De la clasic la folclor, pe marile scene muzicale ale ţării

Alexandru Tomescu cântă Variaţiuni pe teme din La Traviata, la Sala Radio

Violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, artistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, revine pe scena Sălii Radio în noua stagiune în concertul Orchestrei de Cameră Radio, programat miercuri, 29 octombrie (ora 19.00).

Programul pe care vi-l propune Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, este unul foarte atractiv. Dacă La Traviata, celebra creaţie a lui Verdi, este considerată ca opera interpretată cel mai frecvent în întreaga lume (conform site-ului Operabase), partitura nu putea să lipsească din sălile de concert, într-o formă desigur adaptată contextului! Astfel, aveţi ocazia de a asculta, în interpretarea lui Alexandru Tomescu şi a Orchestrei de Cameră Radio, Variaţiuni pe teme din La Traviata pentru vioară şi orchestră de coarde, semnate de Marc Olivier Dupin.

Un alt moment special al serii îl va reprezenta Suita Holberg, creaţie a marelui compozitor norvegian romantic Edvard Grieg, lucrare inspirată de ritmurile specifice dansurilor din sec. XVIII, ca sarabanda sau gavota. Programul serii va cuprinde de asemenea şi Adagio compus de artistul american Samuel Barber – dublu laureat al Premiului Pulitzer pentru muzică, şi Serenada în mi minor, semnată de compozitorul britanic Edward Elgar.

Dirijorul Cristian Oroşanu

Dirijorul Cristian Oroşanu a fost apreciat pe multe scene europene în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiţie la care a câştigat locul doi, Cristian Oroşanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. În Japonia, are o relaţie deosebită cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, un ansamblu tânăr cu multe valenţe interpretative. În ultimii ani, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi Ingo Metzmacher.

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov şi fondator al orchestrei Kamerata Kronstadt. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a avut colaborări speciale cu ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Iaşi, repertoriul său liric cuprinzând peste 35 de titluri.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de Editura Casa Radio.

Orchestra de Cameră Radio

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall – New York, Walt Disney Concert Hall – Los Angeles, Théâtre des Champs Elysées – Paris, Concertgebouw – Amsterdam etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

Concert Simfonic extraordinar

Ştefan Tarara va încânta publicul ieşean

Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania şi câştigătorul Concursului Enescu 2014, Secţiunea Vioară, concertează în premieră la Iaşi. Concertul va avea loc pe 31 octombrie, la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă Octav Băncilă.

Violonistul de origine română va concerta alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova din Iaşi, sub bagheta dirijorului Cristian Lupeş.

În program, Uvertura Prometeu op. 43 de Ludwig van Beethoven, Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski şi Simfonia nr. 2 op. 43 în Re major de Jean Sibelius.

Concertul face parte dintr-o iniţiativă lansată la ediţia 2014 a Concursului Enescu, care aduce împreună numele viitorului în muzica clasică internaţională şi unele dintre cele mai importante orchestre. Lansat şi coordonat de dirijorul Cristian Lupeş, turneul reuneşte laureaţii secţiunilor Vioară, Violoncel şi Pian ai ediţiei din această toamnă a Concursului. Aceştia vor evolua pe scenele din Iaşi, Arad, Bacău, Craiova, Ploieşti, Oradea, Satu Mare, Sibiu şi Târgu Mureş.

Violonistul de origine română Ştefan Tarara s-a născut la 2 mai 1986. A absolvit în 2012 Masteratul în Interpretare Specializată pentru Solişti, cu note maxime, în cadrul Universităţii de Muzică din Zürich, la clasa Zakhar Bron.

A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de interpretare pe care le susţine în Europa, din 2014 Ştefan Tarara este asistentul prof. Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar din 2010 este concert-maestru al Orchestrei Filarmonice din Mannheim.

Prin bursa germană Musikleben a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante premii obţinute de artist până în prezent se numără Premiul I la Concursul Internaţional de vioară George Enescu (2014) şi Concursul Internaţional de Vioară R. Lipizer (Italia, 2011), Premiul II la Concursul Internaţional Tibor Varga (2008) şi Premiul III la Concursul Internaţional H. Wieniawski (Poznan, 2011).

Născut în 1976 la Oneşti, Cristian Lupeş este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la secţiile dirijat orchestră şi studii muzicale teoretice.

A fost prezent la diferite cursuri organizate atât în ţară, cât şi peste hotare, între maeştrii săi fiind dirijorul Cristian Mandeal.

În cursul anului 2010, Cristian Lupeş a participat la un stagiu ca asistent la Symphoniker Bayerische Staatsphilharmonie din Bamberg (Germania), apoi la Rundfunk Sinfonieorchester din Berlin (asistent al maestrului Marek Janovski). Şi-a continuat perfecţionarea la orchestrele Swiss Romande din Geneva, Tonhalle Zürich, Orchestre de Chambre de Lausanne şi Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, asistând dirijorii: Marek Janovsky, David Zinman, Andris Nelsons, Bernard Haitink, Mariss Jansons etc.

În 2013 a debutat în străinătate, la pupitrul Filarmonicii din Berna, iar în septembrie acelaşi an a dirijat pentru prima dată în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu.

Andrei Gavrilov

Pianistul Andrei Gavrilov

Pianistul de reputaţie internaţională Andrei Gavrilov va susţine, marţi, 28 octombrie, la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, un recital extraordinar cu piese din creaţia compozitorilor Frédéric Chopin şi Serghei Prokofiev, programat în cadrul Festivalului Serile Lipatti, ediţia a III-a, un eveniment finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Argeş şi Institutul Cultural Român. Partener principal al evenimentului: Filarmonica George Enescu.

În program: Nocturnele op. 9 nr. 1 în si bemol minor op. 27, nr. 2, în Re bemol major, КK IVa nr. 16, în Do diez minor, op. 15 nr. 2, în Fa diez major, op. 32 nr. 1, în Si major, op. 15 nr. 1, în Fa major, op. 55 nr. 1, în fa minor, op. 32 nr. 2, în La bemol major şi op. 48 nr. 1, în do minor, de Frédéric Chopin şi Trei piese din op. 75 şi Sonata nr. 8 de Serghei Prokofiev.

Andrei Gavrilov a câştigat marele Concurs International de pian Ceaikovski în 1974. Avea 18 ani. A început studiul pianului cu mama lui, care a insistat mereu asupra forţei emoţionale a interpretării. La polul opus, cea de a doua profesoară, Tatiana Kestner, era un produs al şcolii germane, ce preferă analiza interiorizată şi jocul ideilor în detrimentul exteriorizării. Profesorul ultimilor ani de studii la Conservatorul din Moscova a fost Lev Naumov, care a reuşit să tempereze talentul exploziv al elevului său şi să-i ordoneze gândirea. Locul I la una dintre cele mai grele competiţii internaţionale din lume l-a propulsat pe Andrei Gavrilov pe orbita carierei internaţionale, întâi în Europa, apoi în America şi în Japonia. În chiar anul 1974 este solicitat, de Festivalul de la Salzburg să îl înlocuiască pe marele Sviatoslav Richter. Fiecare apariţie este ovaţionată îndelung. Susţine peste 90 de concerte pe an. Discurile editate de case de renume (EMI, Deutsche Grammophon) sunt apreciate în mod deosebit. Dar părerile critice exprimate public la adresa regimului sovietic sunt drastic pedepsite şi graniţele se închid. Va reveni pe scena internaţională de concert în 1984 schimbat, excentric, fantezist, dar etalând o virtuozitate strălucitoare. Se stabileşte o perioada la Londra, apoi în Germania (va deveni cetăţean german).

În 1993 se retrage cu totul din viaţa muzicală şi îşi oferă opt ani sabatici, timp în care reciteşte şi reinterpretează în cheie diferită capodoperele repertoriului pianistic, îşi revizuieşte şi îşi schimbă tehnica pianistică şi se apropie mai mult şi mai profund de religie şi de filosofie. Trăieşte o jumătate de an în Fiji. În 2001 se mută în Elveţia şi din 2008 locuieşte la Zürich.

În anul 2012, Gavrilov susţine pentru prima oară master classes la Madrid. Vor urma Londra şi, apoi, din ce în ce mai multe centre muzicale. Maestrul apreciază în mod deosebit schimbul de idei cu tinerii muzicieni din întreaga lume. Cu ocazia venirii sale la Bucureşti, Andrei Gavrilov susţine un astfel de curs de măiestrie în Sala Mică a Ateneului Roman în perioada 20 – 26 octombrie.

După 20 de ani, înregistrează din nou mult, mai ales lucrări de Bach, Chopin, Liszt, Schumann. În aprilie 2013 i se împlineşte un vis vechi – acela de a apărea într-un concert în dubla ipostază de solist şi dirijor. Evenimentul are loc la Belgrad şi în program sunt nu mai puţin de trei mari concerte romantice. Succesul este imens. Urmează un concert asemănător la Bristol, în luna mai a anului 2014, şi maestrul mărturiseşte deschis că îşi doreşte să continue acest tip de colaborare artistică cu cât mai multe alte mari ansambluri simfonice din lume.

Concert aniversar la Sala Radio: Dumitru Zamfira şi prietenii

55 de ani de virtuozitate, de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat şi un singur nume: Dumitru Zamfira – maestrul fluierelor! Duminică, 26 octombrie, chiar de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, la Sala Radio, Dumitru Zamfira este sărbătorit de Orchestra de Muzică Populară Radio, condusă de Adrian Grigoraş, şi de prietenii săi, apreciaţi cântăreţi de muzică populară, la aniversarea a 55 de ani de carieră artistică. Îi veţi aplauda pe: Maria Ciobanu, Maria Butaciu, Viorica Flintaşu, Mioara Velicu, Aneta Stan, Elisabeta Turcu, Emilia Bubulac, Lia Lungu, Ovidiu Homorodean, Ancuţa Corlăţan, Maria Băndoiu, Roxana Croitoru, Gabriel Andrei, Georgiana Aurică, Gheorghe Ghiţică, Claudia Tihon, Geani Busnea şi Ansamblul Folcloric Doina al Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti. Concertul va fi prezentat de Georgel Nucă.

Repertoriul lui Dumitru Zamfira cuprinde piese ritual-ceremoniale, creaţii păstoreşti, doine şi melodii de joc din toate zonele folclorice ale ţării, dar şi piese concertante şi de mare virtuozitate interpretate la instrumente precum fluierul, cavalul, cimpoiul, drâmba, trişca, fluierul îngemănat, ocarina, cavalul fără dop, muzicuţa, block-flote ş.a.

Dumitru Zamfira este laureat al festivalurilor internaţionale din Franţa, Grecia, Bulgaria, Finlanda, Italia şi a fost răsplătit cu Marele premiu al Fundaţiei Ethnos (1997) şi cu diplome de excelenţă din partea Ministerului Culturii la Gala Folclorului Românesc 2002. A primit titlul de Maestru al cântecului la Festivalul Fluierul de Aur al Sârbilor din Balcani, 2001. A fost distins cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, acordat de preşedintele României, în 2002.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.