Cumpănașu sare iar în sprijinul SRI

Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) condusă de Alexandru Cumănașu îi solicită premierului Dacian Cioloș „mai multă implicare” în cazul reglementărilor privind cartelele PrePay, reclamând că ”Legile siguranței cetățenilor zac, de luni bune, în sertarele ministerului Comunicațiilor”.

„AID a cerut, în nenumărate rânduri, reglementările privind cartelele pre-pay, tocmai pentru că siguranță și viața cetățenilor să poată fi apărată și instituțiile abilitate ale statului să beneficieze de toate instrumente necesare, pentru a monitoriza atent situația. Îi cerem premierului Dacian Cioloș mai multă implicare pe această problemă extrem de gravă și stringentă, care aduce atingere siguranței romanilor și a celorlalți europeni. Nici executivul lui Victor Ponta și nici cel al lui Dacian Cioloș nu au tratat cu maximă celeritate readucerea în Parlament a acestor legi, după declararea lor, la CCR, ca fiind neconstituționale. Îi solicităm șefului executivului un calendar clar legat de reluarea dezbaterilor pentru reglementarea cartelelor prepay și ne arătăm toată disponibilitatea prezentării ideii care a stat la baza acestei legi, atât de necesare (…) CCR a considerat ca Legea ‘nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date’. Nimic mai neadevărat !”, se precizează într-un comunicat transmis presei.


Reacția vine după ce premierul Dacian Cioloș a declarat duminică într-un interviu la ProTV că a aflat că au fost folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate „tocmai pentru că există această flexibilitate în România” în privința acestor cartele.

Astfel, întrebat dacă i-au spus spus serviciile secrete că instrumentele pe care le au acum sunt insuficiente, Dacian Cioloș a precizat:
„Da, ei se plâng – știți discuția veche apropo de cartelele pre-pay, de exemplu. Înteleg că România e una din puținele țări din UE care vinde cartele pre-pay fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE tocmai pentru că există această flexibilitate în România. Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuție în perioada următoare. Miniștrii Justiției și Internelor vor veni cu o notă în Guvern cu aceste elemente și vor fi supuse dezbaterii publice. Nu vreau să anticipez. Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns, eu cred că e important să discutăm de lucrurile acestea pragmatic, riguros, și să învățăm să punem cursorul unde trebuie, să nu exagerăm nici într-o parte, nici în alta”.

Comunicatul Asociației lui Cumpănașu, integral:

„AID îi solicită premierului Dacian Cioloș consultări cu privire la situația cartelelor pre-pay și îi reamintește acestuia ca Legile siguranței cetățenilor zac, de luni bune, în sertarele ministerului Comunicațiilor !

Premierul Dacian Cioloș confirmă ipoteza lansată, cu ani în urmă, de către Asociația pentru Implementarea Democrației cu privire la riscurile la care ne supunem cu toții prin situația legată de cartele pre-pay.

Șeful executivului a recunoscut că România este una din puținele țări din Uniunea Europeană care încă, vinde cartele fără un control de identitate. Mai mult decât atât, a fost nevoie ca oameni nevinovați să își piardă viața pentru a se afla că teroriștii au folosit cartele pre-pay din România, în pregătirea unor atentate în Uniunea Europeană !

AID a cerut, în nenumărate rânduri, reglementările privind cartelele pre-pay, tocmai pentru că siguranță și viața cetățenilor să poată fi apărată și instituțiile abilitate ale statului să beneficieze de toate instrumente necesare, pentru a monitoriza atent situația.

Îi cerem premierului Dacian Cioloș mai multă implicare pe această problemă extrem de gravă și stringentă, care aduce atingere siguranței romanilor și a celorlalți europeni. Nici executivul lui Victor Ponta și nici cel al lui Dacian Cioloș nu au tratat cu maximă celeritate readucerea în Parlament a acestor legi, după declararea lor, la CCR, ca fiind neconstituționale.

Îi solicităm șefului executivului un calendar clar legat de reluarea dezbaterilor pentru reglementarea cartelelor prepay și ne arătăm toată disponibilitatea prezentării ideii care a stat la baza acestei legi, atât de necesare.

Inițiativa, aparțind AID a fost trasă pe linie moartă în toamna lui 2014, când Curtea Constituțională a decis să considere în afara legii, inițiativa care permite identificarea utilizatorilor de cartele prepay.

CCR a considerat ca Legea ‘nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date’.

Nimic mai neadevărat ! Înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele prepay nu încalcă drepturile omului, AID considera că demersul judecătorilor CCR afectează grav dreptul la viața sigură a cetățenilor și capacitatea instituțiilor statului de a contracara amenințările teroriste și nu numai.

Asociația pentru Implementarea Democrației este de părere că doar interese economice uriașe, combinate cu cele politico-infracționale, au dus la amânarea, de până acum, a legiferării în domeniul securității cibernetice.

AID reamintește că, la sesizarea sa, CNCD a constat discriminarea răspunderii în fața legii între cetățenii care dețin abonamente de telefonie mobilă și cei care sunt posesorii unor cartele pre-pay.

Iar acest lucru trebuie schimbat, cât mai rapid !”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.