De ce evită DNA finanţarea partidelor politice?

Toată halimaua cu arestarea Elenei Udrea, dincolo de accentele de cretinism de pe televiziunile de ştiri, merită privită cu atenţie. Povestea postacilor are şi ea farmecul ei. Elena Udrea a crezut că poate gâdila netul cu mici postări ale simpatizanţilor săi, în fapt nişte puşti plătiţi la negru ca să o apere pe dânsa sau să scuipe ocări pe articolele celor care o criticau. Coana Joiţica şi-a imaginat că poate întoarce lumea. Cu o şmecherie ieftină, din fata amărâtă aterizată la Bucureşti devine regina balului naţional. Cu aceste tehnici moderne de comunicare şi diversiune poate naşte simpatie, poate aduna admiratori şi le poate scoate dinţii adversarilor. În loc să obţină efectul scontat, madama i-a zădărât până şi pe cei care o ignorau. Cu fudulia sa de neîmbrăcată în copilărie, cu tupeul ei de calibru mare a izbutit să se aşeze în cea mai hulită postură din România.

La ultimele confruntări de zilele trecute, devenite mai importante ca reuniunile europene de la Bruxelles, Coana Joiţica a scăpat câteva amănunte nu lipsite de semnificaţie. Postacii erau plătiţi din teşcherea. Adică din bani negri, din donaţii anonime, din pomenile făcute de clienţii politici. ”Toate aceste plăţi se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu ştiinţa inculpatei Udrea Elena Gabriela, care primea periodic informări pe mail cu privire la situaţia plăţilor şi la eficienţa «postacilor».” Consemnează DNA. Mai mult, Elena Udrea avea să declare că „erau situaţii în care partidul deţinea fonduri care nu erau înregistrate în contabilitate şi care proveneau, de exemplu, din contribuţiile de la sectoare, din donaţiile membrilor şi au fost şi cazuri în care candidaţii au contribuit cu sume de bani. Au fost situaţii în care aceşti bani nu se înregistrau”.

Declaraţie de 100 de puncte!? Elena Udrea a oferit procurorilor o declaraţie ce nu mai poate fi ignorată, privind existenţa banilor negri în campania electorală. Adică o altă infracţiune ce stă la baza tuturor celorlalte. ”Ştiam că Dorin Cocoş finanţează campaniile PDL”, a spus Elena Udrea la ieşirea sa de la Înalta Curte. Adică soţul depunea o parte din cash-ul generat de umbrela sa politică şi de dirijoarea principalelor contracte din vremea regimului Boc-Băsescu. De altfel, dacă ne întoarcem niţel în timp, dar nu mult, ci numai câteva săptămâni, la declaraţiile lui Gheorghe Ştefan-Pinalti şi ale ministrului Gabriel Sandu, aflăm acelaşi lucru. Că afacerea Microsoft a fost, pe lângă o învârteală privată a câtorva ţuţări şi politicieni, o modalitate de a procura bani negri pentru campania electorală. Aşa au funcţionat şi comisioanele din toate marile afaceri ale regimului Băsescu. Elena Udrea n-a făcut decât să confirme declaraţiile precedenţilor şi ceea ce ştiau şi jurnaliştii şi pisicile rătăcite. Numai că în cercetările procurorilor ”declaraţiile pisicilor” şi zvonurile nu au nici o valoare. Numai probele contează. Or, acum ne aflăm în faţa a cel puţin trei, dacă nu chiar patru probe cu rang de certitudine. Ele arată că PDL-ul a folosit bani negri din afacerea Microsoft pentru a finanţa diverse operaţiuni electorale, inclusiv pentru campania lui Traian Băsescu din 2009.

Fără să priceapă ce face, Elena Udrea a deschis o poartă mare spre banii din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009. O investigaţie a acestor fonduri şi practici se impune de urgenţă. Întrebarea este chiar alarmantă. De ce DNA-ul nu deschide Dosarul banilor negri folosiţi de PDL în campania electorală din 2008 şin 2009? De ce DNA-ul tot trage ca de aţa din izmene de dosarul Microsoft şi nu abordează această componentă esenţială a corupţiei din România? Cumplitul fenomen care a pus România pe jar are la bază finanţarea ilegală a partidelor politice. Se tem DNA-ul şi Parchetul General de investigarea acestui fenomen? Duce el şi la PNL (vechi) şi la PSD şi mai ales la campania electorală a celor doi candidaţi, adică a preşedintelui Iohannis şi a lui Victor Ponta? Ascunderea sub preş a câtorva informaţii importante apărute în urma derulării dosarului Microsoft ne pune pe gânduri. Cad prea multe capete din jumătatea neagră PNL-ului? Şi din PSD? Nu ştiu procurorii unde ar putea ajunge şi la poarta cui vor fi obligaţi să bată?

Ultimele declaraţii ale Coanei Joiţica bat în cuie o concluzie cât un munte. Corupţia vine din banii negri care circulă în viaţa partidelor politice şi din folosirea lor în campaniile electorale!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.