De la sărăcie la faimă mondială, o poveste devenită realitate

Nimeni nu ar fi prezis că va deveni într-o zi stea la American Ballet Theatre, compania de balet cea mai prestigioasă din lume. Mai ales că Misty nu avea fizicul unei balerine diafane.

Cu înălţimea de 1,57, cu muşchi proeminenţi şi un bust generos, Misty Copeland a pulverizat toate codurile dansului clasic, Presa a calificat-o atletică şi ”şoriceii” erau morţi după posterele acestei balerine metise, cu figură angelică. Americanii adoră personajele care transcend destinul. Misty Copeland a întruchipat unul dintre visurile americane.

Are corpul parcă sculptat şi un zâmbet care te cucereşte imediat.

Steaua baletului în Bayadera

Ea a revoluţionat lumea dansului clasic, fiind numită prim balerină la American Ballet Theatre, în 30 iunie. Este prima dansatoare de culoare învestită stea. Recent a apărut şi pe coperta revistei Time, fiind nominalizată printre cele 100 de personalităţi cele mai influente ale anului, iar documentarul despre viaţa sa a fost prezentat la Tribecca Film Festival.

Misty Copeland alături de preşedintele Obama

Balerina atletică

Este prima afroamericană care a dansat în Lacul lebedelor, pe scena de la Metropolitan Opera. Un video care anunţa numirea ei ca prim balerină de către directorul Companiei, Kevin McKenzie, şi dezvăluie reacţia dansatoarei de 32 ani a fost difuzat pe Instagram.

O tehnică perfectă şi un talent ieşit din comun

Afroamericană, de origine umilă, este acum prim balerină a celebrului corp de balet. Numirea ei a fost, după New York Times, o adevărată revoluţie. Este un caz rar, întrucât înaintea ei mai fuseseră numite numai Anna Benna Sims şi Nora Kimball în anii 80. Printre ei s-au aflat şi Desmond Richardson, singurul dansator negru care a dansat pentru ABT, dar şi Arthur Mitchell, primul dansator-étoile negru de la New York City Ballet, sau mentorul ei, bătrâna balerină de culoare Raven Wilkinson, azi în vârstă de 80 de ani. Ea povestea pentru Pointe Magazine despre epoca în care i se cerea să se machieze cu alb pe faţă pentru a urca pe scenă.

În Lacul lebedelor, ca prim balerină, alături de James Whiteside

Aplauze pentru Pasărea Focului

Nominalizarea lui Misty ca etoile a cucerit opinia publică prin povestea sa de viaţă, dar mai ales prin forţa sa interioară. Născută într-o familie foarte săracă, a început să danseze la 13 ani, o vârstă destul de târzie pentru o balerină profesionistă. Şi totuşi, datorită familiei adoptive şi unor serii de burse de studiu, dar mai presus de toate formidabilului său talent, Misty a reuşit să strălucească pe marile scene ale lumii. ”Am avut momente de îndoială, momente în care am vrut să mă opresc pentru că mă gândeam ce viitor poate să aibă un afroamerican”.

Frumuseţe şi graţie

În Romeo şi Julieta

A crescut la Los Angeles, alături de cei cinci fraţi şi surori ai ei şi de o mamă care îşi schimba mereu soţii.

Idolul său, după cum mărturiseşte, a fost gimnasta Nadia Comăneci după ce a văzut un film cu viaţa acesteia. Până la 13 ani Misty nu dansase şi nu făcuse nici gimnastică. Coregrafia pe melodia I Want Your Sex a lui George Michael i-a permis, la 13 ani, să fie numită căpitanul echipei de majorete din şcoală. Primii paşi de dans i-a executat pe un teren de baschet. În trei luni, era deja pe poante. Avea 30 de kilograme, lucru care îi permitea să adopte uşor poziţii speciale.

Aplauze pentru talentul său

Cu mentorul său Raven Wilkinson

Era suplă, cu picioare extrem de lungi şi putea să stea foarte uşor în poante. Mama sa i-a cerut să renunţe la lecţiile de dans, dar Cynthia Bradley, profesoara ei, a convins-o s-o mai lase o săptămână. Au mai trecut trei ani de curs, timp în care adolescenta a obţinut nenumărate premii. A izbucnit o adevărată criză între mama sa şi Cynthia Bradley, care s-a soldat chiar cu intervenţia avocaţilor, ba chiar a poliţiei. A avut norocul să fie angajată la American Ballet Theatre. La 18 ani a fost aleasă dintre 150 de candidate.

Misty Copeland într-un extraordinar şpagat în aer

În Coppelia

Dar basmul a devenit curând dramă. După câteva luni, la 18 ani, descoperă că are o vertebră fracturată. Va trebui să poarte un aparat ortopedic 23 de ore pe zi şi să renunţe la dans timp de un an. Datorită unei pubertăţi întârziate, corpul ei a început să se schimbe, să devină din ce în ce mai musculos, cu forme generoase, un fizic greu acceptat printre dansatoarele filiforme. Face eforturi să slăbească, deoarece criticii scriau despre ea că este prea planturoasă… Un adevărat coşmar.

Pe scena de la Metropolitan Opera

Misty Copeland, un debut istoric

Treptat, în ciuda siluetei s-a impus şi a devenit solistă în 2007. Dar, din nou, fracturile la gambe o opresc din dans. Revine în 2013 şi ocupă rolurile-far din Lacul lebedelor şi Coppelia. De aici, toate drumurile îi sunt deschise.

Înainte de a deveni stea stea, Misty Copeland era una dintre balerinele americane celebre. Mai întâi prin talentul şi prin povestea sa, întrucât dansatoarele clasice de origine afroamericană sunt foarte rare. Dar ea a ştiut să-şi promoveze imaginea: a dansat pe un pian în timpul turneului cântăreţului Prince în 2010, dar mai ales a făcut publicitate pentru marca Under Armour, un spot care i-a adus mai mult de 8 milioane de spectatori.

Prima balerina de culoare la American Ballet Theatre

Opt lecţii cu Misty Copeland

Şi-a scris chiar Autobiografia, intitulată Life in Motion (Viaţa în mişcare), şi o carte pentru copii, Firebird (Pasărea Focului), în care incită cititorii să-ţi cultive propriile vise. Acum, Misty este şi emblema unei firme importante sportive şi pentru acest brand a înregistrat un video, I Will Whay I Want (Voi fi ceea ce doresc să fiu), în care aminteşte umilinţele pe care le-a îndurat la începutul carierei, dar care niciodată nu au descurajat-o. A înfrânt, aşa cum scrie New York Times, o barieră care exista de 75 de ani.

Balerina care şi-a împlinit destinul

Un star al baletului

În cartea sa Life in motion: an unlikely ballerina (Hardcover, 2014), ea mărturiseşte: ”S-ar putea să treacă încă două decenii înainte ca o femeie de culoare să atingă acest statut întro companie de balet de elită. Dacă nu aş fi devenit o stea, oamenii ar fi avut sentimentul că îi trădez. Am vrut să arăt că este posibil”.

Viaţa pe poante

La Tribeca Film Festival

Balerina evocă în biografia sa rasismul din cauza căruia a suferit. Dar a devenit versiunea dansată şi feminină a celebrului Yes We Can al preşedintelui Barack Obama şi una dintre preferatele sale.

Un spot pe care îl urmăreşte frecvent Barack Obama, cel care a numit-o pe Misty membră permanentă a Consiliului său de Fitness, Sport şi Nutriţie, este dedicat luptei împotriva obezităţii şi promovează operaţiunea Let’s move a lui Michelle Obama.

Imaginea brandului Under Armour

Balerina a lansat recent şi Project Plié, un program care vizează organizarea de cursuri de dans gratuite în mediile defavorizate.

Originară din Kansas City în Missouri, a îmbrăcat tutu-ul la 13 ani şi la 15 ani a început să primească oferte profesionale. A devenit o icoană a culturii pop, cucerind coperţile marilor reviste şi companii publicitare.

La debutul său în Lacul lebedelor, alături de Brooklin Mack

Aşa cum subliniază New York Times, peste tot unde este Copeland este o nebunie de fani care o ovaţionează. La ieşirea de la Metropolitan Opera este aşteptată pentru autografe de un fluviu de oameni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.