 3 noiembrie, FNTi şi-a ridicat cortina cu cinci spectacole independente. La ora 19.00, Teatrul de Artă Bucureşti găzduieşte Dreaming Romania, producţie Teatru Fix, din Iaşi, câştigătoare a Marelui Premiu în cadrul primei ediţii FNTi. Un spectacol regizat de Mihai Pintilei şi Radu Horghidan, despre cauzele nemulţumirii populaţiei din România de astăzi, un manifest care atacă plictiseala şi blazarea caracteristice tipologiei est-europene şi apostrofează, cu ironie şi umor, ridicolul opiniei sociale. Cu Bogdan Cantauz, Claudia Chiraş, Roxana Durneac, Alexandra Gîtlan, Ancuţa Gutui, Alex Iuraşcu, Adi Marele, Delia Neagu, Mihai Pintilei, Alin Ştefan Prodan, Ana Scarlat şi Ştian Claudiu.

Kampf

Tot la ora 19.00, la Godot Cafe-Teatru s-a jucat mult premiatul Zic Zac, spectacol de teatru-dans cu Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu şi Gabriel Costin, o călătorie psihedelică plină de umor şi muzică prin etapele unei relaţii, de la simpatie şi antipatie, porniri animalice, dezbateri filosofice şi sensibilitate la cruzime şi frici personale, în nevoia de a ne găsi jumătatea. O producţie UNATC „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Programul FNTi CITESC TEATRU! a propus luni, la 19.30, la Unteatru, întâlnirea cu criticul Andreea Dumitru, care va prezenta colecţiile Dramaturgie contemporană şi Mari regizori ai lumii, coordonate de Fundaţia Culturală Camil Petrescu. Iubitorii de carte de teatru vor face cunoştinţă cu volumele Despre arta teatrului, de Edward Gordon Craig, şi Scrieri despre teatru de Tadeusz Kantor, în cadrul unui eveniment moderat de criticul Ioana Moldovan.

Mihai Costache în Novecento

La 20.00, publicul a aplaudat la sala mică, Godot SubScenă, one-man show-ul Novecento de Alessandro Barrico, producţie a Asociaţiei Culturale Teatrul Plai în regia lui Daniel Lungu. Timp de o oră şi douăzeci de minute, actorul Mihai Costache reconstituie povestea inedită a pianistului de pe ocean, acompaniat la vioară de Sânziana Cristina Dobrovicescu.

Teatrul Unteatru oinvitat publicul într-o lume fantastică, în care realul şi imaginarul alternează, coexistă şi se contopesc. Cel mai frumos roman din lume, după Larry Tremblay, în regia Alexandrei Penciuc, îi prezintă pe Nicoleta Lefter şi Ionuţ Grama în povestea a două personaje unite într-un joc perpetuu al creaţiei. Sub aparenţa unei şedinţe de terapie în care o mică scriitoare aflată în pană de inspiraţie este analizată de un psihiatru excentric, cei doi dezvăluie noi planuri ale realităţii, în căutarea adevărului pur.

Ne vom revedea în anul care a trecut

Prima zi de FNTi s-a încheiat la Godot Cafe-Teatru, cu Ne vom revedea în anul care a trecut de Ştefan Caraman, semnat de Alexandru Nagy. În sala de aşteptare a unui aeroport, Gelu Niţu, Cătălina Mustaţă, Mihai Smarandache şi Meda Victor trăiesc povestea a două cupluri aflate fizic şi emoţional într-un spaţiu de tranzit. “Viaţa ca un aeroport”, în care oamenii vin şi pleacă, în care iubirile se învârtesc precum călătoriile.

Luni a fost şi prima zi a workshop-ului The Actor and the Body. Exploring the Impulse – From Michael Chekhov to Grotowski, susţinut de actriţa Ana Pasti între 3 şi 5 noiembrie. Un atelier dedicat actorilor, concentrat pe conexiunea dintre minte, emoţie şi corp, accesarea memoriei afective şi traducerea răspunsului emoţional într-unul extern.

Nicoleta Lefter şi Ionuţ Grama în Cel mai frumos roman din lume

Marţi, 4 noiembrie, la 19.00, Godot SubScenă prezintă one-man show-ul Derapaje de Neil LaBute, cu Radu Iacoban, în regia lui Iris Spiridon. O poveste neconvenţională, o ultimă declaraţie de dragoste făcută de personaj soţiei sale, care poartă spectatorul într-o incursiune în trecutul emoţional terifiant al eroului.

La aceeaşi oră, Godot Cafe-Teatru găzduieşte producţia Teatrului Studio Geneza Art din Chişinău, Cântecul lebedei după A.P. Cehov. O comedie sensibilă cu accente tragice despre un bătrân actor într-un orăşel de provincie care, după ultima reprezentaţie din carieră, îşi rememorează viaţa, tinereţea pierdută şi talentul risipit. Regia îi aparţine lui Emil Gaju, iar distribuţia este formată din Gheorghe Pietraru, Daniela Burlaca şi Iurie Gologan.

Radu Iacoban în Derapaje

Teatrul Mignon prezintă un alt spectacol produs de Teatrul Fix din Iaşi, marţi, la 19.30. Ce-am ales să uit de Petro Ionescu este un proiect născut din modul de a percepe teatrul ca forţă creativă, despre libertate şi formele ei nelimitate de manifestare, în regia lui Raul Codea. Cu Ancuţa Gutui, Bogdan Cantauz, Alex Iuraşcu, Stanca Jabeniţan, Adrian Marele, Cătălin Ştefan Mîndru, Delia Neagu şi Andreea Spătaru.

La ora 20.00, la Unteatru, Monica Andronescu prezintă colecţia de carte Yorick, Editura Nemira, în cadrul programului FNTi „CITESC TEATRU!”.

Regizorul-coregraf Fehér Ferenc invită publicul la Teatrul de pe Lipscani, la ora 20.00, la producţia Studio M din Sfântu Gheorghe, Kampf. Folosind limbajul teatral al dansului contemporan, spectacolul prezintă într-un mod creativ, jucăuş, silinţa de fiecare zi a omului, vulnerabilitatea lui faţă de jocurile de putere în care oricine poate fi umilit. Distribuţia este formată din Bajkó László, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László şi Veres Nagy Attila.

Alexandra Ioniţă şi Tudor Aaron Istodor în Voyeur

La Teatrul de Artă, la 20.15, Alexandra Ioniţă şi Tudor Aadon Istodor joacă în Voyeur de Gardner McKay, un thriller psihologic de o extraordinară încărcătură emoţională despre un psihopat care îşi ţine sub teroare victima, într-un un joc al minţii care forţează graniţele moralităţii. Regia îi aparţine lui Claudiu Istodor.

Unteatru propune şi el o incursiune în psihicul degradat al personajelor, în Un tramvai numit dorinţă de Tennessee Williams. Actorii Mihaela Trofimov, Nicoleta Lefter, Liviu Pintileasa şi Richard Bovnoczki explorează limita dintre speranţă şi ratare, în regia tandemului Andrei şi Andreea Grosu. La 20.30.

Un tramvai numit dorinţă

Simultan, la Godot SubScenă, Asociaţia Culturală BIS din Sibiu prezintă one-man show-ul Bufonul – Un tip descurcăreţ, cu Ioan Paraschiv. Regizorul Flaviu Suhastru semnează o confesiune a clovnului care nu râde niciodată, despre reîntoarcerea la lucrurile importante din viaţă.

Ce-a de-a doua zi de FNTi se încheie cu un sneak preview al documentarului IN DEBT WE ART de Daniel Popa, la Godot Cafe-Teatru, la 21.30. Pentru prima dată, în contextul unui proiect coerent şi consistent, cele mai importante voci ale scenei independente româneşti de teatru împărtăşesc cu publicul larg, dar şi cu propriii colegi, din experienţa lor personală, diverse sisteme de valori, planuri distincte şi metode, idei, strategii, contacte, sau, pur şi simplu, sfaturi omeneşti. Un film despre situaţia teatrului independent din România contemporană, dezvoltat în jurul noţiunii de „DATORIE”.

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.