Nivel ridicat de alertă şi în economia românească

Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja în Marea Britanie şi Germania, au ridicat nivelul de alertă şi în economia românească iar multe dintre marile companii, în special cele care au operaţiuni de export, au apelat la restructurarea preventivă a afacerilor, pentru a-şi reduce expunerea la un eventual impact financiar negativ, arată o analiză realizată de Sierra Quadrant.

Restructurarea preventivă a afacerilor se referă, în esenţă, la reducerea expunerii în materie contractuală, de la volumele de marfă derulate pe lanţurile economice la optimizarea investiţiilor şi, în general, a cheltuieli logistice, operaţionale.

Cum tot mai multe firme înregistrează probleme pe fondul scăderii vânzărilor, optimizarea relaţiei contractuale poate face diferenţa între continuarea activităţii şi căderea în capcanele blocajului financiar, consideră experţii de la Sierra Quadrant.

„Recesiunea economică este la ordinea zilei, chiar dacă în multe ţări este mascată în inflaţie. Scăderea vânzărilor în volum este resimţită în toate domeniile de activitate, iar acest fenomen pune presiune mai ales pe companiile mici şi mijlocii, multe dintre ele slab capitalizate şi dependente de fluxurile financiare obişnuite. Orice pas greşit al unui partener de afaceri poate duce la probleme financiare pe întregul lanţ economic”, arată analiza.

Activitatea economică din zona euro a stagnat la sfârşitul anului 2023, evitând o recesiune cu o marjă foarte mică, deoarece creşterea mai fermă din Italia şi Spania a compensat o scădere în Germania. Totodată, Banca Centrală Europeană a afirmat, în ultimul său raport, că perspectivele unei redresări rapide sunt slabe, prevăzând o slăbiciune continuă pe termen scurt.

Dincolo de situaţia din ţările occidentale, de recesiunea din Marea Britanie şi de accentuarea crizei economice din Germania, problemele tind să se accentueze şi în România, precizează sursa citată.

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, citate în comunicat, în trimestrul IV din 2023 România a consemnat scădere economică, iar dacă şi în primul trimestru din 2024 se vor înregistra rezultate mai slabe decât în T4 2024, va însemna recesiune tehnică.

„Aşa cum avertizam încă de acum 2 ani, restructurarea afacerilor va deveni cuvântul de ordine în businessul românesc. Sunt sute de companii care au ales să îşi pregătească afacerile pentru vremuri de criză, să îşi reducă expunerile şi să caute soluţii financiare de backup în caz de nevoie. Este o veste bună, din perspectiva limitării unei potenţiale expuneri negative a României la efectele unei potenţiale crize internaţionale, însă este o veste destul de proastă pentru dinamica businessului, în general. România va funcţiona, practic, cu frâna de mână trasă în următorii 2 ani, mai ales în contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Analiştii amintesc, în context, de ultimul raport al Băncii Naţionale, potrivit căruia „pe fondul perspectivelor economice în deteriorare, recesiunea rămâne încă un scenariu plauzibil. Riscul ca preţurile la energie să întrerupă traiectoria descendentă a inflaţiei de bază nu poate fi exclus, materializarea acestuia depinzând în mare măsură de condiţiile meteorologice pe timpul iernii, precum şi de evoluţiile economice şi politice globale. În plus, o intensificare a riscului geopolitic poate avea loc pe fondul incertitudinii în ceea ce priveşte conflictul recent din Orientul Mijlociu, al persistenţei războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, precum şi al tensiunilor continue între Statele Unite şi China”.

Peste 133.000 de firme au intrat anul trecut în dificultate (16.335 de companii şi-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate iar 6650 au intrat în insolvenţă), iar perspectivele lui 2024 nu arată deloc bine.

Statisticile ONRC, citate în analiză, indică, totodată, că numărul firmelor radiate a crescut în acest început de an cu 67%, la 9.251 firme.

În aceste condiţii, Sierra Quadrant estimează că numărul firmelor cu probleme ar putea depăşi, în acest an, 150.000, pe fondul efectelor negative generate de creşterea taxelor, de persistenţa inflaţiei şi accentuarea scăderii vânzărilor.

În plus, potrivit celui mai nou sondaj dat publicităţii de INS la finele lunii trecute, managerii de companii prognozează creşterea preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ în următoarele trei luni, în paralel cu creşterea activităţii în construcţii.

În faţa riscurilor economice din ce în ce mai accentuate, multe companii au trecut la restructurarea afacerilor, de la limitarea cheltuielilor neesenţiale pentru core-business-ul (chirii, costuri de birou, achiziţii de mobilier, tehnică de calcul, utilităţi etc.) la restructurarea portofoliului de servicii/produse.

„Dincolo de măsurile de prevenire mai ales a riscului de contagiune pe lanţurile economice, cert este că multe dintre companii vor ajunge, din păcate, la fundul sacului. Asta mai cu seamă că inflaţia a revenit pe creştere în ianuarie, pe fondul efectelor generate de creşterea taxelor, a costurilor operaţionale în general. Nu este exclus ca şi în următoarele 2 luni să vedem o inflaţie ridicată. Primele semnale de alarmă au apărut deja în sectoarele cele mai dinamice ale economiei, de la comerţ la zona imobiliară. Problemele raportate de firme precum Vivre, Elefant, Qualis sau Nemo Express vin să confirme fragilitatea mediului de afaceri”, se arată în analiza menţionată.

În context, Ovidiu Neacşu precizează că investitorii pot evita insolvenţa, falimentul, blocarea activităţii dacă apelează la instrumentele legale pe care le au la dispoziţie, precum acordul de restructurare sau concordatul preventiv.

Un barometru de opinie în rândul investitorilor, realizat de Sierra Quadrant la finele anului trecut, arăta că 3 din 5 respondenţi (62%) şi-au trecut drept principal obiectiv în 2024 restructurarea şi optimizarea operaţiunilor financiare.

Motivele invocate de antreprenori sunt legate în primul rând de creşterea taxelor, menţionată de 67% dintre ei, scăderea vânzărilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) şi creşterea costurilor operaţionale (38%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

  1. Ce altceva poate sa iasa cand faimoasa economie de piata este de mult timp ,,PIATA” SPECULATIVA ?!

  2. Intotdeauna previziunile „expertilor” sunt proaste ! Cum supravietuiesc acestia ?

  3. Economia nu este alcatuita exclusiv din comert si finante,cum ne invata neomarxistii ambulatieri,mergind cu comertul catastrofal si confiscat ,de exemplu pt.Romania care nu are o piata libera de schimb,fiind supusa speculatorilor si speculatiilor.
    Se muta cifre de colo colo, cum face acest Sierra Quadrant ,iar INS ca de obicei anunta-in tandem cu BNR cresterea preturilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ ,dar nenea Ovidiu Neacşu un scribalau sau un birocrat arata „caile” prin care investitorii pot „evita” „insolvenţa, falimentul, blocarea activităţii dacă apelează la instrumentele legale pe care le au la dispoziţie, precum acordul de restructurare sau concordatul preventiv.”
    Orice „cai legale”in afara de productie,in afara de producere de bunuri materiale si consum”pt. romani si Romania,orice,orice in afara de singura cale legala MUNCA poporului roman.
    S-a ales praful de patriotismul economic, se face orice si oricum orice paguba in afara de o fabrica,uzina, dimpotriva se distrug.-
    Suntem pe mina fabricantilor de cifre,statistici, sterile ,alarmate,o tara intreaga sta in nemuncire,cei care muncesc sunt jecmanitie si astia sierra Quadrant fac bani din „analiza”nemuncii si „comertului”invirtit pe orice,mai putin pe economie sanatoasa,romaneasca.

  4. La noi totul veste roz ,așa ne-a, anunțat ciolacul ,suntem pe creștere

  5. Cand te lasi cu buna-stiinta izolat,furat,tradat,inselat,mintit,otravit,incepu deja sa nu mai FII OM!

  6. După 13 runde de sancțiuni împotriva Rusiei, economia UE DUDUIE !
    Hai cu încă 13, măR🤣g…
    (● StatMajoriZdu Gărzilor Patriotice Tulcene ●)

  7. Orice student care a studiat la ASE inainte de 1989 stie: „CRIZELE ECONOMICE SE PRODUC DIN ZECE IN ZECE ANI” deci de cativa ani suntem in criza, dar a fost distrasa atentia cu virusul/Pandemia, apoi cu tragedia din est pe principiul ca: ”antidotul” unei crize este razboiul de aceea Macron a anuntat:”economie de razboi” pt ca el crede ca asa Franta va evita criza. Mai bine invata „tactica de peste ocean” ei au stimulat economia si au iesit repede din criza din 2009 spre deosebire de Merkel care a promovat austeritatea.

  8. PĂI CINE SĂ CUMPERE -PARCĂ 7 MILIOANE DE ROMÂNI S-AU DUS-IAR CEI RĂMAȘI ÎN RUMUNIA SUNT COPII,BĂTRÂNI ȘI…….! FIRMOACELE CARE AU FĂCUT AFACERILE N-AU LUAT ÎN CALCUL CĂ…CUMPĂRĂTORII= -TOT MAI PUȚINI — DA NICI AȘA N-OR MURI EI DE FOAME -ȘI NICI CHIAR TOȚI RUMÂNIII!

  9. Romania se va duce in groapa de gat cu Europa. Sa vina Sosoaca si poate ca o va salva pe ultima suta de metri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.