Criză fără precedent în USL

Victor Ponta amplifică, la cote inimaginabile acum câteva luni, noul scandal iscat în USL. Ponta face presiuni fără precedent asupra PNL în cazul Roşca Stănescu.

Liderul PSD nu este mulţumit de avertismentul public pe care Crin Antonescu i l-a dat joi lui Sorin Roşca Stănescu după criticile parlamentarului PNL la adresa premierului şi a unor pesedişti.

Ponta, obişnuit în ultima vreme să fie lăudat la tot pasul, inclusiv de Traian Băsescu, ameninţă PNL-ul cu ruperea USL-ului dacă Roşca Stănescu, care l-a criticat dur de mai multe ori, nu este exclus din partid.

Întrebat de jurnalişti dacă este mulţumit de faptul că preşedintele PNL  a declarat că oricine mai încalcă protocolul USL va trebui să se despartă de partidul din care face parte şi de USL, Ponta a răspuns: „Nu, categoric nu. Cred că e cea mai mare criză pe care o are USL de la formare şi, de altfel, domnul Roşca Stănescu, după această şedinţă, a continuat. Deci, dacă nu se face nimic, e o invitaţie pentru alţi membri PNL să continue atacul împotriva PSD şi atunci nu putem merge mai departe împreună. (…) Eu aştept în continuare până luni să existe o delimitare clară, nu aşa, «Să nu mai faci !». Păi nu i-am mai spus o dată domnului Roşca Stănescu să nu mai facă ? Ce, suntem la şcoală ? Altfel, îmi pare rău, dar nu cred că putem să găsim o soluţie pozitivă„.

Antonescu: Nu-l excludem pe Roşca Stănescu

În replică la declaraţiile lui Ponta de joi seară, Crin Antonescu a afirmat că pesediştii şi liberalii nu sunt în situaţia de a-şi da ultimatumuri unii altora, iar PNL ce a avut de hotărât a hotărât în Biroul Politic Naţional de joi cu privire la Roşca Stănescu.

„Înainte de toate îi spun (lui Victor Ponta – n.r.) că fac toate eforturile de a nu citi o notă ultimativă într-o asemenea declaraţie, pentru că nu suntem în situaţia de a ne da ultimatumuri unii altora. În al doilea rând, ceea ce avea PNL de hotărât şi de spus a hotărât şi a spus azi. Am luat decizia de a atrage foarte serios atenţia tuturor colegilor noştri asupra prevederilor unui articol din protocolul USL. Am discutat şi despre afirmaţiile colegului Sorin Roşca Stănescu. Demersul său parlamentar, din punctul nostru de vedere, nu poate fi în niciun fel incriminat”, a afirmat Crin Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Ulterior, Antonescu a declarat la B1 TV, fără echivoc, că Sorin Roşca Stănescu nu va fi exclus din PNL, lăsând în aer ultimatumul lui Ponta.

Antonescu a mai spus, joi seară, că nu se doreşte ca USL să eşueze aşa cum au eşuat CDR sau alianţa dintre PDL şi PSD.

„Experienţa tristă a coaliţiilor care au mai existat, de la CDR până la marea sau nu mai ştiu cum se numea chestiunea aia cu PDL şi PSD – prima formă a coabitării, ca să spun aşa, cu domnul Boc atunci – nu vrem să eşuăm aşa cum au eşuat acele coaliţii. Prima modalitate, prima formă de efort este să avem grijă la sensibilitatea celuilalt, la faptul că lucruri pe care nu le putem rezolva între noi nu se vor rezolva nici în comunicare publică. Eforturile constau în grija pentru ceea ce formulăm din punct de vedere public”, a spus Antonescu. Liderul PNL a transmis totodată joi că „cea mai mare criză a USL” nu este cea legată de cazul Stănescu, ci instalarea Codruţei Kovesi la DNA, propusă de Victor Ponta.

Scandalul a izbucnit miercuri seară când Ponta, aflat într-o continuă lună de miere cu Traian Băsescu, s-a arătatat deranjat de criticile lui Sorin Roşca Stănescu la adresa lui şi a unor pesedişti.

„Avem o problemă serioasă în USL, noi cei de la PSD am invocat articolul 1.1.4. din acordul USL care prevede foarte clar că niciun membru al unui partid component nu poate să atace partidele celelalte, în cazul de faţă un senator PNL (Sorin Roşca Stănescu, n.r.) , şi am cerut o poziţie clară a PNL. (…) Acum situaţia este foarte gravă, încât e foarte clar că atunci când un membru al unui partid component duce o campanie alături de grupuri de interese împotriva unui alt partid trebuie luată o decizie”, a acuzat Ponta.

„Soluţia” care l-a nemulţumit pe Ponta

După ce Ponta a acuzat miercuri că el şi partidul său sunt atacaţi de Sorin Roşca Stănescu, făcându-se că nu vede ce face prietenul şi colegul său de partid, Sebastian Ghiţă, Crin Antonescu i-a transmis joi un avertisment public lui Sorin Roşca Stănescu: oricine mai încalcă protocolul USL va trebui să se despartă de partid şi de USL. 

„Dezavuăm unele aprecieri, unele făcute de Sorin Roşca Stănescu, la adresa PSD sau a lui Victor Ponta, acuzaţii referitoare la forme de colaborare, control cu serviciile secrete, şantajabilitate, astfel de afirmaţii sau procese de intenţii care nu-şi au locul.(…) În felul acesta nu se poate colabora, nu se poate păstra încrederea. Aşadar, cu alte cuvinte, în chip categoric, noi considerăm că oricine mai încalcă atât de clar articolul respectiv (din protocolul USL care interzice atacurile publice între colegii de alianţă, n.r.) va trebui să se despartă de partidul din care face parte sau de USL”, a spus Antonescu joi, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL.

Ponta nu este însă mulţumit de „soluţie”.

Ponta încearcă să acopere un scandal cu un alt scandal? 

Declaraţiile inflamate ale lui Ponta vin după ce zilele trecute parlamentarii PNL Victor Ciorbea, Corneliu Dobritoiu, Sorin Ilieşiu şi Sorin Roşca Stănescu şi-au anunţat demisiile în bloc din Comisia  senatorială de anchetă în cazul judecătorului CEDO Corneliu Bârsan, acuzându-i pe pesediştii din comisie că obstrucţionează ancheta. „Noi, liberalii din Comisia de Anchetă a interceptării ilegale a magistratului Corneliu Bârsan am demisionat în bloc”, au transmis aceştia într-un comunicat.

Sorin Roşca Stănescu a precizat că liberalii au luat această decizie întrucât PSD încearcă să îngroape investigaţia şi au refuzat să il audieze pe judecătorul Bârsan. “Partenerii noştri din PSD care au majoritatea în aceasta comisie, am avut dovada clară că încearcă să îngorape această comisie, această investigaţie şi nu avea rost să mai stăm acolo, ne dominau cu votul. Ce s-a întâmplat concret, au refuzat să începem cu începutul, adică să-l audiem pe magistratul Bârsan”, a spus Roşca Stănescu.

Stănescu a declarat marţi seara, la Realitatea TV, că în acest caz avem de-a face cu o complicitate a unui întreg sistem împotriva unui singur om. “Cred că acea interceptare este un lucru de o gravitate excepţională. Sunt dezlegat să vorbesc şi pot să vă spun că am indicii că acea interceptare s-a făcut pe siguranţă naţională, sub pretextul că magistratul de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar fi terorist. Am toate indiciile, nu dovezile, pentru că n-am putut face investigaţia, care mă conving că aşa stau lucurile. Şi aici este vorba despre o complicitate a unor oamenii din servicii secrete, adică un sistem s-a luptat împotriva unui om, care nu-i un om oarecare, care nu numai că nu-i infractor, care nu numai că nu-i soţul unei infractoare, judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justitie, care de altfel a şi fost găsita nevinovată. Domnul Bârsan este unul din cei mai mari jurişti pe care îi are România, este singurul caz de profesor universitar care a predat la Sorbona”, a spus parlamentarul PNL, pe care Ponta l-ar vrea dat afară acum din partid.

Ponta are însă o altă variantă despre scânteia care a declanşat scandalul din USL. „Picătura a fost când a spus că este foarte mândru (Roşca Stănescu- nr.) de votul de luni în care pentru prima dată s-a creat o majoritate PNL – PDL-PPDD-UDMR. Dacă e aşa, să ne spună colegii liberali, înseamnă că lucrurile sunt foarte serioase”, a spus Ponta, într-un interviu la televiziunea publică joi seară. Acelaşi Ponta care, pe modelul mai sus descris de el, a încheiat o alianţă cu Traian Băsescu împotriva liberalilor şi a votanţilor USL.

ULTIMA ORĂ Ponta plusează

Victor Ponta a continuat joi seară seria declaraţiilor contondente cu privire la cazul Roşca Stănescu, ameninţând din nou cu ruperea USL-ului. „Noi am invocat acordul USL. Dacă acordul nu se respectă, înseamnă că nu mai avem acord. Nu se pune problema să nu avem coaliţie de guvernare. Se pune problema că într-adevăr trebuie să facem un alt acord al USL, în care să scriem: domnul Sorin Roşca Stănescu are voie să ne facă în toate felurile pe cei de la PSD şi noi nu trebuie să spunem nimic. (…) Eu nu cred sincer că liberalii, între relaţia cu PSD şi un personaj cum e domnul Sorin Roşca Stănescu, îl vor alege pe Sorin Roşca Stănescu”, a afirmat Ponta joi seară într-un interviu la TVR. 

Ponta a mai spus că nu îl satisfac scuzele prezentate în mod public, joi, de Sorin Roşca Stănescu. „Nu vreau scuze de la domnul Sorin Roşca Stănescu. Dacă domnul Roşca Stănescu este în continuare senator PNL, acordul USL nu se mai respectă”, a spus Ponta.

După toate aceste declaraţii făcute de el însuşi, care au inflamat USL-ul, Victor Ponta a mai cugetat: „Ar fi ridicol ca PNL să se certe cu PSD pentru Sorin Roşca Stănescu”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.