De ce a vrut Dragnea alegeri cu candidat unic în PSD

Alegerile interne din PSD şi procentele obţinute de Liviu Dragnea au generat un val de critici şi atacuri. Vocile critice vin din trei direcţii: 1. jurnalişti şi analişti neutri, care au acuzat deficitul de democraţie al alegerilor interne – concret existenţa candidatului unic; 2. jurnalişti şi analişti care scriu sau vorbesc conform listei cu mesaje pe care o primesc zilnic de la consilierii din spatele lui Victor Ponta; 3. reprezentanţi ai opoziţiei.

Ei bine, analizând la rece toată această poveste, se pot trage o serie de concluzii interesante. Este adevărat se poate vorbi de un deficit de democraţie prin existenţa candidatului unic. A fost dur criticată şi invalidarea celor doi sau trei contracandidaţi. Cu siguranţă, Dragnea ar fi câştigat fără probleme şi dacă ar fi avut drept oponenţi nu un Şerban Nicolae sau un Daniel Savu (cu cei doi pe buletinul electoral, Dragnea ar fi obţinut nu 97, ci 99% dintre sufragii şi chiar o participare mai mare la urne), ci un greu al partidului, fie el şi un nepătat. De ce Dragnea (sau consilierii săi) a decis să se meargă pe varianta candidatului unic este uşor de explicat. Dragnea sau cei din spatele lui au urmărit trei lucruri prin aceste alegeri interne:

  1. Crearea unui eveniment major de presă;
  2. Verificarea situaţiei membrilor înregimentaţi (40 – 45% din electoratul captiv al PSD);
  3. O legitimare fără precedent a noului preşedinte.

Să le luăm pe rând. Alegerile interne au generat un eveniment de presă de 5 stele. Cu multe zile înainte, dar şi câteva zile bune de azi înainte se va vorbi despre această acţiune. Tocmai – şi aici vin cu explicaţia mai sus promisă – existenţa unui singur candidat a dat o amploare şi mai mare evenimentului. Veţi spune, da, eveniment de presă, dar unul cu foarte, foarte multe ecouri negative. Greşit. Ecourile şi reacţiile fie ele şi negative fac parte din regula jocului şi nu influenţează – în acest caz, cel puţin – personajul principal. Trecem la punctul 2. Ce ocazie mai bună avea PSD de a-şi verifica „efectivele”? Niciuna. Şi perioada a fost bine aleasă, pentru că de regulă în toamna anului premergător alegerilor locale şi parlamentare pe la toate partidele apar „păsările călătoare”. Dacă mai punem la socoteală şi factorul „vreme proastă”, se poate spune că şi aici avem „punct ochit, punct lovit”. Punctul 3 îl vizează exclusiv pe Liviu Dragnea. El a devenit de duminică seara alesul „poporului PSD-ist”. Nimeni nu va putea să spună că a fost ales de baroni sau de ştie ce aranjamente. Să nu uităm că atunci când Geoană l-a bătut pe Ion Iliescu s-a spus că a câştigat prin trădarea „grupului de la Cluj” şi a baronilor PSD din Ardeal; când Victor Ponta l-a bătut pe Geoană s-a vorbit despre trădarea unor sectoare din Bucureşti şi aranjarea softului de către Sebastian Ghiţă. Acum contestatarii lui Dragnea nu vor mai avea ce invoca. Şi tocmai acest lucru a generat – chiar la puţin timp după „închiderea urnelor” – un alt gen de contestări, care a culminat cu cea a „punerii PSD la dispoziţia lui Klaus Iohannis”. O gogomănie de zile mari. Din contră. Dragnea este mult mai periculos pentru Iohannis decât este Ponta. Premierul când intră în clinciuri cu preşedintele atacă frontal şi fără pic de precauţii. Astfel de atacuri sunt foarte uşor de demontat, mai ales când nu au nicio legătură cu realitatea. În schimb, Dragnea sub masca unei false diplomaţii va ataca mult mai dur inclusiv prin lovituri pe la spate.

Acum trebuie să privim şi înainte şi să vedem ce se poate întâmpla după ce justiţia va da verdictul definitv în ceea ce îl priveşte pe Liviu Dragnea. Dacă decizia de condamnare cu suspendare va fi confirmată, atunci totul va fi OK pentru noul preşedinte al PSD. Pentru că a fost votat de „poporul PSD-ist”. Amuzantă nedumerirea unor moderatori de la B1: „cum este posibil ca un număr masiv de PSD-işti să pună ştampila pe un condamnat?”. Păi, pentru electoratul captiv, mai mult, pentru membrii de partid, o condamnare a unui lider de-al lor nu contează. Şi asta este valabil la toate partidele. Este adevărat, pentru imaginea PSD, un preşedinte cu condamnare definitivă va fi un dezastru care va fi speculat de oricine. Dar pentru propriii suporteri acest lucru nu contează.

Ce se va întâmpla dacă Liviu Dragnea va fi condamnat cu executare? Nu este deloc exclusă o astfel de sentinţă şi totul depinde de câte voturi a „învârtit” el la referendum şi de ce declară martorii. În acest caz, evident, postul de preşedinte al PSD va fi din nou vacant. Şi nu exclud o revenire a lui Victor Ponta în calitate de „salvatore della patria”. Şi atunci trebuie privite din alt unghi mesajele trimise trompeţilor de către consilierii lui Victor Ponta. Personal cred că între Ponta şi Dragnea nu există nicio animozitate, cred că există o înţelegere subterană între cei doi şi că toate atacurile la Dragnea (venite din „zona” Ponta) fac parte dintr-o regie de zile mari.

P.S.

În loc ca liderii Opoziţiei să critice sau să minimalizeze „alegerile interne din PSD”, mai bine s-ar gândi la oportunitatea unor alegeri preliminarii pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei. Ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-un foc şi nici nu ar risca supărări sau plecări din partid generate de perdanţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.