×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:54
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
To do list de toată frumuseţea
Dilemele guvernului Tudose

Au trecut 13 zile de la învestirea Guvernului Tudose. Tot atâtea dileme, bâlbe şi controverse care au speriat Vestul. Pe 2 iulie ANAF informa poporul cu nedisimulată mândrie patriotică că şi-a realizat planul în proporţie de 104,8% (!). Cu alte cuvinte o să curgă lapte şi miere. Cornul îl avem deja de la Guvernul Năstase. Osteneala perceptorilor se materializează în 96 miliarde lei adunaţi în vistieria ţării. Un clasic în viaţă ar exclama: Ghinion. Chiar dacă veniturile la 6 luni sunt cu 4,8% mai mari faţă de program tot nu ajung să facă faţă cheltuielilor deja asumate prin programul de guvernare PSD-ALDE. Prin legea bugetului de stat se angajează cheltuieli de 278 miliarde lei şi se estimează venituri de 254 miliarde lei. Orice construcţie bugetară chiar şi a unui SRL pricăjit se fundamentează pe o certitudine, cheltuielile şi pe o incertitudine, veniturile. Asa e şi cu bugetul statului. Odată angajate cheltuielile eşti bun de plată, cu atât mai mult când vorbim de salarii şi pensii.

Din 254 miliarde lei venituri bugetate, 22 miliarde lei reprezintă finanţări UE şi 232 miliarde lei impozite şi taxe. S-o luăm metodic. Din cei peste 5 miliarde euro, fonduri europene, am adus în ţară pe primele 6 luni, 4 milioane euro pe fonduri structurale şi de coeziune (!). Explicaţie: deşi suntem în al treilea an din exerciţiul financiar 2014-2020, nici până acum nu sunt acreditate autorităţile de management. Colac peste pupăză am desfiinţat şi Ministerul Fondurilor Europene. Din taxe şi impozite am colectat pe primele 6 luni 96 miliarde lei, cu 20 miliarde lei mai puţin decât suma ce ar reprezenta jumătate din cea bugetată a fi colectată la 12 luni. Puţin probabil ca Fiscul să recupereze în ultimele 6 luni nerealizatul din primul semestru. Ar trebui să colecteze 136 miliarde lei cu 40 miliarde lei mai mult faţă de primele 6 luni. O misiune imposibilă. Raportat la modul defectuos de organizare şi funcţionare al ANAF riscăm să colectăm în 2017 mai puţin decât în 2015 când s-a realizat un grad de colectare de 32,8% respectiv 233 miliarde lei. Ceea ce ar fi impardonabil. Şi pentru simplul fapt că în 2017 PIB-ul României este cu 105 miliarde mai mare faţă de 2015, respectiv 815 miliarde vs 710 miliarde lei.

Măsuri și contramăsuri

E o certitudine, pentru aproape toată lumea, că veniturile bugetate nu se vor realiza. Consecinţa, depăşirea cu mai multe procente a deficitului de 3% asumat prin Legea Bugetului şi prin Tratatul de la Maastricht. Şi atunci ce poate să facă Guvernul? Să se împrumute. Şi o face. Cu vârf şi îndesat. Şeful Trezoreriei din Ministerul Finanţelor Publice, Ştefan Nanu şi-a propus să împrumute 50 miliarde Lei şi 3 miliarde EURO pentru 2017 (!). Datoria totală a României a ajuns la 93 miliarde euro. În 1989 aveam 0. În 2006 aveam 24 miliarde euro. Consecinţa, generaţiile viitoare să strângă cureaua şi s-o lase mai subţire cu distracţia.
O altă contramăsură la deficit, investiţii publice ioc. Oricum pe primele 6 luni nu prea ne-am omorât cu ele. Vreo 6 miliarde lei aproximativ 0,5% din PIB. Prin programul de guvernare şi prin legea Bugetului sunt angajate cheltuieli de capital de 34 miliarde lei reprezentând 4,2% din PIB. O să ajungem la sfârşitul anului să tăiem mai puţine panglici decât au tăiat ,,oamenii lui Soros”, adică tehnocraţii. Trebuie să înţeleagă şi eminenţele cenuşii din coaliţia de guvernare că doar prin investiţii putem asigura o creştere economică echilibrată şi sustenabilă pentru România. În ultimii 4 ani de zile am avut investiţii de doar 17-18 miliarde lei anual. Atunci nu trebuie să ne mai mirăm că nu avem autostrăzi, spitale sau şcoli în România. Am tăiat investiţiile, ne împrumutăm de pe pieţele internaţionale şi de pe piaţa internă ca să susţinem creşterea consumului, a pensiilor şi a salariilor din sectorul public fără a le condiţiona şi corela cu creşterea productivităţii şi eficienţei muncii. În 2010 salariul minim pe economie era de 690 lei. Acum e de 1450 lei. Unii ar fi vrut ca de la 1 ianuarie 2018 să fie 2000 lei. Proasta calitate a serviciilor din sectorul public nu justifică o atare creştere. Majorarea salariului în sectorul bugetar va avea ca şi consecinţă şi creşterea salariilor în zona privată unde cei 3,7 milioane de angajaţi vor cere salarii mai mari diminuând astfel profitabilitatea şi competitivitatea companiilor.

Cârpim bugetul şi să atenuăm deficitul

Chiar dacă sacrificăm investiţiile tot nu e suficient să cârpim bugetul şi să atenuăm deficitul. Mai avem nevoie de bani. Inconsecvenţa, incoerenţa, populismul, iresponsabilitatea şi mai nou disperarea de a pierde guvernarea prin neonorarea generoaselor şi irealizabilelor promisiuni electorale au generat măsuri extreme. Naţionalizarea pilonului 2 de pensii ar rezolva deficitul şi foamea de lichiditate a Statului. Şi ca să vezi coincidenţă, valoarea fondurilor administrate în pilonul 2 este exact diferenţa dintre cheltuielile angajate anul acesta de 278 miliarde lei comparativ cu cele de anul trecut de 238 miliarde lei. La aşa o potriveală nu ar trebui să ne surprindă o atare aroganţă guvernamentală.

Impozitul pe cifra de afaceri, pe lângă faptul că ar intra în coliziune frontală cu politica fiscală a UE (în niciunul din cele 28 de state nu avem un atare impozit) ar falimenta o treime din companiile româneşti cu consecinţe catastrofale în plan economic şi social. Înţeleg frustrarea Guvernului, ca la o cifră de afaceri a companiilor înregistrate în România de peste 1200 miliarde lei, Statul să încaseze un impozit pe profit de doar 15 miliarde lei (!). Doar Hidroelectrica a raportat anul trecut 10% din profitul total declarat de cele aproximativ 700 de mii de firme din România. Preţurile de transfer bată-le vina. Cu toate astea, statul are alte remedii şi instrumente pentru a stimula şi creşte colectarea impozitului pe profit. Implementarea Directivei 1164/2016 şi conectarea caselor de marcat cu registru electronic al agenţilor economici la serverele ANAF (o hotărâre luată de guvern încă din 2014 dar amânată de 3 ori de guvernele Ponta şi Cioloş, prietenii ştiu de ce) ar aduce mai mulţi bani la buget din colectarea impozitului pe profit şi a TVA la care constatăm neputincioşi o evaziune fiscală de 40%, cam 7-8 miliarde euro anual.

Taxe care lovesc în cei care muncesc

Taxa de solidaritate, o reminiscenţă a unei mentalităţi şi culturi bolşevice loveşte tocmai în cei care generează performanţă, competenţă şi plusvaloare. În cei care muncesc, în cei care-şi riscă agoniseala, în cei ce-şi asumă decizii. O cotă unică de impozit pe venit asigură oricum un venit bugetar diferenţiat. 16% din 2000 lei înseamnă 320, pe când 16% din 100 mii lei înseamnă 16 mii lei, adică de 50 de ori mai mult. Noroc cu deplasarea premierului la Înalta Poartă. Cei de la Bruxelles nu l-au trimis pe domnul Tudose acasă cu mână goală. I-au dat un to do list de toată frumuseţea care-l obligă la transparenţă, dialog, predictibilitate, onestitate şi responsabilitate. Să fie într-un ceas bun.

(Notă: intertitlurile aparțin redacției)

Remus BorzaPublicat Joi, 13 iulie 2017
1715
 | 2
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Cotty
0
Fănuș Neagu: "Un popor de oi naște un guvern de lupi".
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+1
Pt.Lili. '' " Marocul nu infiereaza "multinationalele" precum Dragnea '', dar cred ca ii impoziteaza probabil la cifra de afaceri, asta sa nu traga in piept statul Maroc condus de REGELE MHOMMED al VI - lea !
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
0
Pt.Lili. Sa stiti ca in orasul Alexandria traiesc spre 50. 000 de oameni, orasul asta a avut o echipa pe langa fabrica de rulmenti, adica echipa Rulmentul Alexandria, era o echipa de divizia B in tovarasie ! Nu cred ca este exagerat sa se construiasca un statdion de fotbal de '' n '' milioane de euro care ar stimula fotbalul in orasul asta ( poate la nivelul oficialilor din fotbal se limiteaza folosirea strainilor in echipele romanesti LA MAX. 3-4 JUCATORI in lotul oficial al echipelor declarate la inceput de competitie ...! ) ! Dragnea Liviu este un om politic aparut in democratie originala in sos slinos de capitalism de cumetrie, precum majoritatea politicienilor din tara asta in ultimii 28 de ani, s-a infruptat si el copios din propietatea socialista, dar daca se lupta pentru o investie intr-un teren de fotbal in orasul Alexandria, resedinta judetului Teleorman este un lucru laudabil si nu trebuie criticat ! O zi cu bine !
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
lili @ c.g.
+1
De ce nu le face canalizare si apa curenta, Scoli moderne(in locul alora cu WCul in curte), Drumuri ca lumea pe ulitele satelor pline de praf vara si noroi iarna, poduri si podete si diguri(ti-amintesti povestea cu "Ce faci, fa, Doino!?", ?! NU au facut NIMIC dupa inundatiille alea din Teleorman! Sa le faca cu cele 12 Milioane de Euro ceea ce intr-adevar ii scoate din Evul mediu! Chiar crezi ca Stadionul era Prioritatea in Teleorman?!
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+1
Pentru mine acest guvern este ceva gen Cioloș, adică de sacrificiu. Nu cred că apucă un an, și vor urma alegeri anticipate, in care tot PSD iese victorios, căci va acuza strâmbele acestui guvern de sacrificiu, care poate acum se screme să se tină măcar iluzoric la suprafață. In țara asta toate sunt putrede, de jos până sus. Nimic nu este după o logică funcțională, eficiență, planificare pe termen lung. Totul este ca la ți-igani,. Bine că a mai trecut o zi,.. apoi las că maine mai vedem cum le mai sucim,..
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
lili
0
Asta NU-i Dilema!" SECRETUL din Tanger. Cele 3 elemente care pun Daciile din Maroc în faţa celor de la Mioveni. Daciile din Maroc intră în depăşirea celor de la Mioveni şi le lasă deja în urmă. Maşinile produse acolo ajung în Vestul Europei mult mai repede decât din România. Şi asta pentru că autorităţile din statul nord-african au băgat Miliarde de Euro în autostrăzi, căi ferate şi poduri. Străzile din Maroc sunt oglinda investiţiilor străine atrase în ultimii ani. Infrastructura şi construcţiile noi nu trădează faptul că ţara nord africană are un PIB pe cap de locuitor la jumătatea celui din România. Oraşul Tanger datorează fabricii unde se produc 4 modele Dacia o bună parte din elanul ultimilor ani. 5 trenuri pleacă în fiecare zi de aici, de la poarta fabricii pentru a ajunge în port, iar de acolo, către 73 de destinaţii de export. Fabrica din Tanger a început în 2012 construcţia autoturismelor cu nume românesc, iar acum a produs maşina cu numărul 1 milion! Nu este doar cel mai mare producător auto din Africa, dar a ajuns din urmă şi fabrica de la Mioveni. Anul acesta are în plan să producă 310.000 de maşini în această unitate. Marocul a câştigat deja competiţia cu România la numărul de Dacii produse, dacă luăm în calcul şi maşinile fabricate în uzina din Casablanca. 7900 de angajaţi are fabrica din Maroc, aproape 1/2 din numărul celor care lucrează în România! Moulay Hafid Elalamy, Ministrul Industriilor din Maroc: „Când este nevoie de drumuri, facem drumuri, când este nevoie de infrastructură, facem infrastructură, când este nevoie de formarea angajaţilor, facem acest lucru în centre de formare. Obiectivul este să sprijinim companiile să devină cât mai competitive posibil.”! Portretul Regelui marocan, prezent în toate Instituţiile, spune o poveste simplă: Investiţiile străine, Dezvoltarea infrastructurii şi Crearea de locuri de muncă sunt Soluţii pentru Creşterea Economică în orice parte a lumii." Marocul nu infiereaza "multinationalele" precum Dragnea!
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
lili
+1
Ce "dileme"?! Premierul Mihai Tudose l-a înlocuit pe şeful Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Cristian Vasile Bitea, cu Leonid Moisiu, fost prefect al judeţului Olt şi angajat al lui Darius Vâlcov pe vremea cînd social-democratul era primar al Slatinei. Moisiu a fost deconspirat de CNSAS drept recrut al fostei Securităţi, sub numele "Ştefănescu" şi "Sergiu", însă a decis că nu se întrunesc elementele privind colaborarea cu fosta structură, scrie News.ro. Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, Tudose l-a eliberat din funcţia de preşedinte al ANFP pe Bitea, numit în primăvară de Sorin Grindeanu, şi l-a înlocuit cu Leonid Moisiu. Moisiu a fost prefect al judeţului Olt între 2009 şi 2012, numit în funcţie, potrivit presei locale, la propunerea lui Darius Vâlcov, în timpul guvernării PDL. Ulterior, el a fost director executiv al Primăriei Slatina, angajat de primarul Vâlcov. Potrivit CNSAS, Moisiu are dosar de Securitate, fiind recrutat, pe vremea cînd era militar în termen, sub numele conspirativ "Ştefănescu". El a supravegheat studenţi români şi străini la ASE, potrivit dosarului său, semnînd un angajament sub numele "Sergiu". A fost abandonat de reţea la finalul anului 1986.
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Cotty
0
Iata reflecția unicului si inegalabilului Fănuș Neagu: "Un popor de oi naște un guvern de lupi".
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
??????
0
Cum ați comenta despre faptul că programul de guvernare primește aceleași voturi ca și legile organice, la învestirea guvernului ?
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+4
Guvernul asta PSD cu domnul Tudose Premier trebuie sa le cam fraca pe INVESTITII adica locuri de munca cu salarii in acord cu preturile de azi si mai clar cam 1 milion de locuri de munca ... ! In rest pace so prietenie ! p.s. - spera ca: rusii, '' colegii americani '', '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, sa nu faca inca un amestec in treburile interne ale ROMANIEI, de genul celui din dec.' 89 adica sa faca o lovitura de stat cu pretentie obraznica de revolutie, sa faca ceva moderabil pe voturile romanilor din 11.dec. 2016 ... !!!
Publicat Joi, 13 iulie 2017
+Răspunde
lili @ c.g.
+1
Face "Investitii" Guvernul!! De exemplu, dna SeRvil Shaideh sefa Ministerului Dezvoltarii(ne DEZVOLTAM al naibii!!!) a ALOCAT 12 Milioane de Euro pentru constructia unui Stadion ultramodern in saracia din Teleormanul lui Dragnea, la Alexandria! Azi, Orlando Teodorovici, consilier al premierului Mihai Tudose, a declarat: "NU se justifica un stadion de fotbal de 12 milioane de euro in Alexandria, Teleorman. Eugen Teodorovici, fost ministru de Finante si consilier onorific al Prim-ministrului Mihai Tudose, spune ca NU se justifica alocarea a 12 Milioane de euro pentru construirea unui stadion de fotbal in Alexandria, judetul Teleorman. "Nu se justifica", a spus Teodorovici, intrebat despre alocarea fondurilor, la emisiunea "In fata ta" de la Digi24. El a adaugat ca inca nu a discutat cu premierul Mihai Tudose despre acest subiect, pentru ca "decizia a fost luata de ministrul Dezvoltarii". "Nu am nimic cu cei care sustin sportul, fotbalul, dar sunt convins ca erau alte lucruri la nivel national...", a completat el. Fostul ministru a mai spus ca Sevil Shhaideh poate face astfel de cheltuieli la Ministerul Dezvoltarii fara avizul premierului." Eventual, dna SeRvil poate sa-i spuna daca vrea ea si dlui Tudose, ca sa stie si el si sa NU afle din presa, pentru ca ea raporteaza DOAR liderului suprem penal, L Dragnea! Alexandria are o biata echipa de fotbal de Liga a 3-a!! Dar banii care merg pentru Stadioane, terenuri de fotbal in panta, parculete, piscine, etc sunt o Sursa de scurgere de Bani la partid, pe model E Udrea cand era Misnitresa tot la Ministerul DezvoltariI!
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Ion Br
0
Guvern reprezentativ pentru PSD-ul din teritoriu! Dacă trimiți în parlament lipitori de afișe, absolvenți ai unor facultăți de ”prestigiu”, pui șefi în instituții oameni fără nici o legătură sau pregătire în domeniu, pe cine să pui în guvern? Din păcate prostia rămâne chiar dacă e prezentă adorația și loialitatea!Tragic e că nu avem alternativă decât un menestrel (cu oițele aferente), un matematician ratat care nu se poate exprima, dar se scobește-n nas) și un Klaus care tace mult și arată bine în pozele de grup! Dar când vorbește dă banii pentru înarmare de parcă ar fi ai lui, sau ne-ar folosi la ceva!
Publicat Joi, 13 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 17 ore şi 35 minute
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 14 ore şi 15 minute
Lavrov, despre sancțiunile SUA impuse Iranului
Publicat acum 21 ore şi 13 minute
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 17 ore şi 12 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 47 minute