Cort vandalizat: „Antițigănismul e o realitate în România actuală”

Un cort amplasat în Piaţa Universităţii în care au avut loc spectacole de Ziua Internaţională a Romilor a fost vandalizat cu mesaje rasiste la adresa etniei rome. Incidentul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, fiind condamnat vehement de reprezentanți ai romilor.

„Ieri a fost ziua romilor. Declarații pompoase, zi festivă, oameni suportivi. Azi, revenim în România reală. Cortul colegilor de la CNCR, amplasat la Universitate, a fost vandalizat. Doar atât cât să ne aducem aminte că mulți ne consideră sub-oameni.
Antițigănismul e o realitate în România actuală. Azi mă voi duce la Universitate să spun „Nu” rasismului. Vino și tu să arătăm celor care propovăduiesc ura că nu au nicio legătură cu ceea ce noi gândim, simțim și vrem!, a scris pe Facebook sâmbătă Gelu Duminică, un cunoscut activist rom, postând câteva imagini cu cortul vandalizat.

Alai guvernamental la cort

O conferință de presă a fost organizată la cortul vandalizat de către Punctul National de Contact pentru Romi din cadrul Ministerul Fondurilor Europene, conferinţă la care au participat și ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ministrul Educației Adrian Curaj și ministrul Aura Răducu, dar și alți oficiali guvernamentali.

„Conferința are loc în contextul în care azi-noapte, pe cortul evenimentului au fost scrise elemente rasiale și de discriminare la adresa romilor. La conferință vor participa dna Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene, dna Raluca Prună, Ministrul Justiției, dnul Ciprian Necula, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, dnul Valeriu Nicolae, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Varstnice, dnul Mihai Neacșu, director Centrul National de Cultură a Romilor și alți reprezentanți ai administrației publice”, a scris pe Facebook Ciprian Necula, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

”Toate strategiile nu fac doi bani dacă fiecare dintre noi nu face un efort. Eu cred, ca persoană, nu ca ministru, că exact cum învăţăm morala atunci când suntem copii, aşa trebuie să învăţăm că suntem toţi egali şi că rasismul e un lucru rău. Trebuie să le spunem asta copiilor din şcoli, din grădiniţă, nu din clasa a 5-a”, a declarat la conferință Raluca Prună, după ce anterior, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmase că în noul plan-cadrul pentru clasa V-VIII la educaţia civică a fost pus pe accent pe toleranţă.

La inedita conferință a participat și un consilier al președintelui Iohannis. ”Am vorbit azi dimineaţă şi cu domnul preşedinte, care s-a arătat oripilat de ceea ce s-a întâmplat aici”, a declarat consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, în timpul conferinţei de presă care a fost convocată de reprezentanţii Guvernului lângă cortul vandalizat.

Poliția cercetează incidentul.

„Având în vedere cele petrecute pe parcursul nopţii la cortul amplasat în zona Pieţii Universităţii, unde se sărbătoreşte Ziua Romilor, DGPMB prin Secţia 10 Poliţie s-a autosesizat şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incitarea la ură sau discriminare”, au anunţat reprezentanţii Poliţiei Capitalei. Poliția au fost contactată de pentru a se depune plângere.

Un grup de 10-15 tineri ar fi suspectat că au scris mesajele rasiste pe cort.


Fotografia postată de Gelu Duminica.
Fotografia postată de Gelu Duminica.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.