Elevii, lecții unde au fost închişi Corneliu Coposu şi alţi deţinuţi politici

Ce intenţii are fostul preşedinte al României Emil Constantinescu. Un centru educaţional peste nivelul celor similare din celelalte ţări foste comuniste.

La Jilava se pot ţine deja cursuri

Vineri 12 februarie, la fortul 13 Jilava (parte a vechii închisori unde au fost încarceraţi după 1946 deţinuţi politici – n.a.) a fost inaugurat de către fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, împreună cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Centrul pilot Fortul 13 Jilava. Este vorba de un centru educaţional care are drept scop recuperarea de către tânăra generaţie a istoriei recente, a crimelor comunismului. Concret, elevi din învăţământul preuniversitar, vor veni aici la acest centru educaţional de la Jilava, unde li se vor preda lecţii din Istoria recentă a României. Centrul pilot Fortul 13 Jilava face parte dintr-un proiect mai amplu (Memorialul Jilava), iniţiat de Emil Constantinescu şi Fundaţia Română pentru Democraţie. “Acest Centru pilot de istorie recentă a României este o şansă excepţională pentru tânăra generaţie de a cunoaşte istoria adevărată a ţării noastre. Mai mult decât atât, este o şansă excepţională pentru tânăra generaţie de a-şi forma repere morale. Drama pe care o trăieşte acum România este o criză morală care pleacă din îndepărtarea de valori şi înlocuirea lor cu alte valori: dorinţa de îmbogăţire, dorinţa de ascensiune cu orice preţ”, a afirmat printre altele, Emil Constantinescu în alocuţiunea sa. La inaugurare au mai participat ministrul educaţiei, Adrian Curaj, preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Dinu Zamfirescu, o serie de foşti deţinuţi politici, Zoe Rădulescu, Octav Bjoza (actualul preşedinte al AFDPR), Ion Băurceanu, cadre didactice şi mai mulţi ziariştii care de la începutul anilor ’90 au scris sute de articole privind represiunile regimului comunist. S-a înregistrat şi un incident. Realizatoarea documentarelor Tv, “Memorialul Durerii”, Lucia Hossu Longin, a părăsit mai repede manifestarea, în semn de protest faţă de autorii materialelor didactice pentru elevi (reprezentanţi ai MEC şi ai companiei care a asigurat din punct de vedere tehnic suportul multi-media), care nu au utilizat deloc imagini din “Memorialul Durerii” cu mărturii ale unor foşti deţinuţi politici de la Jilava.

Emil Constantinescu: toţi elevii trebuie să vină aici o zi pe an

Fostul preşedinte al României din perioada 1996-2000, Emil Constantinescu a răspuns la câteva întrebări puse de redactorul Cotidianul.ro, legate de originea proiectului şi de viitorul lui.

  • Dle preşedinte, când a fost momentul zero şi cui i-a aparţinut ideea memorialului şi a centrului educaţional?

  • Emil Constantinescu: Momentul zero a fost acum 19 ani. Ideea… Să vă spun cum a fost. În 1997, pe 12 februarie o delegaţie a AFDPR, condusă de preşedintele ei, Ticu Dumitrescu, a venit la Cotroceni şi mi-au propus înfiinţarea unui memorial la Fortul 13 Jilava. Şi mi-au spus că tinerii trebuie să cunoască la faţa locului ceea ce s-a întâmplat în trecut. Deci el a fost părintele ideii, iar eu împreună cu membri Fundaţiei Române pentru Democraţie am început demersurile pentru a pune în aplicare ideea. Pentru că momentul zero a fost pe 12 februarie, am ales acum ziua de 12 februarie pentru inaugurarea oficială.

  • Cum apreciaţi ceea ce aţi găsit aici?

  • Consider că s-a lucrat foarte bine. Este un centru pilot educaţional realizat în baza unui proiect realizat cu cofinanţare de la Fondul Social European. Consider că aici suntem peste ce s-a făcut în celelalte state foste comuniste. Am fost ajutat şi de domnul Puiu Haşotti, care în scurtul timp cât a fost ministrul culturii, a reuşit să implice în proiect şi Ministerul Culturii, care a preluat din atribuţiile Administraţiei penitenciarelor.

  • Am înţeles că aici vor veni elevi din învăţământul preuniversitar şi li se vor ţine chiar în această sală cursuri?

  • Aici trebuie să vină o zi pe an toţi elevii de liceu din România. Voi lua legătura cu factorii de decizie, pentru ca acest lucru să se întâmple din viitorul an şcolar. Am văzut la Berlin, mai precis la Muzeul Berlinului, toţi elevii vin o dată pe an, în mod organizat, să îl viziteze şi li se ţin de către profesori şi prelegeri acolo. Este, la ei, o iniţiativă excelentă, mi-am însuşit-o. Aşa trebuie să fie şi aici.

  • Dar, avem profesoriii necesari? Pentru că totuşi să predai o lecţie la “faţa locului”, să explici elevilor cum era regimul celor încarceraţi, să le prezinţi celulele pe care le vor vizita etc, nu este chiar aşa de simplu. În facultate…

  • Evident, sunt profesori care să ofere elevilor tot ce trebuie ei să ştie din ce a fost şi s-a întâmplat aici. Peste 1.000 de profesori au fost pregătiţi special de ministerul educaţiei şi alţi 3.000 au fost pregătiţi de IICCMER.

Momentan doar 5.000 de elevi sunt “vizaţi”

După cum se poate observa din microinterviul pe care ni l-a acordat, fostul preşedinte Emil Constantinescu consideră că toţi elevii din România trebuie să participe măcar odată la un curs la Centrul pilor Fortul 13 Jilava. Nu ştim ce finalitate vor avea demersurile pe care le va intreprinde, pentru că în acest moment, doar puţin peste 5.000 de elevi sunt consideraţi drept “ţintă” pentru acest proiect. Aşa reiese de pe site-ul Istorie-recentă.ro al MEC: Proiectul porneşte de la constatarea că istoria recentă sau istoria prezentului este, în fostele ţări comuniste din Europa, un domeniu relativ nou de cercetare, formarea initiala a cadrelor didactice fiind insuficienta pentru abordarea acestei perioade istorice in activitatea curriculara. Proiectul se adreseaza unui grup tinta format din 1056 de persoane din sistemul national de evaluare, examinare si curriculum in invatamantul preuniversitar, respectiv unui grup tinta 5125 de elevi de nivel liceal…”.

Evenimente derulate în cadrul proiectului general, Memorialul Jilava

  • 30 august 2013: are loc inaugurarea publică a Memorialului Fortul 13 Jilava: Represiune şi Rezistenţă Antitotalitară, cu ocazia beatificării venerabilului Monsenior Vladimir Ghika, martir al credinţei, decedat în 1954 la închisoarea Jilava.

  • 23 mai 2014: a fost inaugurată celula Corneliu Coposu de la Fortul 13 Jilava, eveniment organizat în cadrul Centenarului Coposu.

  • 11 septembrie 2014: a fost lansat proiectul POSDRU “Istoria recentă a României. Pachet educaţional pentru cursul opţional de Istorie recentă a României” derulat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cu sprijinul Fundaţiei Române pentru Democraţie.

  • 6 aprilie 2015: a avut loc o întâlnire la Ministerul Culturii, la care au participat ministrul Ioan Vulpescu; dr. Radu Preda, preşedintele IICCMER şi dl. Octav Bjoza, preşedintele AFDPR. Tema discuţiei a fost amenajarea Fortului 13 Jilava.

  • Decembrie 2015: au demarat lucrările de amenajare a centrului pilot la Fortul 13 Jilava, ca rezultat al proiectului POSDRU “Istoria recentă a României. Pachet educaţional pentru cursul opţional de Istorie recentă a României” derulat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Lucrările vor cuprinde realizarea unei săli dotate cu echipamente IT şi multimedia, refacerea instalaţiei electrice şi montarea unui grup de pompare şi canalizare pentru evacuarea apei pluviale.

  • 26 decembrie 2015: preşedintele Emil Constantinescu se întâlneşte, la sediul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, cu ministrul Educaţiei, prof. Adrian Curaj şi cu secretarul general dl. Gabriel Leahu pentru a discuta despre crearea unui program în cadrul căruia liceenii din Bucureşti şi Ilfov să poată vizita Centrul – pilot Fortul 13 Jilava, în cadrul opţionalului “Istoria recentă a României”. (sursa: http://frd.org.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.