Danemarca legalizează căsătoria religioasă între homosexuali

Danemarca a fost prima ţara din lume care a autorizat, în 1989, căsătoriile dintre homosexuali. Începând din acest an va fi recunoscută şi căsătoria dintre homosexuali în faţa Bisericii naţionale daneze, a anunţat ministrul danez al Egalităţii, potrivit AFP. Biserica naţională daneză este de confesiune evanghelic-luterană şi cuprinde 4,5 milioane de credincioşi, adică peste 80% din populaţia ţării.

„Toţi membrii Bisericii naţionale daneze trebuie să aibă posibilitatea de a se căsători la biserică, fără a ţine cont de orientarea lor sexuală”, se arată în comunicatul Ministerului Egalităţii. Homosexualii danezi se bucurau de aceleaşi drepturi ca şi heterosexualii, mai puţin de dreptul de a adopta copii şi de a se căsători în faţa altarului. Începând din 1997, Biserica binecuvânta aceste căsătorii, însă fără oficierea ritualului religios.

Noua lege a fost anunţată la scurt timp după moartea, la 96 de ani, a unui militant pentru drepturile homosexualilor, primul care s-a căsătorit cu partenerul său, în virtutea legii din 1989. Noua lege le dă libertate pastorilor să aleagă dacă vor oficia sau nu căsătoriile homosexuale, însă refuzul nu va pune sub semnul întrebării dreptul homosexualilor de a se căsători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.