×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:22
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Directivă UE transpusă în legislaţia românească
Condamnaţii îşi vor pierde averile acumulate în ultimii 5 ani

Guvernul a aprobat, vineri, un proiect de lege pentru transpunerea unor directive UE privind confiscarea extinsă, potrivit căruia condamnaţii îşi vor pierde toată averea dobândită în ultimii cinci ani de dinaintea deciziei instanţei şi condamnarea e mai mare de patru ani.

”Proiectul de lege are în vedere exclusiv transpunerea unor prevederi din două directive ale Uniunii Europene: Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, intervenţiile legislative cuprinse în proiect au în vedere instituţia confiscării extinse, contestarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse, reglementarea compunerii completului care va judeca contestaţiile prevăzute de art. 2501 alin.(1) şi respectiv art. 4252 din Codul de Procedură Penală împotriva măsurii asigurătorii luate de procuror sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia şi, respectiv, împotriva hotărârii prin care instanţa de apel dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse direct în apel.

”Confiscarea extinsă poate fi aplicată atunci când pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare. O altă condiţionalitate este ca fapta la care a fost condamnată persoana să fie susceptibilă să îi procure un folos material şi dacă instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. În acest caz, convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei. În proiectul textului de lege, confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”, precizează Executivul.

De asemenea, se reglementează, în mod expres, obligaţia de a informa persoana condamnată definitiv în lipsă, odată cu înmânarea mandatului de executare a pedepsei, cu privire la dreptul de a solicita redeschiderea procesului penal.

Guvernul informează că proiectul introduce şi prevederi referitoare la funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. În privinţa instituţiei confiscării extinse, proiectul transpune unele prevederi ale Directivei 2014/42/UE.

În acest sens, se stabileşte responsabilitatea ANABI de a transmite judecătorului delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de la alte autorităţi competente cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiţiei va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

Julieta TârnovanPublicat Vineri, 18 august 2017
2904
 | 4
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
//////
0
In UE se lucreaza repede, nu se asteapta pana spre sfarsitul termenului de prescriptie sa fie instrumentate si judecate cauzele si chiar si atunci sa inceapa corul bocitoarelor :'Omul a furat, a mituit, a primit mita, a masluit licitatii, a trucat alegeri, a deturnat bani europeni, din bugetul de stat sau al administratiilor locale, a folosit pentru sine bunuri publice, a falsificat acte oficiale etc acum 8-9 ani, cum sa il urmareasca penal acum!"Deja a inceput campania impotriva condamnarii cu executare pentru 'gulerele albe'& Comp, acum scurtarea termenului de prescriptie pentru recuperarea daunelor pot duce la concluzie ca abia acum urmeaza marea mimare a sanctionarii penale pentru marile infractiuni care au devalizat tara.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Claudia
+1
DE CE NUMAI ÎN URMA CU 5 ANI? ASA SI-AU SOCOTIT HOTII DIN PARLAMENT SI GUVERN "TERMENUL DE PRESCRIERE"?
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
moser
+2
adicatelea traiasca pdl istii si averile acumulate i..liecit
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Radu Humor
+4
Dacă se respectau legile în vigoare nu era nevoie de această directivă bizară şi superfluă, care va da naştere la noi aranjamente jidiciare ! !
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
marga
+12
Noroc ca macar suntem in UE care da legi pe care statele membre trebuie sa le implementeze in maxim3 ani, ca dupa legile din Romania, hotii nu isi ispasesc nici pedeapsa in intregime si statul nu isi recupereaza nici banii daca luam in considerare numai cazurile voiculescu dan si fenechiu relu!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Citadin
+1
Va creste taxa la parandarat cand se calculeaza anii de sentinte si sri-ul spune prin amicii din ex-secu, detectivii privati de azi cat care cum are si mai nou si pe unde pe mapamond dosit, mai treb sa cereceteze si pe numele cui de-acu`!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Citadin
+3
O prinde si pe elenuta udrea... ce se bucura acum, parca i se pregati expre ca din 28 martie nicio punere pe rol la contestatia atunci facuta. Pe fata basescului, pe yugoslavia, pe popoviciu, or mai fi. Acu sa vezi teroare pe butonagii si smenari. Ha,ha,ha!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Horus
+4
Confiscarea extinsă indreapata cat de cat lucrurile!In SUA are deja 30 de ani de cand e statuata!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Relu @ Horus
+1
Perfect, atunci s-o aplice la Clinton.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
lili @ Horus
+3
Directiva Europeana pentru Confiscare Extinsa din 2014 avea Termen de punere in aplicare pentru toate statele membre UE luna Octombrie 2016(!!), iar neîndeplinirea acestui obiectiv a determinat Declanșarea Procedurii de infrigement împotriva României. Ministrul justitiei, Tudorel Toader, a anuntat inca de la inceputul lunii Aprilie ca Termenul pentru transpunerea Directivei a Expirat, ca Romania se afla în Procedura de infrigement si ca risca sanctiuni. Potrivit Digi 24, impotriva României a fost declanșată Procedura de infrigement pentru că, din 2014 încoace, NU a Transpus în Legislația internă Prevederile europene referitoare la Confiscarea extinsă și confiscarea produsului infracțiunii. Directiva trebuia transpusă integral PANA în octombrie 2016. Deși unele prevederi au fost incluse în legislația penală, au rămas netranspuse dispozițiile privind confiscarea produsului infracțiunii și executarea efectivă a hotărârii de confiscare. Cine a avut INTERESUL sa o intarzie?! Pariem ca la fel vor face cu celebra Directiva Europeană 1164/2016 care va impiedica Multinationalele sa EVITE plata Impozitului pe Profit acolo unde il fac. Ea stabileşte Norme împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă asupra funcţionării pieţei interne. E aia cu care se lauda Dragnea in campanie, a intrat in Vigoare in August 2016 iar Statele membre TREBUIE să o Aplice începând cu 1 ianuarie 2019, dată până la care Trebuie să Existe transpusa toată Legislaţia ce va permite aplicarea Directivei 1164. Pariem ca Romania va intarzia, ca de fiecare data?!
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 16 ore şi 7 minute
Reacția lui Iohannis în cazul Daniel Dragomir
Publicat acum 11 ore şi 26 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 16 ore şi 53 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 39 minute