Domnule Arafat, cu părere de rău, trebuie să vă daţi demisia!

Raed Arafat spune că nu-şi va da demisia după ce s-a demonstrat că primele lui declaraţii despre ISU au fost false. S-a cerut, în schimb, demisia ministrului Gabriel Oprea, care avea în subordine şi ISU. Nici el nu şi-a dat-o. Şi-a dat însă demisia premierul Victor Ponta pentru proasta gestionare a situaţiei de la Colectiv!

Raed Arafat spune că nu el este responsabil, ci conducerea ISU, care l-a minţit în legătură cu existenţa Adresei organizatorilor concertului de la Colectiv. În principiu are dreptate, dar atunci de ce trebuia să-şi dea demisia Gabriel Oprea, care era şi mai departe decît Arafat de locul unde s-a luat acea decizie?

În fond, în astfel de situaţii extrem de grave, demisiile de onoare ale unor miniştri sau chiar preşedinţi de ţară se impun tocmai pentru asumarea unor responsabilităţi, chiar dacă nici ministrul nu avea o implicare directă în gestionarea acelei situaţii. În ordine ierarhică, scara subordonărilor arată astfel: conducerea ISU – Raed Arafat – Gabriel Oprea – Victor Ponta. Tot aşa trebuie să se deruleze şi lanţul demisiilor dacă a venit dovada unei minciuni care era gata-gata să influenţeze ancheta Parchetului! Toţi sînt vinovaţi în astfel de situaţii: Victor Ponta pentru că nu l-a dat afară pe Gabriel Oprea, Gabriel Oprea pentru că nu l-a dat afară pe Raed Arafat, Raed Arafat pentru că nu l-a dat afară pe şeful de la ISU.

Poate că Raed Arafat are dreptate şi că şefii de la ISU l-au minţit în primele zile de la tragedie, dar de ce s-a grăbit să furnizeze acele declaraţii înainte de a verifica adevărul lor? Nu sîntem toţi atît de naivi încît să spunem: „da, domne, are dreptate, l-au minţit nenorociţii ăia de la ISU”, pentru că nu noi i-am numit în acele funcţii, ci chiar Raed Arafat, pe baza criteriilor ştiute chiar de el!

Dacă se încearcă prostirea noastră pe faţă, atunci ne amintim şi de acţiunea celor de la acelaşi ISU în cazul tragediei din Munţii Apuseni, în cazul prăbuşirii elicopterului la Constanţa şi în cazul planorului găsit după cîteva luni de nişte turişti, cînd s-au înregistrat grave disfuncţii ale instituţiei şi cînd, de asemenea, s-au pierdut alte vieţi. De ce nu i-a demis atunci pe şefii de la ISU? Arhivele televiziunilor păstrează şi declaraţiile de atunci ale lui Raed Arafat, în care i-a absolvit pe cei de la ISU de orice vinovăţie, lăudînd modalitatea în care au intervenit! Atunci trebuia să-i demită, nu să le ia apărarea!

De altfel, şi în cazul tragediei de la Colectiv, ne amintim că Raed Arafat nu a spus nici măcar o dată că la ISU ar fi ceva în neregulă, deşi declaraţiile asistentei care a ajuns cu prima ambulanţă sînt foarte clare: au fost trimise iniţial doar două salvări, deşi se ştia că este vorba de sute de persoane în flăcări! De asemenea, pompierii au declarat că atunci cînd au ajuns, nu mai era nimic de stins, ci doar de scos cadavrele din club.

Norocul celor care au reuşit să supravieţuiască a fost sprijinul extraordinar al asistentelor de la spitalul din vecinătate care, fără a fi chemate de nimeni, au sărit în ajutorul răniţilor. Şi, desigur, al medicilor care au făcut tot ce se putea pentru a salva cît mai mulţi dintre tinerii care au avut şansa să scape în primul moment de coasa morţii!

Ca să evităm orice speculaţii, precizez că i-am luat apărarea lui Raed Arafat cînd a fost atacat de Traian Băsescu, dar am şi scris, chiar aici, în cotidianul.ro, că a devenit prea repede „şmecher de România”, cînd l-a acuzat pe dr. Zamfir, aflat în avionul prăbuşit în Apuseni, că nu a comunicat exact coordonatele locului unde se afla! Scriam atunci, în ianuarie 2014: „uite-aşa, Arafat a devenit ca oricare dintre noi. Din simbolul care era acum doi ani, cînd toată ţara a ieşit în stradă pentru a-l susţine în bătălia cu Traian Băsescu, Raed Arafat a devenit acum un adevărat şmecher de România, frate!”. Atunci, ca şi acum, prima tentaţie a lui Arafat a fost aceea de a apăra autorităţile, în loc să-i arate cu degetul pe cei vinovaţi! Şi iată unde s-a ajuns!

Cine are curiozitatea să se uite pe site-ul „Fundaţiei pentru SMURD” va observa cine face parte din comitetul de conducere şi se va întreba de ce este folosit numele SMURD, care este finanţat de stat, pentru a se obţine acel procent de 2% din partea întreprinderilor private, pentru o simplă fundaţie. Pe site scrie „REDIRECŢIONAŢI 2% PENTRU SMURD”, deşi banii se duc la „Fundaţia pentru SMURD”, ceea ce este cu totul altceva!

Raed Arafat a făcut multe lucruri bune, pentru care a şi beneficiat de preţuirea noastră. Dar, în domeniul în care lucrează, nu se pot comepensa cele bune cu cele rele: ca exemplu, poţi să salvezi 1.000 de vieţi, dar dacă ai împuşcat cu mîna ta un singur om, vei răspunde în faţa legii!

De cînd a fost numit secretar de stat, Raed Arafat parcă a devenit politician, cu toate apucăturile de rigoare. Apare în faţa camerelor cu statistici care să arate ce bune sînt autorităţile, i-a luat ca parteneri la Fundaţia sa pe Mihaela Rădulescu, Emil Hurezeanu şi Radu Tudor pentru un plus de imagine şi susţinere, umblă prin saloanele spitalelor, deşi nu are nici o competenţă pe acolo. Nu pe acest Raed Arafat l-au ridicat oamenii în slăvi!

Oricît de rău ne-ar părea, demisia de onoare a lui Raed Arafat se impune, căci nu este normal să aflăm adevărul despre vinovăţia ISU într-o astfel de tragedie de la ziaristul Cătălin Tolontan, ci chiar de la instituţiile statului. Din care acum face parte şi Raed Arafat!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.