Eliminare la penalty-uri, deşi în poarta adversă s-a aflat Cosmin Moţi

Steaua a mizat pe un 0-0, dar a primit gol în minutul 90. Două penalty-uri apărate de ex dinamovistul Moţi. Bucureştenii au tras un singur şut pe spaţiul porţii în 124 de minute.

Cosmin Moţi a apărat două penalty-uri

Steaua a fost eliminată incredibil la lovituri de departajare. Spunem incredibil pentru că în poarta bulgarilor s-a aflat fundaşul Cosmin Moţi, cel care a preluat postul după eliminarea în minutul 118 a portarului Stoyanov, pentru un fault la Varela în afara careului de 16 metri. Un avantaj mai mare la penalty-uri, să execuţi având în faţă un portar improvizat, nu credem că poate exista. Şi când adversarul mai şi ratează primul (de fapt a apărat Arlauskis), avantajul este incomensurabil. Dar totul se dărâmă precum castelele de nisip, atunci când portarul improvizat parează două lovituri executate modest de jucători adverşi. Aceasta este istoria – una rarisimă – a episodului deciderii calificării la lovituri de departajare. Şi culmea, Steaua a fost blocată de un fost dinamovist. Probabil că în zona „Şrefan cel Mare” s-au desfăcut sticle de şampanie. La Sofia, numele lui Moţi a fost scandat minute bune de spectatori, după ce românul a contribuit la calificarea campioanei Bulgariei.

Diferenţă de valoare şi o evoluţie mediocră

Steaua nu a pierdut însă calificarea la loviturile de departajare. În primul rând trebuie să facem o precizare: Ludogoreţ este o echipă mai valoroasă decât campioana României. Are toate posturile acoperite, un grup de 7 sau 8 jucători competitivi pentru Europa şi o bancă de rezerve relativ bună. În schimb, Steaua nu are deloc linie de atac, iar la nivel european nu poate contra decât pe portarul Arlauskis, fundaşii centrali Szukala şi Varela, mijlocaşul Sânmărtean şi parţial Prepeliţă. În rest, jucători buni, dar pentru meciuri cu Oţelul, CSMS, Concordia, Viitorul şi alte trei sau patru mediocrităţi din Liga lui Gino Iorgulescu.

Dar, şi în aceste condiţii, Steaua putea evita eliminarea. Dar a făcut un joc mediocru (asta ca să nu fim prea duri), şi în ultimele 60 de minute din timpul regulamentar a preferat să se apere sperând la nesfâşit în ratările gazdelor şi în capacitatea „triunghiului” Arlauskis- Szukala-Varela de a respinge sau bloca acţiunile periculoase ale gazdelor (impropriu spus, pentru că Ludogoreţ nu a jucat chiar acasă, pentru că nu are un stadion omologat pentru Liga Camnpionilor).

Un singur şut pe spaţiul porţii în 124 de minute

Steaua a jucat cât de cât onorabil doar în primele 30 de minute, când a ţinut mai mult mingea la centrul terenului şi a avut şi câteva acţiuni timide de atac. După minutul 30 şi până la terminarea timpului regulamentar, „galbenii” s-au apărat şi au sperat să păstreze imaculată tabela de marcaj. Gazdele nu au refuzat invitaţia şi au atacat în valuri. Au beneficiat de o adevărată „autostradă” pe partea lui Latovlevici şi este de neînţeles de ce acesta a fost ţinut în teren 66 de minute. Cel târziu la pauză el ar fi trebuit să fie schimbat. Tocmai fragilitatea benzii stângi a Stelei (Stanciu, intrat în locul lui Tănase, a fost inexistent) i-a determinat pe bulgari să atace în valuri şi să neglijeze propria apărare. Cei de la Steaua nu au profitat, pentru că şi celălalt jucător de bandă, Adi Popa, a jucat şi el slab, iar din vârful Keşeru săreau mingile ca din calea ferată. Un 1-0 fragil nu se poate apăra dacă nu te cheamă Juventus, Milan sau Inter, şi nici măcar nu ai 7 profesionişti în ale „betonului”. Un 1-0 fragil se apără şi atacând şi forţând adversarul să fie prudent, nu să vină cu între efectivul în treimea adversă. De altfel Steaua a avut un singur şut pe spaţiul porţii. Or, când tragi numai un singur şut pe spaţiul porţii, nu poţi emite pretenţii la calificare. Inevitabilul s-a produs în minutul 90. La un corner, Varela a respins bine cu capul, la 20 de metri, dar aici se aflau trei jucători adverşi complet liberi şi unul dintre ei, Vanderson, a avut timp să-şi potrivească mingea şi să şuteze imparabil la vinclu. În prelungiri, ambele echipe au dat semne de oboseală şi deşi gazdele s-au aflat mai mult în terenul bucureştenilor, acţiunile lor nu au mai fost periculoase. În minutul 118 am asistat la singurul contraatac ca la carte al Stelei, dar fundaşul Varela (?!?!) a fost oprit prin fault la 19-20 de metri de portarul advers, care a şi văzut „roşu” direct. Şi cum schimbările erau epuizate, a intrat Moţi în poartă. Mai trebuie adăugat că arbitrul a fost un pic stelist, el închizând ochii la un fault clar de galben al lui Varela (ar fi fost al doilea) şi la unul de „roşu” al lui Breeveld.

O eliminare previzibilă

Eliminarea Stelei este una dureroasă (ţinând cont de cum s-a produs ea), dar previzibilă. Nu poţi avea pretenţia să joci în Liga Campionilor cu un lot în care unii jucători au valoare de „B”. Nu poţi emite pretenţii când nu reuşeşti să transferi măcar un jucător cotat la 1,5 milioane de euro, când nu ai atac, când mijlocul este totuşi în suferinţă. Faptul că a lipsit Chipciu şi a ieşit devreme Tănase nu schimbă deloc datele problemei. Steaua a jucat modest şi în tururile II şi III contra unor adversari slabi, naivi şi rudimentari. Toată lumea a tras semnale de alarmă după cele 4 jocuri din tururile anterioare. Acum a întâlnit o echipă cât de cât închegată şi competitivă, chiar dacă este exponenta unui campionat cu valoare scăzută şi acest lucru s-a văzut. Chiar dacă eliminarea s-a „scris” la penalty-uri, unde s-a ajuns datorită unui gol înscris în minutul 90. Una peste alta, calificarea lui Ludogoreţ este meritată. Iar faptul că la ea a contribuit decisiv un român – Moţi a jucat foarte bine pe parcursul întregului meci – nu trebuie să ne supere, ci, din contră, să ne bucure că se va vorbi şi de România la „masa bogaţilor”.

Casetă tehnică

Sofia: 22 grade
Stadion: Vasil Levski
Spectatori: 18.000
Arbitru: Alberto Undiano Mallenco (Spania)
Asistenţi: Roberto Díaz Pérez del Palomar şi Juan Yuste (Spania)
Al patrulea oficial: Pau Cebrian Devis (Spania)
Adiţionali: Carlos Gómez şi Javier Estrada (Spania)

LUDOGOREŢ: Stoyanov – Caicara, Terziev, Moţi, Minev – Dyakov, Fabio Espinho – Misidjan (min.84-Vanderson), Marcelinho, M. Aleksandrov (min.77-Dani Abalo)- Bezjak (min.77-Hamza)
Pe bancă: Cvorovic – Choco, Anicet Abel, Zlatinski.
Antrenor: Georgi Dermendzhiev

STEAUA: Arlauskis – Râpă, Szukala, Varela, Latovlevici (min.66-Pârvulescu) – Prepeliţă, Breeveld – Popa, Sânmărtean (min.82-Filip), Tănase (min.5-Stanciu) – Keşeru
Pe bancă: Cojocaru – Filip, Iancu, Neagu, Vilceanu.
Antrenor: Costel Gâlcă

A înscris: 1-0 (min.90 – Vanderson)
Penalty-uri: Moţi, Hamza, Júnior Caiçara, Marcelinho, Dyakov, Fábio Espinho – Keşeru, Szukala, Popa, Varela, Prepeliţă
Au ratat: Vanderson – Pârvulescu, Râpă

Cartonaşe roşii: Stoyanov – 0
Cartonaşe galbene: Stoyanov, Bezjak, Dyakov, Moţi, Terziev – Latpvlevici, Prepeliţă, Varela, Breeveld, Pârvulescu

Total şuturi: 20 – 12
Şuturi pe spaţiul porţii: 10 – 1
Cornere 9 – 2
Ofsides: 0 – 3
Faulturi comise: 22 – 28

Rezultatele de miercuri seara

Malmo FF – FC Salzburg 3-0 (în tur 1-2)
Athletic Bilbao – SSC Napoli 3-1 (în tur 1-1)
Arsenal Londra – Besiktas Istanbul 1-0 (în tur 0-0)
Bayer Leverkusen – FC Copenhaga 4-0 (în tur 3-2)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.