Comisarul UE pentru ajutor umanitar, la Bagdad: În Orientul Mijlociu asistăm la un nivel de violență îngrozitor

Comisarul european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză, Kristalina Gheorgieva efectueza o vizita in Irak chiar cu ocazia Zilei mondiale a asistenţei umanitare. Georgieva este susţinută de guvernul de la Sofia pentru un nou mandat în executivul UE, de data aceasta ţintind chiar la funcţia de şefă a diplomaţiei europene, în locul baronesei Catherine Ashton. Vorbind din mijlocul haosului din Bagdad, ameninţat de jihadişti, la peste zece ani de la invazia SUA, comisarul bulgar declară că:

„Ziua mondială a asistenței umanitare ne oferă prilejul de a ne exprima recunoștința față de persoanele care își riscă viața în fiecare zi pentru a veni în ajutorul victimelor războaielor și ale dezastrelor din lumea întreagă și reprezintă o ocazie de a scoate în evidență provocările umanitare cu care ne confruntăm”

Gheorghieva a catalogat drept ingrozitor nivelul de violenta din Orientul Mijlociu. “Numărul tot mai mare de conflicte și caracterul evolutiv al acestora au drept consecință faptul că lumea noastră este mai fragilă ca niciodată. În Orientul Mijlociu asistăm la un nivel de violență îngrozitor, fără să se întrevadă încetarea suferințelor populației civile nevinovate. Pe continentul african, din Mali, în vest, până în Somalia, în est, trecând prin Nigeria de Nord, Republica Centrafricană și Sudanul de Sud, milioane de civili sunt prinși în spirala unui lanț de conflicte alimentate parțial de ură etnică și religioasă. A oferi ajutor și asistență copiilor, femeilor și bătrânilor vulnerabili devine din ce în ce mai dificil”, a spus Gheorgieva.

Gheorgieva se afla pentru a doua oară în Irak în acest an, alături de ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.Comisarul European a oferit autorităţilor de la Bagdad o nou ajutor umanitar din partea UE, care se adaugă celor 5 milioane de euro oferite în urmă cu o săptămână.

Ziua mondială a asistenței umanitare comemorează victimele atacului comis în 2003 asupra sediului Organizației Națiunilor Unite din Bagdad. În acest atac și-a pierdut viața și Reprezentantul special al ONU în Irak, Sergio Vieira de Mello.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.