Construcţiile gigantice ale Olimpiadei de la Soci

11 construcţii, împărţite în două zone, cea de coastă şi cea montană, au fost ridicate în vederea Olimpiadei de iarnă de anul acesta. Şantierul a fost colosal: 200 de kilometri de cale ferată amenajate, un aeroport, două gări, cărora li s-au adăugat 77 de poduri şi 12 tuneluri.

Costul total al operaţiilor a fost de 37 de miliarde de euro, record depăşindu-l de departe pe cel al Chinei din 2008, Vancouver din 2010, Torino în 2006.

Zona de coastă, dintre Munţii Caucaz şi Marea Neagră, cuprinde cinci instalaţii pentru sporturile pe gheaţă. Stadionul destinat ceremoniilor este situat în centrul Parcului Olimpic, la aproximativ 20 de kilometri sud de centrul oraşului Soci, construit în aşa fel încât drumul dintre Satul Olimpic şi oricare loc de competiţie să nu dureze mai mult de 5 minute. Tot în acest ansamblul intră şi “Centrul Internaţional de Radio şi Televiziune” şi “Centrul principal de presă”.

Stadionul Olimpic “Fisht”, cu 40.000 de locuri, şi-a luat numele de la unul dintre cele mai înalte piscuri din Rusia. Acoperişul transparent permite spectatorilor să admire muntele în toată înălţimea lui.

Realizarea lui se datorează filialei londoneze a firmei de arhitectură americane “Populous”, care a mai conceput până acum Stadionul pentru Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din 2012.

Adler Arena

“Fisht” va fi transformat pentru a deveni bază de antrenament a echipei ruse pentru Cupa Mondială la Fotbal ce se va ţine în Rusia în 2018. Cu acea ocazie, “Populous” va realiza stadioanele din Kazan, Saransk şi Rostov.

„Fisht” seamănă cu un val de zăpadă îngheţată, datorită formei curbe, masive. Este o mega incintă cu acoperiş glisant din policarbonat transparent, o arhitectură unică în Rusia.

Înaintea Jocurilor Olimpice, Rusia a emis 20 de milioane de bancnote de 100 de ruble cu efigia acestei construcţii, potrivit informaţiilor oferite de jurnalistul Jean-Jacques Larrochelle.

Palatul de gheaţă “Bolşoi” este cel mai spaţios din cele două locuri destinate hocheiului. Arhitectura lui aminteşte forma unui ou conceput de giuvaergiul Pierre-Karl Fabergé, celebru pentru piesele create pentru ţarii Alexandru al III-lea şi Nicolae al II-lea. Tema este tradusă în ansamblul acoperişului, prin geometria în elipsă înaltă de 40 de metri, dar şi prin faţada exterioară elaborată în leduri colorate, cu imaginea cercurilor olimpice ce ornează formele de ou. Ledurile permit reproducerea oricărui desen care colorează clădirea sau crearea unui simple anvelope albe.

Conceput de studioul rusesc de arhitectură “Sic Mostovik”, edificiul cu o siluetă în formă de dom are o capacitate de 12.000 de locuri. El aminteşte de “Marele Teatrul Naţional” din Beijing, semnat de arhitectul francez Paul Andreu, care s-a inspirat şi el de la forma oului Fabergé.

Arena Shaiba

La interior, pe lângă scaunele tapiţate, foarte confortabile, Palatul dispune de un gigantic ecran LED, de formă rotunjită, care permite proiectarea imaginilor atât din interiorul, cât şi din exteriorul clădirii.

După Jocurile Olimpice, “Bolşoi” va găzdui spectacole şi manifestări culturale sau sportive de amploare.

Arena “Shaiba”, plasată lângă “Bolşoi”, a fost numită aşa pentru forma ei, care aminteşte o paletă. Structura este demontabilă şi va putea fi instalată în orice alt oraş.

Inspirată de forma sferică a paletei, arhitectura incintei are, sub dublul înveliş exterior, un efect de frunziş, uşor oblic, din mozaicuri metalice gri şi albastre, în încercarea de a atenua impresia de masivitate şi de a-i conferi dinamism.

“Shaiba”, a cărei construcţie a fost realizată de societatea “Baltic Construction Company”, condusă de Igor Nayvalt, a fost finanţată integral din fonduri private.

Arena “Adler” a fost realizată de Bob Johnston pentru agenţia americană “CannonDesign”. Johnston este cunoscut mai ales pentru supervizarea construcţiei Satului Olimpic al Jocurilor de Iarnă de la Calgary, în 1988, conceput de “Richmond Speed Skating Oval”.

Bolsoi

Cu o suprafaţă de 66.000 de metri pătraţi şi o lungime de 272 de metri, este, prin mărime, edificiul cel mai impresionant al complexului olimpic de la Soci. Este o imensă incintă de formă rectangulară, dar cu unghiurile rotunjite.

Forma lui seamănă cu o imensă falie în gheaţă. Acest centru de patinaj va fi transformat apoi în spaţiu pentru expoziţii.

Centrul de curling “Ice Cube” este destinat probelor de patinaj viteză. Complexul, de formă ovală, cuprinde două piste de competiţie şi una de antrenament, concepute special pentru a permite cea mai bună performanţă cronometrată.

Vast hangar disimulat în spatele unui perete-cortină exterior, cu o impresie mai puţin tehnică, “Ice Cube” are faţada uşor curbă şi caroiată.

A fost construit de “ISK Slavoblast”, societate condusă de omul de afaceri Alexandre Svishchev.

Interiorul Palatului Sporturilor Iceberg

Palatul Sporturilor de gheaţă “Iceberg”, care a găzduit probele de patinaj artistic şi patinaj viteză, este, de asemenea, o instalaţie temporară. Ea a fost creată de Institutul de Arhitectură şi Design “Mosproject-4” şi seamănă unui enorm bloc de gheaţă. Arhitecţii au privilegiat monumentalitatea şi performanţa tehnică şi tehnologică în defavoarea cercetării formale.

Cu o structură din oţel, asamblată fără sudură, ce se sprijină pe o fundaţie din aproape 3.000 de piloni, el este construit din beton şi bare de ranforsare. Edificiul este proiectat cu o rezistenţă seismică de 9 grade pe Richter.

Faţada este îmbrăcată în sticlă în nunaţe de albastru, care variază în funcţie de oră. Proprietăţile ei permit menţinerea la interiorul construcţiei a unei temperaturi adecvate folosirii ei, atât iarna, cât şi vara. “Iceberg” va fi probabil transformat în velodrom.

Zona montană de la Krasnaya Polyana cuprinde cinci istalaţii pentru sporturile pe zăpadă.

Amintim numai pistele Centrului alpin “Rosa Khutor”, concepute de arhitectul de renume mondial şi campion olimpic la coborâre la Jocurile din 1972, Bernhard Russi, şi Complexul de trambuline “RusSki Gorki”, care îşi trage numele din apelativul popular englez pentru ruşi. Amplasarea lui este încadrată de două lanţuri muntoase şi a fost aleasă tocmai pentru a proteja schiorii de vânturile laterale şi pentru a se integra în peisaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.