Clasicul se îmbină cu jazzul

Concert Beethoven-Brahms cu dirijorul Julien Salemkour şi pianista Mirabela Dina

Vineri, 3 aprilie, la ora 19.00, Orchestra Naţională Radio vă propune un concert cu doi invitaţi de marcă: evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului francez Julien Salemkour, care a fost între 2000 şi 2012 asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, iar la pian o veţi aplauda pe artista de origine română Mirabela Dina. Cu o carieră internaţională spectaculoasă, pianista este laureată a premiului I la Buenos Aires – Concurso internacional de piano Martha Argerich (1999) – competiţie ce poartă numele celebrei pianiste din Argentina, alături de care Mirabela Dina a avut şansa de a cânta pe scenă şi de a înregistra un album.

Concertul de la Sala Radio vă propune trei lucrări ale celor doi „titani” ai repertoriului simfonic german: Beethoven şi Brahms.

În prima parte a serii vă veţi bucura de compoziţiile lui BeethovenMarea Fugă şi Simfonia a VIII-a, penultima sa lucrare de acest gen. Începută în vara anului 1812 şi definitivată în doar 4 luni, Simfonia a VIII-a a avut premiera absolută la Viena, doi ani mai târziu (1814), fiind dirijată chiar de marele compozitor. În cea de-a doua parte a evenimentului veţi asculta Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră semnat de Brahms, care a fost un mare succes chiar de la premiera din 1881, de la Budapesta, unde Brahms însuşi a fost solist.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin, Julien Salemkour a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet şi concerte cu muzică simfonică. De-a lungul timpului, a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum Metropolitan Opera – New York, Teatro alla Scala – Milano, Semperoper – Dresda, Staatskapelle – Berlin şi Orchestra Simfonică Radio – Berlin. În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor, cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.

Pianista Mirabela Dina

După câştigarea mai multor premii la concursuri internaţionale, din 1990 pianista Mirabela Dina a început să concerteze pe scene din străinătate: în Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania şi SUA. Anul 1998 a fost marcat de un dublu debut la Berlin: la Berliner Philharmonie (Filarmonica din Vest) – alături de Deutsche Symphonie Orchester – şi apoi în Konzerthaus am Gendarmenmarkt (Sala Filarmonicii din Est), unde Mirabela Dina a interpretat chiar Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms. După câştigarea premiului I la Concurso internacional de piano Martha Argerich (1999) a fost invitată mai întâi la Montréal şi au urmat apoi recitaluri la Herkulessaal – München, Beethovenhaus – Bonn, Tonhalle – Zürich, apariţii în festivalurile din La Roque d`Anthéron (Franţa), Klavierfestival Ruhr (Germania), Musica Vitae – Växjö (Suedia), Torino Settembre Musica (Italia) etc.

În 2003, la festivalul de la Lugano (Elveţia) a cântat împreună cu Martha Argerich (în concertul final) Suita din Spărgătorul de Nuci, în versiunea pentru două piane (de curând apărută pe CD la EMI sub titlul Martha Argerich and Friends). În februarie 2007, Mirabela Dina a fost invitată să concerteze în celebra sală pariziană Pleyel în cadrul unui sfârşit de săptămână dedicat lui Bach, unde a interpretat împreună cu Martha Argerich, Gabriela Montero, Mauricio Vallina, Gidon Kremer şi Kremerata Baltica, printre altele şi Concertul pentru patru piane şi orchestră de Bach.

Violonistul Emilian Piedicuţă, concertmaistrul orchestrei Düsseldorfer Symphoniker, în recital la Ateneul Român

Violonistul Emilian Piedicuţă

Emilian Piedicuţă a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de vioară a lui Daniel Podlovschi. După ce, un timp, activează în calitate de concertmaestru la Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian, în anul 1981 se hotărăşte să părăsească ţara. După stabilirea sa definitivă în Germania a colaborat cu orchestre precum Symphoniker Hofer, Württembergische Reutlingen Philharmonie şi Filarmonica Duisburg.

S-a perfecţionat la cursurile de muzică de cameră susţinute de membrii cvartetului Amadeus, la Köln şi la Londra. În domeniul muzicii de cameră a colaborat cu muzicieni de prestigiu, printre care Homero Frances, Menahem Pressler, Frans Helmerson, Ana Chumachenko. Cvartetul Orpheus, al cărui membru a fost din 1987 până în 2002, este laureat al mai multor concursuri internaţionale: Roma – Valentino Bucchi (1998), München – Karl Klinger (1990), Osaka (1993) şi a avut o bogată activitate concertistică în Europa, America şi Japonia.

Emilian Piedicuţă a studiat şi dirijatul, cu maeştri precum Hans Wallat, cu care a luat timp de cinci ani lecţii particulare, cu Salvador Mas Conde (în Austria) şi cu Jorma Panula (în Germania). Frecvent, colaborează cu orchestre din România, dirijând la Sibiu, Satu-Mare, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş, dar şi cu Orchestra de Cameră Folkwang Essen şi orchestra Conservatorului din Wuppertal. În prezent, este şi un apropiat colaborator al dirijorului de onoare de la orchestra Düsseldorfer Symphoniker, Hans Wallat.

Din 1987 Emilian Piedicuţă deţine funcţia de concertmaistru al orchestrei Düsseldorfer Symphoniker, iar din 1999 predă la Hochschule fur Musik Köln-Aachen-Wuppertal.

Violonistul susţine astăzi, la ora 19.00, un recital la Sala Mare a Ateneului Român. La pian Clementina Ristea-Ciucu.

În program: Rapsodia nr. 1, Sz. 87 de Béla Bartók, Sonata nr. 2, în Re major, op. 94a de Serghei Prokofiev şi Sonata nr. 1, în Sol major, op. 78 de Johannes Brahms.

Începe stagiunea muzicală la Muzeul Aman

Periplul Fagotului în Spaţiul Latin va deschide stagiunea muzicală la Muzeul Theodor Aman, joi 2 aprilie 2015, la ora 19.00. Interpreta de fagot Maria Chifu îl va avea ca invitat pe Radu Vâlcu – chitară.

Maria Chifu a studiat fagotul la Liceul George Enescu, iar apoi a urmat cursurile profesorului Miltiade Nenoiu la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A participat la cursuri de Masterclass susţinute de profesorul Heintz Righebauch (Germania) şi David Rachor (SUA) în 2001 şi 2002. A studiat la Academia de Muzică Janacek, din Brno, Republica Cehă şi la Universität für Musik und Kunst darstellende, din Graz, Austria, dobândind diploma de masterat.

A cântat în Orchestra Celibidache, a participat la festivaluri internaţionale, precum Hilltown New Music Festival, Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, Festivalul Tom Johnson, Festivalul Internaţional de Muzică Nouă, Festivalul de Muzică Contemporană – Happoman 2012 (Coreea de Sud). A susţinut concerte în România, Irlanda, Germania, Austria, Republica Cehă, Bulgaria. Este membră a grupului SeduCânt în cadrul proiectului româno-irlandez Theatre of Sound, susţinut de Dublin Sound Lab, Irlanda, la Smock Alley Theatre, cu sprijinul Culture Ireland şi ICR.

În program:

Carlo Domeniconi – Koyunbaba

Erik Satie – Gnossienne no. 1 pentru fagot şi chitară

Joaquin Turina – Sonata op.61

Stanley Myers – Cavatina pentru fagot şi chitară

Isaac Albeniz – Cataluña

Manuel de Falla – Nana pentru voce şi chitară

Manuel de Falla – Asturiana pentru voce şi chitară

Sergio Assad – Aquarelle

Erik Satie – Gnossienne no. 3 pentru fagot şi chitară

Mario Castelnuovo-Tedesco – Capriccio Diabolico, „Omagio a Paganini”

Invitat: Radu Vâlcu – chitară

Concursul Drumul spre celebritate ediţia a VI-a – un nou început

Debutează ediţia a VI-a a Concursului Drumul spre celebritate de la Palatul Mogoşoaia. Între 6 şi 10 aprilie, în urma preselecţiilor, îşi vor disputa supremaţia 26 de tineri muzicieni, împărţiţi pe cinci categorii de instrumente: pian, instrumente de suflat, vioară, chitară şi violoncel.

Concursul Drumul spre celebritate este singura confruntare muzicală din România în care rolul tinerilor spectatori – juraţi este determinant şi care în afara unor premii în bani, creează reale oportunităţi de afirmare a tinerilor muzicieni, primii trei clasaţi fiind invitaţi să susţină concerte cu Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti, recitaluri la Palatul Mogoşoaia şi la Castelul Peleş. Totodată, evoluţiile concurenţilor vor fi înregistrate şi difuzate pe frecvenţele naţionale ale Radio România Cultural.

În acest an vor avea loc cinci etape şi o finală, iar printre invitaţii speciali, care au rolul de a introduce tinerii spectatori în fascinanta lume a artei sunetelor, se regăsesc nume importante ale muzicii: pianista Verona Maier, clarinetistul Emil Vişenescu, violonistul Răzvan Stoica, chitaristul Liviu Georgescu şi violoncelistul Marin Cazacu.

La cele cinci etape, pe post de spectatori, dar şi de juraţi, şi-au anunţat participarea peste 500 de elevi ai şcolilor şi liceelor bucureştene, care într-o săptămână de şcoală altfel încercă să profite de programul Să ştii mai multe, să fii mai bun!

Laureaţii, care vor fi decişi de un juriu prezidat de Oltea Şerban Pârâu – director al Centrului Cultural Media al Radio România, vor fi prezentaţi publicului cu ocazia unei gale care va avea loc în 16 aprilie la AFI Palace Cotroceni.

FUNKorporation (CJ)

FUNKorporation

Deţinători ai marelui premiu TIMAF (Transilvania International Art and Music Festival – 2012), 6 talentaţi muzicieni din Cluj vor încălzi cu siguranţă atmosfera de la Jazz Pong Social Club.

Vineri 3 aprilie, la ora 20.30, sunteţi invitaţi să-i ascultaţi pe Horváth Hanna – vocal, Halmen József – ghitară, Szántó Lóránd – bas, vioară,

Sándor László – clarinet, backing vocal, Túrós Tamás – trombon şi Bajusz Gábor – baterie.

FUNKoroporation este o trupă înfiinţată în Cluj-Napoca în 2011 – „o combinaţie hiper­energetică şi infecţioasă de groove-uri superfunky, un swing de musai să dansezi şi piese melancolice direct la suflet”.

Pe lângă propriile compoziţii, muzicienii vor interpreta în concertul de la Jazz Pong, aranjamente de manieră personală ale unor piese semnate de artişti internaţionali dintre cei mai diferiţi şi cunoscuţi de fanii jazzului: Alice Russel, Moby, Besh’o’Drom, Goran Bregovic, Massive Attack, Gabin, Lenny Kravitz, Koop, Amy Winehouse, Morcheeba, Stevie Wonder, Paolo Nutini, Tom Waits, Electro Deluxe etc.

Jazz Pong este un concept fresh în România, aducând împreună valoarea, atmosfera şi ritmurile muzicilor din zona jazz-ului cu vibraţiile şi, de ce nu, melodicitatea jocului de Ping Pong. Vă provocăm să fiţi părtaşi la evenimentele inedite alături de muzicienii talentaţi care remodelează în Bucureşti, viziunea celebrului şi originalului club Fat Cat din Manhattan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.