Cum se expatriază profitul obținut pe seama consumatorilor casnici

Consultantul și expertul judiciar în domeniul pieței gazelor naturale Dumitru Chisăliță, fost director general al companiei de stat Romgaz Mediaș, a dezvăluit modul prin care unii dintre furnizorii de gaze storc banii de la clienții de pe piața reglementată, inclusive populația, printr-un mecanism de raportare a unor costuri operaționale sub forma unor plăți efectuate către firmele căpușă deținute de ei și cuprinse în prețul final.


Aceste costuri nu sunt altceva decât profit externalizat și au o pondere de 12% din factura plătită de consumatorii casnici, la care se mai adaugă și profitul garantat de stat, care înseamnă 7% din factură, și costurile operaționale adiționale reale, adică 3%. “În România, stabilirea prețului gazelor pentru populație are la bază o metodă care ia în considerare stabilirea prețului pentru populație prin raportarea costurilor pe care un furnizor pretinde că le are, la cantitatea care se vinde către populație, care se adiționează o marjă de profit fixă și garantată de stat. Astfel, furnizorul aduce la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.) facturi care justifică costurile sale, care trebuie să fie achitate de populație, printr-un preț stabilit de instituțiile statului (un preț care ar trebui să protejeze populația, este umflat cu costuri fictive)”, susține Chisăliță.


Iar mecanismul inventat de unii dintre furnizori, în urmă cu zece ani, de expatrire a profitului este prezentat punct cu punct de fostul director de la Romgaz:

  • furnizorul a înființat mai multe SRL-uri (direct, indirect etc.) sau firme satelit pe care le controlează pentru servicii juridice, contabilitate, IT, studii, cursuri, pregătire resurse umane, consultanță, consiliere etc., care nu sunt supuse legislației din domeniul gazelor sau a legislației specifice achiziției publice (OG 34) – în fapt au realizat un instrument de căpușare a propriei societăți,

  • furnizorul a încheiat contracte de prestări servicii cu aceste firme (pe care le controla), la valori exorbitante, externalizând astfel veniturile obținute de pe piața gazelor și care sunt plătite de populație,

  • furnizorul prezintă ulterior, aceste facturi la ANRE, justificând că trebuie stabilit un preț mare pentru populație astfel încât să acopere aceste costuri,

  • populația a primit astfel, un preț mai mare cu până la 27% față de prețul pieței libere,

  • furnizorul plătește facturile SRL-urilor sale, obținând pe lângă profitul garantat de stat (7%), încă de până la două ori mai mult profit prin această inginerie (escrocherie). Totul pe baza prețului plătit de populație.

Conform lui Chisăliță, o altă analiză arată că ponderea costurilor cu activități operaționale ale furnizorilor care vând gaze populației, precum contabilitatea, activitatea juridică, IT, pregărirea resurselor umane etc, în costul total este de până la cinci ori mai mare față de ponderea acelorași costuri la nivelul furnizorului care vinde gaze pe piața liberă. Astfel, spune acesta, costurile raportate la cantitatea furnizată sunt mai mari la furnizorii (prin externalizarea acestor servicii către firme terțe pe care le controlează) care vând gaze la populație față de furnizorii care vând gaze pe piața liberă:

  • de până la 3 ori pentru activitatea de contabilitate,

  • de până la 2 ori pentru activitatea juridică,

  • de până la 5 ori pentru activitatea de IT,

  • de până la 2,5 ori pentru cursuri și pregătire personal,

  • de până la 7 ori pentru consultanță.

    Sursa: http://dumitruchisalita.ro/


    Chisăliță susține că furnizorul de pe piața liberă nu are de unde să “stoarca bani” și nu are niciun interes să umfle costurile cu aceste servicii pentru că le-ar suporta din propriul buzunar, spre deosebire de furnizorii de gaze care vând gaze către populație și care sub masca prețului reglementate iau banii de la populație dar “privează totodată sume importante producătorii de gaze și bugetul de stat.


    Acesta mai spune că aceste practici nu s-ar face fără înaltul concurs al ANRE, insitutție ca cărui Comitet de Reglementare (nivelul care coordonează și aprobă prețurile la consumatorii casnici) este eminamente politic.

    Principalii furnizori de gaze naturale pentru populație sunt nemții de la E.ON pentru jumătatea de nord a țării și francezii de la GDF Suez, deveniți Engie, pentru jumătatea de sud. Ca să justifice cele spuse mai sus, Chisăliță dă un exemplu practic: “GDF SUEZ Energy România, conform datelor consolidate publicate de grupul francez, a încheiat anul 2015 cu un venit cu 2,5% mai mare faţă de anul 2014 și cu un profit net mai mic cu 13% față de anul 2014. Precizăm că anul 2015 a fost caracterizat de o creștere a prețului reglementat la gazele naturale pentru consumatorii casnici ai GDF SUEZ cu cca. 5%, dar și o scădere a prețului gazelor achiziționate de pe piața angro de până la 3%, în condițiile menținerii prețului gazelor livrate la majoritatea consumatoriilor din portofoliu!”

    În urmă cu o lună de zile, am avut parte și de primele declarații ale autorităților pe marginea acestei practici de căpușare. Nicolae Havrileț, șeful ANRE, a declarat că dacă furnizorii, fie de gaze naturale, fie de curent, nu arată organizează licitații atunci insituția pe care o conduce nu va recunoaște acea cheltuială. „Dacă nu ne arată contractul că ar fi fost pus pe SEAP şi supus licitaţiei, noi nu recunoaştem acea cheltuială în tariful final, urmând ca ea să fie recuperată din resursele proprii ale operatorului”, a afirmat Havrileţ.


    La rândul său, Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camer Deputaților a spus: „Atenţie! Vom scoate la licitaţie partea de operare. Partea de concesiune ok, este a voastră, aţi semnat contractele pe 49 de ani, dar partea de operare vă rog să o scoateţi la licitaţie pentru că în final consumatorul trebuie să iasă dintr-o captivitate de monopol şi să aibă avantajele unei operări mai eficiente”. Conform acestuia, deputaţii lucrează acum la modificarea legii energiei pentru a o pune în acord cu această directivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.