Condamnat la moarte în Iran, cere în zadar azil în România

Habib Bastam, un iranian de 29 de ani, emigrant, a solicitat instituţiilor statului român azil, însă cererea sa fost respinsă.

El este condamnat la moarte de un tribunal din Teheran, făcându-se vinovat de renegarea credinţei religioase (apostazie), îmbrăţişând creştinismul. Habib Bastam s-a născut din părinţi musulmani, iar la maturitate a acceptat Islamul, conformându-se preceptelor acestuia, la care însă a renunţat în favoarea credinţei evanghelice.

Cazul lui Habin Bastam se află şi în atenţia Oficiului pentru Comunicare Internaţională şi Drepturile Omului – Human Rights & International Communication – HRICO/OCIDO, care a fost sesizat de fratele condamnatului, Assadollah Masoud Bastam, fratele lui Habin Bastam, este cetăţean britanic de origine iraniană, fiind condamnat, de asemenea, pentru apostazie în Iran. Acesta venit în Romania şi s-a adresat mai multor instituţii pentru protecţia drepturilor omului, cerând sprijin pentru salvarea vieţii fratelui său.

„Situaţia familiei Bastam s-a agravat în Iran pe măsură ce mai mulţi membri ai săi, având convingeri democratice şi convertindu-se la creştinism, au fost rând pe rând persecutaţi politic şi religios, în primul rând de autorităţi. Toate acestea au culminat cu condamnarea la moarte sub acuzaţia de apostazie – în anul 2001 a lui Assadollah Masoud Bastam – căruia la scurt timp autorităţile britanice i-au acordat protecţie şi statutul de azilant, devenind ulterior cetăţean britanic”, spune organizaţia pentru apărarea drepturilor omului.

Habib Bastam a fost condamnat la moarte în 2009. El s-a refugiat în România, soţia şi copilul său rămânând în Iran. Cât a stat în Rădăuţi, Bastam a frecventat biserica penticostală Betel, păstorită de Vasile Piscuc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.