Conferinţele Teatrului Naţional, cu renumitul avocat Gheorghe Piperea

Duminică 23 noiembrie, la ora 11.00, la Sala Atelier, avocatul Gheorghe Piperea va susţine conferinţa cu tema Curcanul şi consumatorul fericit.

O conferinţă pe tema supraîndatorării simplilor consumatori.

Curcanul fericit este o pildă a unui autor americano-libanez, Nassim Nicholas Taleb, dintr-o carte a sa din 2010, Lebăda Neagră (Editura Curtea Veche, 2010).

Câtă vreme curcanul are grăunţe, este fericit şi suveran în ograda proprietarului. Numai că, de Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei), americanii au prostul obicei de a consuma curcan. Curcanul nostru fericit nu ştie ce i se pregăteşte şi, de aceea, nu vede niciun motiv de a înceta să fie fericit. În definitiv, de nenumărate zile, de fiecare dată, grăunţele vin cu regularitate. Este cert, însă, că bietul curcan neştiutor va fi mâncat.

Pilda e bună pentru consumatorul care s-a împrumutat pentru a consuma. Şi el este fericit cât consumă, chiar dacă, la fel ca acel curcan, se mişcă «liber» în ograda obligaţiilor faţă de creditor. Până când se întâmplă ca obligaţiile să nu mai poată fi plătite. Şi atunci, ca şi curcanul, consumatorul are soarta pecetluită. «Fericirea» de a consuma este înlocuită cu angoasa tragică a supra-îndatorării care, la final, îl va arunca pe consumator în stradă, alături de familia sa.

Stoicii şi creştinii timpurii îşi fixau ca principiu eliberarea de datorii. Cel ce nu datorează nimic, este fericit (felix qui nihil debet), aşa susţineau stoici cum ar fi Seneca. Trebuie să vă naşteţi din nou – aşa scrie în Evanghelia după Ioan.

În lumea de azi însă, a nu avea nicio datorie este imposibil. Şi, de altfel, angoasant.

Ceea ce este însă posibil, într-o lume a secolului XXI, este o eliberare parţială de datorii, pentru a primi a doua şansă – a fresh new start, cum zic americanii. Ceea ce este obligatoriu este ca dreptul omului la viaţă şi la demnitate să fie respectat. Spre exemplu, locuinţa familială este considerată de CEDO şi de CJUE cvasi-inexpugnabilă, ca un castel”, explică Gheorghe Piperea.

Experienţa profesională a fondatorului SCA Piperea & Asociaţii are la bază o solidă pregatire teoretică. Este doctor în drept al Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii Sorbonne I – Pantheon din Paris, teza sa de doctorat Acquis-ul comunitar european în domeniul societăţilor comerciale şi al pieţei de capital fiind punctată cu calificativ maxim de cele două universităţi.

Este profesor de drept la Facultatea de Drept din Bucureşti, conducător de doctorate în domeniul dreptului şi autor sau co-autor al unor lucrări de referinţă în doctrina legală şi judiciară românească, publicând mai multe cursuri, comentarii, monografii şi articole de specialitate pe domenii cum sunt societăţile comerciale, piaţa de capital, insolvenţă, dreptul transporturilor, codul civil şi de procedură civilă, fiind prezent în calitate de analist şi comentator şi în paginile publicaţiilor mass-media curente.

A contribuit Pro Bono în mod considerabil la evoluţia şi perfecţionarea sistemului legal român prin elaborarea unui număr mare de proiecte de acte normative privitoare la afaceri: societăţi comerciale, întreprinderi individuale şi familiale, clauze abuzive în contractele comercianţilor cu simplii particulari, concordat preventiv, insolvenţă, faliment personal, organizarea profesiei de practician în insolvenţă şi mediere.

Cu o experienţă profesională de peste 20 ani în domeniul juridic, Gheorghe Piperea este creator de curente şi de modele de practică legală şi jurisprudenţială, inovaţiile şi soluţiile gândite şi aplicate împreună cu echipa sa de la Piperea şi Asociaţii fiind un motor al dezvoltării dreptului afacerilor în România ultimilor 10 ani.

Gheorghe Piperea şi echipa sa sunt creatorii conceptului de proces colectiv de tip class action în România, fiind şi cei care au pus în lucru acest concept, cu rezultate remarcabile în planul jurisprudenţei şi al contractelor-tip sau al operei de legiferare. În urmarea proceselor colective privind TVA-ul pe veniturile din drepturile de autor, a celor relative la pensiile speciale ale militarilor şi ale aviatorilor, a celor relative la indemnizaţiile de sarcină sau de îngrijire a copilului mic şi, mai ales, în urmarea proceselor colective ale consumatorilor aliaţi contra profesioniştilor care au abuzat de puterea lor economică, s-au creat precedente judiciare, s-au modificat legi şi acte normative ale guvernului, s-au modificat substanţial contractele-tip utilizate de profesionişti.

Pe lângă activităţile practice şi numeroasele proiecte academice în care este implicat, Gheorghe Piperea a pus bazele Asociaţiei Parakletos, o asociaţie pentru protecţia consumatorilor care îşi propune să devină un centru naţional de consiliere, un laborator de procese colective ale consumatorilor, dar şi o sursă de reglementări şi practici oneste, recomandate profesioniştilor care ar putea avea tentaţia de a abuza de puterea lor economică. De asemenea, Asociaţia Parakletos vizează proiecte de educaţie civică la nivel naţional în rândul elevilor şi studenţilor şi urmăreşte extinderea acestora către instituţiile din stat.

Gheorghe Piperea este autor al monografiei Societăţi comerciale, piaţa de capital. Aquis comunitar, fiind unul dintre primii specialişti români în legislaţia pieţei de capital, şi coautor al cărţii privind amplele comentarii ale Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, publicata în 5 ediţii (2001, 2002, 2006, 2009, 2014) la Editura CH Beck sub denumirea Legea Societăţilor Comentariu pe articole. Tot în domeniul societăţilor comerciale a publicat şi Obligaţiile şi răspunderea administratorilor societăţilor comerciale.

În domeniul insolvenţei a publicat tratatul Insolvenţa: legea, regulile, realitatea, în 2008, şi Legea concordatului preventiv, în 2010, ambele la editura Wolters Kluwer. Pentru lucrarea Insolvenţa: legea, regulile, realitatea i-a fost acordat premiul Octavian Căpăţână, de către Uniunea Juriştilor din România.

Pe lângă Introducere în dreptul contractelor profesionale, publicată în 2011 la Editura CH Beck, ultimele publicaţii de anvergură sunt Noul Cod civil. Comentariu pe articole (colectiv de autori), precum şi Noul Cod de procedură civilă. Note. Corelaţii. Explicaţii (autor, coordonator), publicate la aceeaşi editură.

Autor al cursurilor Drept comercial, volumele I şi II, Dreptul transporturilor şi Drept comercial. Întreprinderea.

La toate acestea se adaugă numeroase articole în reviste de specialitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.