Democrat-liberalii laudă „succesurile” lui Băsescu la Bruxelles

Democrat-liberalii încearcă să prezinte eșecul lui Traian Băsescu de la Bruxelles ca pe un mare succes. Prima care a sărit să-l laude pe Băsescu a fost Udrea.

Elena Udrea a declarat vineri seară, la Digi24, că suma obținută de România în urma reuniunii Consiliului European reprezintă un mare succes.

Astfel, Udrea consideră că rezultatul negocierilor lui Băsescu şi ale echipei sale la Bruxelles reprezintă o reuşită, asta în condițiile în care Băsescu nu a reuşit să obţină pentru România niciun leu în plus din banii europeni.

Traian Băsescu a anunţat ca pe un mare succes vineri seară că România a obţinut 39,887 miliarde de euro, în condiţiile în care ţinta era de 48 de miliarde de euro din bugetul UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020. „Fără discuție, ceea ce a obținut România este un mare succes. E o creștere uriașă pentru o țară cu cea mai mică rată a absorbției și în contextul scăderii bugetului european Ar trebui să ne bucurăm și ar trebui să ne gândim cum să îi introducem în economia românească”, a declarat Udrea, la Digi24.

„Propunerea Comisiei Europene era 48 de miliarde, România a obţinut 39. Oricât de bine prezintă preşedintele, de fapt a fugit de la 48 la 39”, a spus premierul Victor Ponta vineri seară.

„Deci practic, faţă de noiembrie, România nu a făcut decât să piardă 9 miliarde, să nu obţină nimic. Asta înseamnă că în 2014-2020, trebuie să scoatem din bugetul public, deci din buzunarele oamenilor, 9 miliarde de euro pe care puteam să-i primim de la Uniunea Europeană”, a mai spus premierul.

„E şmecheria de PR a preşedintelui să intre în detalii pe care mulţi oameni nu le cunosc. Eu le cunosc. România a avut în 2007-2013 ca şi Bulgaria cea mai mică alocare. Comisia Europeană a propus 48 de miliarde, tocmai asta a fost ideea, că România a avut foarte puţin. Nu a fost făcută pentru că nu aveam ce să facem cu banii. Apoi s-au tăiat 9 miliarde de la România, 9 miliarde din 40 de miliarde cât s-au tăiat în total. (…) Rezultatul e foarte prost, oricum îl prezentăm.Nu s-a obţinut nimic pentru România. Din 48 de miliarde, s-au obţinut 39 de miliarde. Legenda cu domnul Băsescu de mare negociator a murit în acestă seară. Nu a obţinut nimic. Oare România nu poate obţine nimic, în afară de ceartă şi reproşuri?. Un mare negociator obţinea ceva. Asta nu e negociere, e PR”, a subliniat Ponta.

Premierul a explicat că Polonia, de exemplu, care pentru exerciţiul bugetar 2007-2013 a beneficiat de 70 miliarde euro, dublu faţă de bugetul de 33 miliarde euro al României în aceeași perioadă, a primit în plus 15%, în timp ce România, cu jumătate din bugetul Poloniei în intervalul menţionat, a primit în plus doar 18%.

Și europarlamentarul Cristian Preda s-a grăbit să prezinte imediat eșecul lui Băsescu ca un succes.

„Salut consensul în privința cadrului financiar multi-anual 2014-2020, realizat în Consiliul European ținut joi și vineri.
Creșterea părții care revine României e o surpriză plăcută, mai ales în condițiile diminuării sumei totale alocate pentru următorii 7 ani, cu circa 34 de miliarde, comparativ cu perioada corespondentă anterioară.
Această propunere va veni în Parlamentul European. O voi vota, fiindcă nu pot să refuz un buget care dă o șansă dezvoltării României. Fac un apel la colegii mei din celelalte grupuri politice aleși în România să voteze, la rândul lor, bugetul.
Apelul meu e justificat de intervenția nefericită a premierului, care a criticat realizarea unui consens în privința bugetului.
Sper ca Victor Ponta să nu ceară membrilor PSD și PNL – din motive politicianiste sau urmând directivele Internaționalei Socialiste – blocarea unui buget favorabil României!”, scrie europarlamentarul PDL pe blogul personal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.