Dosarele lui Dragnea se înmulțesc ca puricii (II)

Publicăm partea a doua a serialului în care se vorbește despre alte dosare ale liderului PSD. Reluăm precizarea că ziarul nu face nicio campanie anti Liviu Dragnea, ba chiar ne delimităm de aceasta. În același timp, lucrurile neclare nu pot fi ignorate, ele nu pot fi ținute ascunse. Decizia de a publica articolul de față este generată de faptul că în material nu sunt povești despre Brazilia, ci include mărturia și acuzațiile unui fost senator PSD, autor, de altfel, al unor depoziții la DNA. Îl invităm pe liderul PSD să ne transmită precizările sale, pe care, de asemenea, le vom face publice.

În data de 7 iulie 2017, RISE Project a publicat un raport atribuit Direcției Generale de Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic din județul Teleorman“, în care se precizează că se dețin o serie de informații referitoare la președintele Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea, care și‑ar fi format „o rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ“, prin care au fost fraudate fonduri europene și guvernamentale. În acest document se menționează că Liviu Dragnea ar fi fost deținător majoritar al acțiunilor la purtător la SC Tel Drum SA Alexandria, firmă care ar fi fost privatizată fraudulos și care ar fi obținut majoritatea licitațiilor în județul Teleorman în perioada 2001-2010. În notă sunt descrise modul de privatizare și controlul real al firmei Tel Drum, zeci de lucrări din bani publici obținute prin licitații trucate de această firmă în Teleorman, lucrări fictive, donații suspecte la PSD, cercuri relaționale și de influență constituite în jurul Tel Drum. După câteva zile, DNA a anunțat că a început urmărirea penală referitor la dezvăluirile RISE Project, precizând că o parte din aspectele semnalate fac obiectul unui dosar constituit pe bază de sesizare din oficiu, în care a fost începută urmărirea penală pe 9 februarie 2017. Ministrul de Interne, Carmen Dan, promovat politic de Liviu Dragnea (pe traseul Videle – Alexandria – București), s-a grăbit să declare că nota respectivă nu are legătură cu Ministerul Afacerilor Interne și nu aparține Direcției de Informații și Protecție Internă. În realitate, nota are însă legătură cu Ministerul Afacerilor Interne, dar a fost întocmită de șeful Inspectoratului de Poliție al județului Teleorman în cursul anului 2011 și a fost înaintată șefului Inspectoratului General al Poliției Române din perioada res­pectivă, chestorul Liviu Popa.

De nota despre Tel Drum s-a ales praful

Nota în cauză a constituit obiectul dosarului structurii centrale a DNA nr. 67/P/2012, la care au fost conexate și sesizări ale SRI privind atribuirea sau executarea unor lucrări publice de către Tel Drum în municipiul Alexandria, cum ar fi „Reabilitare cartier de locuințe în zona blocurilor 2000“, „Reabilitare ștrand Vedea“ ș.a. Dosarul s-a aflat în instrumentarea procurorului Paul Dumitriu, care activa în perioada respectivă în Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, unde a devenit în 2013 procuror-șef al Serviciului de combatere a infracțiunilor de corupție împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, iar din 2014 a fost promovat procuror-șef adjunct al secției menționate mai sus. Procurorul Dumitriu a instrumentat acel dosar împreună cu ofițerul de poliție judiciară Dan Manolachi, pe care l-a delegat să efectueze anumite investigații cu privire la lucrările publice executate de Tel Drum în municipiul Alexandria, precizându-i că este vizat Liviu Dragnea. În februarie 2013, procurorul Dumitriu i-a cerut polițistului Manolachi să facă verificări cu privire la persoanele și societățile cuprinse într-un document clasificat. Este vorba despre o notă strict secretă semnată de prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea, adresată procurorului-șef al DNA în data de 25 ianuarie 2013, prin care acesta informa despre activitățile presupus infracționale ale unor funcționari și patroni de firme implicați în acțiuni circumscrise accesării frauduloase a fondurilor financiare alocate în cadrul unor aplicații cu finanțare prin Programul Operațional Sectorial Mediu (POSM) derulate pe raza județelor Satu Mare și Suceava, în scopul obținerii de avantaje financiare în favoarea entităților economice pe care le controlează în mod direct, SC 3T Construct SRL Piatra Neamț, județul Neamț, și SC Tel Drum SA Alexandria, județul Teleorman, în detrimentul intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale beneficiarilor. În acest sens, sunt menționate licitațiile organizate de SC APASERV SA Satu Mare pentru lucrarea „Extindere în treaptă terțiară a apelor uzate din Municipiul Satu Mare“, în valoare de 6,25 milioane euro, și licitația organizată de SC ACET SA Suceava pentru lucrarea „Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și apă reziduală din orașul Fălticeni“, în valoare de 15 milioane euro. Este de menționat că aceste lucrări au fost adjudecate de SC 3T Construct SRL Piatra Neamț, denumită „Tel Drum de Neamț“, în condițiile în care reprezentanți ai PSD se aflau în fruntea Consiliilor Județene Satu Mare și Suceava și dețineau funcțiile de primari în municipiile Satu Mare și Fălticeni.
Polițistul Manolachi l-a contactat pe secretarul de stat Valentin Radu Preda de la Ministerul Transporturilor, cu care se afla în relații apropiate, fiind originari amândoi din Constanța, care i-a dat o cameră foto pentru a fotografia documentele SRI care îl priveau pe Liviu Dragnea.

În data de 18 februarie 2013, Manolachi a fotografiat notele secrete ale SRI și s-a întâlnit cu Preda, căruia i-a dat camera foto pe care se aflau datele secrete. Preda l-a sunat pe Dragnea, cu care avea programată o întâlnire în seara res­pectivă, pentru a-i preda camera foto, dar acesta a contramandat întâlnirea, reprogramând-o pentru dimineața zilei următoare la cabinetul său de la Ministerul Dezvoltării Regionale. A doua zi, fostul secretar de stat Preda a fost prins în flagrant și reținut de DNA în parcarea Ministerului Transporturilor. Ulterior, Manolachi și Preda au fost arestați și trimiși în judecată de DNA, fiind condamnați în primă instanță la 8 ani, respectiv 6 ani de închisoare cu executare.

De ce nu a fost lăsat secretarul de stat Preda să ajungă în biroul lui Dragnea de la Ministerul Dezvoltării Regionale și să-i predea camera foto, pentru a fi prins și acesta în flagrant? L-a avertizat cineva pe Dragnea să contramandeze întâlnirea programată cu Preda în seara precedentă? Cum au ajuns notele secrete ale SRI în posesia polițistului Manolachi, în condițiile în care acestea trebuiau păstrate sub cheie în biroul de documente clasificate și la acestea avea acces doar procurorul de caz, Paul Dumitriu, care avea certificat ORNISS? Nu a existat oare o complicitate din partea procurorului de caz? Așteptăm răspuns la aceste întrebări, având în vedere că la adresa procurorului Paul Dumitriu există suspiciuni, atât în cadrul, cât și în afara DNA, că l-ar fi protejat în ultimii ani pe Liviu Dragnea. La originea acestor suspiciuni stă faptul că Dumitriu este originar din județul Teleorman și are conexiuni cu persoane și cercuri apropiate lui Dragnea. Suspiciunile la adresa sa sunt întărite de faptul că, potrivit unui răspuns primit recent de la DNA, în dosarul nr. 67/P/2012 a fost emisă soluție de clasare în data de 22 aprilie 2016, cu motivarea că fapta nu există.

Două dosare uitate în sertare

Dosarul DNA nr. 221/P/2013, constituit în urma denunțului subsemnatului din iulie 2013, prin care am sesizat în principal implicarea frauduloasă a lui Liviu Dragnea în desfășurarea referendumului din 2012, are ca obiect și folosirea influenței și autorității de către acesta în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Este vorba despre implicarea lui Dragnea, în calitate de secretar general al PSD și vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, în atribuirea unor lucrări publice în județul Satu Mare unor firme controlate de acesta, Tel Drum Alexandria și 3T Construct Piatra Neamț, în perioada 2012-2013. În perioada respectivă cele două firme îl aveau ca numitor comun pe Petre Pitiș, cunoscut ca om de casă al lui Dragnea, care era președinte-director general la Tel Drum și asociat majoritar (80%) la 3T Construct.

Din vara anului 2012 până în vara anului 2013, Liviu Dragnea a făcut în mod direct sau prin oameni loiali din PSD Satu Mare presiuni asupra primarului social-democrat al municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pentru ca societatea ­APASERV SA (operatorul de apă și canalizare din județul Satu Mare, la care municipiul Satu Mare era acționar majoritar) să atribuie firmei 3T Construct Piatra Neamț o lucrare denumită „Extindere în treaptă terțiară a stației de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare“, în valoare de 6,25 milioane euro (lucrare la care se face referire în nota secretă semnată de generalul Coldea). Primarul Coica nu s-a conformat, lucrarea fiind atribuită în urma licitației unei firme din Ungaria, dar 3T Construct a obținut anularea licitației la CNSC, cel mai probabil cu sprijin politic. Primăria Satu Mare a atacat hotărârea CNSC în contencios administrativ la Curtea de Apel Oradea, dar, în urma altor presiuni ale lui Dragnea, plângerea a fost retrasă și lucrarea a fost atribuită 3T Construct, care a încasat banii, dar nu a finalizat lucrarea întrucât a intrat în faliment în octombrie 2014. La fel, nu a fost finalizată lucrarea câștigată de 3T Construct în municipiul Fălticeni. La aceste nefinalizări a contribuit faptul că „specia­lista“ firmei 3T Construct avea ca experiență o singură lucrare publică în materie de apă și canalizare, care a fost realizată în comuna Gratia, județul Teleorman, localitatea natală a lui Liviu Dragnea.

În iunie 2013, Liviu Dragnea a obținut, cu concursul vicepreședintelui PSD al Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, atribuirea către Tel Drum a unei lucrări de asfaltare a unui drum județean denumit Autostrada Oașului, în valoare de aproximativ 9 milioane euro. Celelalte nouă firme participante la licitație au fost eliminate în mod suspect, cu motivarea că nu îndeplineau condițiile din caietul de sarcini. În perioada desfășurării licitației, Liviu Dragnea a deținut și funcția de președinte interimar al PSD Satu Mare. A doua zi după atribuirea lucrării de asfaltare Tel Drum, respectiv în data de 21 iunie 2013, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, a fost desemnat președinte al Organizației județene a PSD, cu concursul lui Dragnea. Majoritatea lucrărilor de asfaltare au fost realizate sub antrepriză de firme controlate de președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef și Mircea Govor, renumita firmă Tel Drum fiind prezentă la lucrare doar cu un utilaj învechit de betonare.

Pentru tragerea sforilor la licitațiile câștigate de 3T Construct și Tel Drum au fost prezenți de mai multe ori la Satu Mare Petre Pitiș, director general la Tel Drum și asociat majoritar la 3T Construct, și Florea Meda, director general adjunct la Tel Drum. Petre Pitiș este de profesie inginer și este cunoscut drept un om de casă, chiar foarte slugarnic, al lui Liviu Dragnea, care într-o perioadă a avut o relație foarte apropiată cu soția acestuia, de profesie medic, ce a dus la un divorț temporar. Recent, după ce a fost chemat și audiat la DNA, Pitiș a declarat că nu îl cunoaște pe Dragnea, uitând că a mers cu slugărnicia până acolo încât îi purta arma la partidele de vânătoare și îi spăla cizmele după. Florea Meda este de profesie tot inginer și era director tehnic la Tel Drum cu ocazia privatizării, fiind cel care a făcut evaluarea în vederea privatizării, de fapt, o subevaluare, pentru care a fost răsplătit ulterior inclusiv cu funcția de director general adjunct.

Afacerile de la Satu Mare ale firmelor controlate de Liviu Dragnea au fost sesizate și într-un alt dosar înregistrat la structura centrală a DNA. Este vorba despre dosarul nr. 346/P/2013, care a fost constituit în urma unui denunț formulat în data de 14 noiembrie 2013 către Secția de combatere a corupției de către directorul general al SC APASERV SA Satu Mare, Dănuțiu Stejerean. Printre altele, directorul general Stejerean denunță că președintele și vicepreședintele în funcție ai Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef și Mircea Govor, au desfășurat activități în vederea sprijinirii anumitor agenți economici, ca Tel Drum SA Alexandria și 3T Construct SRL Piatra Neamț, să obțină, cu încălcarea sau denaturarea procedurilor legale de licitație și achiziție, contracte în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare“, în valoare de 108 milioane euro. Stejerean precizează că, în acest scop, Ștef și Govor au exercitat presiuni asupra funcționarilor din APASERV, la care Consiliul Județean avea calitatea de acționar împreună cu Consiliul Local Satu Mare. În decembrie 2013, structura centrală a DNA a solicitat și a obținut, în dosarul nr. 346/P/2013, autorizarea interceptării mai multor persoane vizate de către instanța competentă.

Denunțul subsemnatului se coroborează cu denunțul directorului general al APASERV, despre existența căruia am aflat cu câteva luni în urmă. Procurorii anticorupție nu au demarat însă investigații serioase în acest sens după înregistrarea denunțurilor referitoare la modul de derulare a licitațiilor și la modul de executare a lucrărilor și de efectuare a plăților. O dovadă în acest sens este faptul că firma 3T Construct a mai obținut ulterior o lucrare în cadrul proiectului sus-menționat, respectiv construirea de stații de epurare a apelor uzate în orașele Tășnad și Ardud din județul Satu Mare, în valoare de 5,25 milioane euro. Deși au trecut patru ani de la înregistrarea celor două denunțuri, DNA nu a finalizat dosarele 221/P/2013 și 346/P/2013 și refuză să comunice stadiul de soluționare a acestora. Ar fi interesant de știut dacă cele două dosare au fost repartizate tot procurorului Paul Dumitriu sau dacă se află în instrumentare la secția la care acesta este procuror-șef adjunct. Cert este că Ștef și Govor au beneficiat de recunoștința lui Dragnea, în perioada în care acesta a fost vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale județul Satu Mare beneficiind de alocarea de fonduri europene sau guvernamentale pentru diverse proiecte în valoare de circa 250 milioane euro.

Test pentru DNA

Din cele prezentate rezultă că DNA nu a urmărit în mod ferm și perseverent anchetarea lui Liviu Dragnea până în prezent, în pofida sesizărilor și probelor existente cu privire la firmele și afacerile controlate de acesta. Binomul SRI – DNA i-a întocmit dosare penale doar în anii electorali (2009, 2012) sau postelectorali (în februarie 2017, la scurt timp după câștigarea zdrobitoare a alegerilor parlamentare și preluarea guvernării de către PSD, când Dragnea a devenit șeful de facto și al Guvernului și al Parlamentului). Probabil că prin aceste dosare s-a urmărit doar ținerea lui Dragnea în corzi sau în hățuri. Așteptăm cu interes să vedem evoluția dosarului în care DNA a început zilele trecute urmărirea penală împotriva principalilor pioni cu care Dragnea a controlat firma Tel Drum: Petre Pitiș și Florea Meda.

Cert este că Tel Drum a devenit o firmă-minune sau minunată pentru Dragnea, dacă avem în vedere că în ultimii 10 ani a obținut contracte publice de aproximativ 430 milioane euro în zece județe, dintre care cele mai multe în județul Teleorman, unde a fost președintele Consiliului Județean, urmate de județele Olt, Constanța, Giurgiu, Dolj.
Poate că DNA îi va pune câteva întrebări și senatorului Paul Stănescu, fost președinte al Consiliului Județean Olt, ministrului Sevil Shaidehh, fost director general al Direcției Generale pentru Proiecte din Consiliul Județean Constanța, sau senatorului Niculae Bădălău, fost prefect de Giurgiu înainte de a deveni parlamentar. Poate că promovarea lor de către Dragnea în înalte funcții în Parlament, în Guvern și în PSD nu este deloc întâmplătoare. Cel puțin până acum, cred că putem conchide că Dragnea nu a fost o țintă sau o victimă politică a Binomului, ci mai degrabă un protejat și un slujitor al acestuia.

Citiți și partea I

Dosarele lui Dragnea se înmulțesc ca puricii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 278 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.