Cele mai populare propuneri transmise pentru simplificarea birocrației

Aproximativ 3.000 de propuneri vizând simplificarea birocrației au fost înregistrate în cele două săptămâni care au trecut de când a fost lansată platforma maisimplu.gov.ro, a anunțat, vineri, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, într-un comunicat.

Este vorba de așa-numita „Comisie de tăiat hârtii”, prin care Guvernul vrea să simplifice birocrația.

Cele mai populare propuneri au fost, conform ministerului, eliminarea completă sau comasarea plăților pentru eliberarea cărții de identitate, inter-conectarea bazelor de date în vederea eliminării, la comunicarea dintre instituțiile publice, a cazierului judiciar, respectiv înlocuirea obligației de procurare a timbrului fiscal cu un alt sistem de plată mai accesibil, inter-operabilitatea bazelor de date ale ANAF cu cele ale Poliției Române/Ministerului Afacerilor Interne (MAI) astfel încât contravenienții să nu mai fie obligați să trimită ei/să păstreze dovada plății amenzii rutiere și, nu în ultimul rând, reducerea etapelor cerute pentru întocmirea unui dosar de înmatriculare auto.

De asemenea, s-a solicitat formularea unei cereri unice și reducerea numărului de documente cerute pentru a beneficia de prestațiile sociale oferite părintelui: indemnizația pentru creșterea copilului, stimulentul de reinserție și alocația de stat pentru copil, respectiv persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă: indemnizația de șomaj, consilierea profesională sau înscrierea la cursuri de calificare.

Reprezentanții companiilor au propus simplificarea Formularului 088 (înregistrarea în scop de TVA) și explicarea publică a modului de acordare a punctajului acordat, în baza răspunsurilor, în vederea încadrării în diferite zone de risc fiscal; modificarea Declarației 394 (livrările și prestările din România) în sensul scoaterii obligativității de completare a CNP-ul clienților societății comerciale ce depune documentul; eliminarea obligativității completării Declarației 392b – livrările și prestările spcifice PFA-urilor înregistrate pe norme de venit, interconectarea bazelor de date existente în vederea vizualizării, mai des decât o dată pe lună, a achitării contribuțiilor de sănătate de către Persoanele Fizice Autorizate (PFA)/Întreprinderi Individuale/Familiale sau persoane fizice. De asemenea, companiile au propus simplificarea, până la minimum posibil, a procedurilor pentru înființarea unei firme la Registrul Comerțului.

Cele mai des menționate instituții, atât de către cetățeni cât și de către companiile comerciale, au fost ANAF și Poliția Română/Ministerul Afacerilor Interne (MAI), conform sursei citate.

Ministerul precizează în acest context că premierul Dacian Cioloș și vicepremierul Vasile Dâncu convoacă, marți, 15 martie, Comitetul de lucru interministerial al reprezentanților instituțiilor statului cu reprezentare la nivel de secretari de Stat, urmând să informeze ulterior publicul cu privire la soluțiile identificate pentru fiecare problemă semnalată, atât soluțiile imediate cât și pe cele pe termen mediu și lung.

Guvernul a lansat pe 24 februarie platforma pentru așa-numita”Comisie de tăiat hârtii”, care are ca scop să ajute la debirocratizarea administraţiei în relaţia cu cetăţenii.

„Lansăm platforma a ceea ce am numit noi „Comisia de tăiat hârtii” care va trebui să ne ajute să identificăm acele lucruri în funcţionarea administraţiei care să ducă la o debirocratizare în relaţia cu cetăţenii mai ales. Această platformă online are adresa <maisimplu.gov.ro> unde o să invităm cetăţenii, contribuabilii, să ne împărtăşească din experienţa lor din relaţia cu administraţia şi care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administraţie li se par complicate şi ar putea fi simplificate”, le-a spus Cioloş miniştrilor la acea vreme în ședința de Guvern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.