Daniela Bartoş: „S-a sărit peste cal”

Prof. Dr. Daniela Bartoş, fost ministru al Sănătăţii, comentează pentru cititorii Cotidianului decizia recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care orice medic angajat într-un spital de stat din România este funcţionar public.

Fostul ministru al Sănătăţii, care este profesor universitar la Universitate de Medicină şi Farmacie „Carol-Davilla” Bucureşti, arată că decizia îi „fixează pe loc” pe medici şi îi poate „duce în penal” chiar dacă primesc „trei flori” de la un pacient, la externare, dacă acesta a fost mulţumit de serviciul medical de care a avut parte.

Daniela Bartoş: „M-am zbătut ani de zile să nu ne facă funcţioari publici”

„În ceea ce mă priveşte, m-am zbătut ani de zile să nu ne facă funcţioari publici. Acum însă, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, medicii sunt fixaţi într-un loc. În plus, orice sancţiune ne introduce direct în penal, ceea ce nu e normal. S-a sărit peste cal. Una e să ţi se aducă trei flori, alta să condiţionezi actul medical. Dar acum te duce în penal şi dacă primeşti trei flori de la un pacient mulţumit, la externare.

Una e să ţi se aducă trei flori, alta să condiţionezi actul medical. Dar acum te duce în penal şi dacă primeşti trei flori de la un pacient mulţumit, la externare. (Daniela Bartoş)

Suntem de râsul curcilor. Avem, într-o lună, două decizii care se bat cap în cap. Ministrul trebuie să provoace modificări, să iniţieze alte reglementări legislative.

Cât despre reforma sistemului, aceasta se va produce doar atunci când politicienii vor înţelege că actul medical este de interes public, având cea mai mare însemnătate pentru populaţie, pentru societate. Dar mi-e teamă că avem de aşteptat mult şi bine.”

Prof. Dr. Daniela Bartoş este şef al Clinicii de Medicină Internă şi Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă (Floreasca) din Bucureşti. Profesor universitar la la Universitate de Medicină şi Farmacie „Carol-Davilla” Bucureşti şi fost ministru al Sănătăţii, prof. dr. Daniela Bartoş este medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie, medic specialist sănătate publică,doctor în ştiinţe medicale, FACC.

Plecând de la decizia ÎCCJ privind asimilarea medicilor din spitalele de stat cu funcţionarii publici, Cotidianul a lansat o dezbatere publică despre urmările acestei decizii, statutul cuvenit medicilor şi modul în care statul trebuie să reglementeze sistemul de sănătate publică din România. Paginile Cotidianului sunt deschise pentru personalităţile din lumea medicinei româneşti, pentru toţi cei care au ceva de spus în legătură cu acest subiect.

Citiţi şi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.