Doi papi și două mesaje pentru UE: ”far al civilizației” vs ”Europă îmbătrânită” și venerând ”idolul banilor”

În cursul unei vizite de doar patru ore la instituțiile europene de la Strasbourg, papa Francisc a avertizat că Uniunea Europeană este ”oarecum îmbătrânită și descompusă”.

În cadrul unui discurs ținut în fața Parlamentului European, papa a declarat că Europa se simte ”tot mai puțin ca un protagonist” în lume, care o privește cu neîncredere.

Principalul mesaj al suveranului pontif a fost acela că UE trebuie să aibă ”un răspuns comun” la dramele trăite de imigranții ce traversează Mediterana venind din Africa.

Papa, care a vizitat în iulie 2013 insula italiană Lampedusa, scena unei uriașe drame umanitare, a cerut ca UE să ia imediat măsuri în urma miilor de morți care se înregistrează în timpul traversării Mediteranei. ”Nu putem permite ca Mediterana să devină un cimitir”, a spus papa Francisc.

”Lipsa susținerii reciproce în cadrul UE creează riscul de a încuraja soluțiile care nu protejează demnitatea umană a imigranților și care contribuie la perpetuarea sclaviei și a tensiunilor sociale”, a spus papa.

El a mai arătat că Europa este ”o bunica ce nu mai este fertilă și vibrantă, care riscă să-și piardă sufletul”. ”Marile idei care au inspirat cândva Europa se pare ca și-au pierdut din atractivitate și sunt înlocuite doar de tehnicalitățile birocratice ale instituțiilor sale”, a avertizat Sfântul Părinte.

Mesajul foarte dur al papei a fost întărit și de caracterul vizitei sale. A fost cea mai scurtă vizită în străinătate a unui papă. Papa Francisc nu pare să fie atras mult de Europa, aceasta fiind a doua vizită pe continent, după cea din Albania, în septembrie 2013.

Atitudinea papei Francisc contrastează profund cu cea a papei Ioan Paul al II-lea, cel care a efectuat utima vizită la Parlamentul European. Dacă fostul suveran pontif declara atunci, în 1988, că Europa este ”farul civilizației”, actualul papă a arătat că aceasta este ”obosită” și venerează ”idolul banilor”.

Catolicii din Strasbourg nu au fost nici ei mulțumiți. Ei au regretat faptul că Sfântul Părinte a zăbovit doar patru ore în oraș și nu s-a întâlnit cu locuitorii si nici nu a vizitat catedrala.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.