FCSB îşi joacă locul în toamna europeană

Dacă FCSB ajunge în grupe, nu contează competiţia, România mai poate spera să păstreze locul 15 în clasamentul coeficienţilor UEFA şi să trimită şi în 2017 două echipe în preliminariile Ligii Campionilor

Un meci pentru Europa

În această seară la Belgrad, FCSB, campioana României joacă partida retur din Liga Campionilor contra campioanei Serbiei, Partizan Belgrad. În tur scorul a fost 1-1. Meciul este unul capital pentru bucureşteni, pentru că în funcţie de ce se întâmplă la Belgrad, ştie sigur dacă va evolua în toamna europeană. Pentru a se califica, FCSB are varianta victoriei (nu contează scorul) sau a meciului egal, dar minim 2-2. Dacă se termina 1-1 ca la Bucureşti, atunci vor urma prelungiri şi eventual lovituri de la 11 metri.

Ce variante are FCSB

  1. Dacă trece de Partizan Belgrad, FCSB va juca în play-off-ul Ligii Campionilor, dar totodată este – automat calificată pentru grupele Ligii Europa. În play-of FCSB este cap de serie şi ar avea două adversare mai mult decât accesibile: Skënderbeu Korçë (Albania) şi FK Astana (Kazahstan). Celelalte adversare sunt ceva mai puternice, dar nu de nebătut de o echipă de nivelul actual al FCSB.
  2. Dacă FCSB va fi eliminată de Partizan Belgrad, atunci va juca în play-off-ul pentru Liga Europa, unde este de asemenea cap de serie. Din cele 22 de formaţii din „cealaltă urnă”, 12 sunt sub nivelul FCSB, 6 sunt egale ca valoare cu bucureştenii, iar 4 sunt mai puternice. Dacă nu are ghinion, atunci FCSB se poate califica în Luga Europa.

În 2017 putem pierde a doua echipă din LC

Se ştie, datorită coeficienţilor obţinuţi de echipele româneşti în sezoanele 2010/11 – 2014/15, în sezonul 2016/17, România va avea 2 echipe în preliminariile Ligii Campionilor (intră direct în turul 3 prliminar) şi 3 echipe în Liga Europa (una începe competiţia în turul II, celelalte două în turul III). Dar ce am câştigat pentru 2016, am putea pierde pentru sezonul care începe în vara anului 2017. Pentru acest sezon contează ce rezultate fac echipele româneşti acum. Se ştie, FC Botoşani este deja eliminată, ASA este în proproţie de 99,99% eliminată, FCSB are a doua şansă la Belgrad, iar Astra Giurgiu, chiar dacă a venit cu un 2-2 de la Londra, are şansa a doua, aşa cum o recunosc şi oficialii echipei de la Dunăre. Pentru că West Ham este totuşi o echipă de prima ligă din Anglia. România trebuie să se claseze pe locul 15 în clasamentul coeficienţilor UEFA la terminarea actualului sezon european pentru ca şi în 2017 să meargă cu 2 echipe în preliminariile Ligii Campionilor şi 3 echipe în preliminariile Ligii Europa. Dacă pierdem locul 15, atunci se va reveni la situaţia de acum din 2015, cu echipa campioană începând competiţia în turul II, şi cu una dintre cele 3 echipe începând Liga Europa din primul tur.

„Meciul” România – Austria

Pentru locul 15 ne bate cu Austria. În acest moment, situaţia este următoarea: România – loc 15 cu un coeficient 24.383; Austria – loc 16 cu un coeficient 22.200. Austria va avea aproape sigur o echipă în grupele Ligii Campionilor, pe Red Bull Salzburg. O a doua echipă care joacă în turul III al Ligii Campionilor, Rapid Viena, are şanse mici să treacă de Ajax, dar ajunge în play-off în Liga Europa unde va fi în urna capilor de serie, ceea ce înseamnă 60% şanse să ajungă în grupele Ligii Europa. Din cele 3 echipe care joacă în turul III al Ligii Europa, Wolfsberger AC şi Sturm Graz sunt 95% eliminate, iar SCR Altach are de apărat un 2-1 în Portugalia la Vitória Guimarães. Chiar şi în situaţia în care cele 3 echipe ies din turul III din Liga Europa, situaţia României nu este deloc roză. Ne trebuie fie o echipă în grupele Ligii Campionilor, fie 2 echipe în grupele Ligii Europa. Sau o singură echipă în Liga Europa, dar care să se califice în primăvara europeană. Dacă Austria va avea însă două echipe în grupe, atunci lansele României sunt foarte, foarte mici să-şi păstreze locul 15. Reamintim, coeficientul se calculează astfel: fiecare echipă primeşte în preliminarii 0,5 puncte la meci egal şi 1 punct la victorie. În grupe, fiecare echipă primeşte 1 punct pentru meci egal, 2 puncte pentru victorie, plus în grupele Ligii Campionilor un bonus de 4 puncte. După fiecare etapă se adună punctele obţinute de echipele dintr-o ţară şi se împarte suma la numărul de echipe din respectiva ţară intrate în cele două competiţii europene. De exemplu, în prima manţă a turului II, Steaua şi Astra au obţinut fiecare câte 0.5 puncte, iar ASA, 0 puncte. Se adună 0,5 cu 0,5 şi suma, 1, se împarte la 4 (echipe intrate în competiţie). Săptămâna trecută România a „produs” 0,25 puncte/coeficient.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.