Eugen Simion: „Ştiţi că eu am fost o singură noapte ministrul Culturii?”

Ministerul Culturii pare a fi „un loc de trecere” pentru miniștri, a declarat academicianul Eugen Simion, miercuri seară la Realitatea TV la emisiunea „Jocuri de putere”.

„Eu n-am apucat să vorbesc cu niciun ministru al Culturii, în ultimii ani de zile. N-am reuşit! S-au schimbat repede, nici n-am apucat să aflăm cum îi cheamă şi s-au şi schimbat. Cu domnul Haşotti am stat o dată de vorbă, dar şi dânsul a plecat după vreo lună de zile. La Ministerul Culturii, nu ştiu de ce, pare a fi un loc de trecere”, a spus academicianul.

Întâmplarea a făcut, spune el, să ajungă şi el ministru, pentru o noapte. Fără voia sa, însă.

„Ştiţi că eu am fost o singură noapte ministrul Culturii? Când s-a schimbat Guvernul Roman şi ministrul Culturii atunci era Pleşu, a venit ca prim-ministru domnul Stolojan. Şi, fără să fiu întrebat, noaptea târziu mi-a dat un coleg de-al dvs. gazetar un telefon spunându-mi ‘Vă salut, domnule ministru!’, pe la 1 noaptea… Eu am crezut că e o glumă proastă, dar a doua zi dimineaţa am luat ziarul şi am văzut că ministru al Culturii eram propus eu. Am avut o întâlnire pe la 11:00 cu domnul Stolojan, i-am spus: ‘Vă mulţumesc foarte mult! Nu sunt pregătit pentru aşa ceva!’ Era în ’91. Nu avusesem în viaţa mea nicio funcţie publică. Am fost profesor de literatură şi critic literar. E drept că nici domnul Stolojan n-a insistat, în 10 minute ne-am despărţit. Cred că a fost cea mai bună hotărâre pe care am luat-o în viaţa mea, iar dânsul mi-a făcut cel mai mare bine”, îşi aminteşte academicianul.

Întrebat care a fost, în opinia sa, cel mai bun ministru al Culturii după Revoluţie, Eugen Simion a răspuns: „Un ministru bun a fost Ion Caramitru. L-am admirat ca actor, a fost un om care a făcut ceva, a vrut să facă ceva şi lui îi datorăm faptul că am început să publicăm manuscrisele lui Eminescu, 38 de volume. Eu nu uit acest lucru. A fost bun şi Răzvan Theodorescu, la început, că a finanţat un prim volum, după care a venit o ministreasă din partea Partidului Liberal şi ne-a trimis la bănci, n-a mai vrut să finanţeze aceste facsimile.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.