Europenii construiesc aparatul pentru salvarea celor prinşi sub dărâmături

O echipă de cercetători români a participat, în Marea Britanie, la construcţia primului aparat destinat detectării oamenilor prinşi sub dărâmături, informează Green Report, citat de antena3.ro.

Un asemenea dispozitiv poate servi la salvarea persoanelor rămase imobilizate în ruinele clădirilor distruse în urma unor cutremure sau a unor atentate teroriste.

Programul de cercetare, denumit „Second generation locator for urban search and rescue operations”, este în derulare la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Atena (coordonatorul de proiect) şi alţi 18 parteneri din UE.

Specialiştii români implicaţi în proiect sunt lector dr. Victor Bocos-Bintintan şi doctorandul Ileana Andreea Raţiu, de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Mediului a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Ei au participat la implementarea proiectului – atât în ce priveşte etapa de proiectare şi construcţie a incintei de simulare, cât şi la testările preliminare ale întregului sistem, informează sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.