Cutremur în politica franceză: Sarkozy, săpat de fostul său premier

Cutremur în principalul partid de opoziţie din Franţa chiar înainte de încercarea lui Nicolas Sarkozy de a prelua conducerea formaţiunii, ca un prim pas spre un nou mandat de preşedinte. Presa franceză scrie despre o serie de intervenţii făcute de Francois Fillon, premier al Frantei în timpul preşedintiei lui Sarkozy şi fost lider al grupului parlamentar al Uniunii pentru o Miscare Populară, pentru a împiedica revenirea lui Sarkozy în politică.

Într-un volum dedicat lui Sarkozy scris de doi jurnalişti de la Le Monde se arată că, în luna iunie, Fillon i-ar fi cerut şefului de cabinet al preşedintelui socialist Francois Hollande să accelereze procedurile judiciare iniţiate în mai multe cazuri împotriva fostului şef de stat.

Şeful de cabinet al preşedintelui Hollande, Jean-Pierre Jouyet, a negat iniţial informaţiile, însă apoi a declarat că discuţiile cu pricina au avut loc. În replică, Fillon susţine că este vorba de o minciună şi anunţă ca va da în judecată publicaţia Le Monde pentru calomnie.

Câştigaţi în urma acestor dezvăluiri sunt socialiştii francezi, a căror cota de popularitate s-a prăbuşit în ultimul an. Cât priveşte Frontul Naţional, formaţiunea politică cea mai populară din Franţa potrivit rezultatului ultimelor alegeri – cele europene, consideră ca atât UMP, cât şi PS nu fac altceva decât să colporteze o serie de minciuni.

Scandalul loveşte serios în UMP, chiar înainte de alegerile interne la care Sarkozy are mai mulţi contracandidati, printre care şi fosta sa mână dreaptă, Francois Fillon. Sarkozy este implicat într-un dosar privind finanţarea ilegala a partidului său, dupa ce anul trecut fusese exonerat în dosarul donaţiilor ilegale făcute de moştenitoarea companiei L’Oreal. Sarkozy a fost chiar reţinut, în iulie, fiind suspectat că ar fi încercat să influenţeze magistraţii.

În cartea care a produs valuri în politica franceză, cei doi jurnalişti redau câteva replici din discuţia dintre socialistul Jouyet şi gaullistul Fillon: “Dacă nu îl loveşti repede îi permiţi să revină, deci acţionează”, îi spune fostul premier şefului de cabinet al lui Hollande.

Pentru a calma apele, purtătorul de cuvânt al ui Nicolas Sarkozy a luat în mod public partea colegului de partid Francois Fillon, susţinând ca Jouyet ar trebui să demisioneze urgent. Şi un contracandidat al lui Fillon şi Sarkozy la şefia UMP, Herve Mariton, îl susţine pe fostul premier al Franţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.