Enel i-a confirmat lui Grindeanu că va plăti datoria către România

Directorul Enel România, Georgios Stassis, i-a comunicat marți, 28 martie, premierului Sorin Grindeanu că gigantul energetic italian va plăti până la sfârșitul acestui an suma de peste 400 de milioane de euro datorată statului român în urma deciziei Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris.

Cei doi au avut o întâlnire la Palatul Victoria, principalele teme abordate fiind securitatea energetică a României și oportunitățile de investiții în acest domeniu. Autoritățile de la București au cerut italienilor 521 milioane de euro în contul a 13,57% din pachetul de acțiuni al celui mai important distribuitor de curent din țară, Electria Muntenia Sud, vândută în 2007 către Enel. Compania italiană nu a fost de acord cu această suma și a oferit 250 milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, a refuzat şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva Enel. În 2007, s-a semnat contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, societate care distribuie electricitate în București. Enel a plătit pentru 50% din capital și pentru majorarea de până la 64% 820 de milioane de euro.

Autoritățile române au susținut că italienii aveau obligația prin contractul de privatizare să cumpere până la finele lui 2012 cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (entităție formate după spargerea Electrica Muntenia Sud), fapt ce nu s-a întâmplat. Curtea de la Paris a acceptat poziția părții române și a stabilit suma la 401 milioane de euro.

Enel este prezentă pe piața din România în distribuția, furnizarea și producția de electricitate. Italienii susțin că până în prezent au investit 3 miliarde de euro în dezvoltarea operațiunilor sale locale și că în următorii doi ani vor mai investi 330 de milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.