Federația Internațională a Jurnaliștilor, „o republică bananieră condusă de un dictator marocan”

Congresul de la Dublin al Federației Internaționale a Jurnaliștilor a constituit scena unui imens scandal cu ecou internațional.

Realegerea în funcția de președinte a britanicului de origine marocana Jim Boumehla pentru al cincilea mandat consecutiv (două mandate de trei ani ca trezorier al FIJ şi trei ca preşedinte), în condiții de fraudare a votului, și pe fundalul unor contestații virulente din partea a 14 secții europene ale FIJ (în frunte cu Germania), determină zecii de mii de membri ai acestei federații de sindicate ale jurnaliștilor din lumea întreagă să dorească să iasă această organizație, considerând-o confiscată de un grup care i-a afectat grav credibilitatea.

Participanții denunță comportamentul dictatorial al președintelui FIJ, calificând atitudinile sale nedemocratice drept ceva între violența liderului mafiei sindicale americane din anii ’30, Jimmy Hoffa, și despotul african Bokassa. Secțiile care amenință să se rupă de Federația Internațională a Jurnaliștilor sunt: Germania, Italia, Belgia, Austria, Olanda, Elveția, Norvegia, Islanda, Finlanda, Polonia, Cipru, Macedonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia și Statele Unite

Contracandidatul lui Boumehla, jurnalistul belgian Philippe Leruth, împreună cu alte sute de participanți la congres au depistat fraudarea voturilor. La o numărătoare a lor au ieșit mai multe buletine de vot decât votanți, evident aceste buletine în favoarea lui Boumehla. Totodată, jurnaliști care doreau să voteze cu Philippe Lerouth erau intimidați sau chiar insultați, atmosfera dominantă din timpul scrutinului pentru alegerea președintelui FIJ fiind cea a unui bazar oriental. Jurnaliștii care au descoperit frauda au cerut imediat refacerea votului. Dar, Boumehla a refuzat de o manieră extrem de agresivă, lansând injurii în stânga și în dreapta. Mogens Blicher Bjerregård, președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, ramura cea mai importantă a FIJ, scria: «Este rușinos că numărul de voturi din urnă era mai mare decât cel al votanților. Dar, congresul, manipulat de Boumehla, a respins organziarea unui nou de scrutin». Organizatorii congresului de la Dublin, care proveneau din rândul National Union of Journalists (secția națională de apartenență a lui Jim Boumehla) au chemat forțe de ordine și bodyguarzi ca să îl apere pe marocan de întrebările incomode din partea presei și din partea contestatarilor din FIJ. Două jurnaliste de la Radio România, Cerasela Rădulescu și Nicoleta Balaci, venite să relateze despre eveniment, au fost agresate de bodyguarzii lui Boumehla.

14 secții ale FIJ au denunțat comportamentul stalinist al lui Jim Boumehla. Philippe Leruth mărturisește: «În orice stat democratic, violarea codului electoral conduce automat la punerea sub semnul întrebării, sau chiar la invalidarea scrutinului. Sindicatele și asociațiile afilitae la FIJ, șocate de această nouă derivă, amenință să iasă din Federația Internațională. Mișcarea sindicală europeană are de suferit din cauza lipsei de inteligență a liderului ei (Jim Boumehla). Dar, care credeți că este cel mai dramatic aspect al acestui circ ? Credibilitatea jurnalistică a primit o gravă lovitură la Congresul de la Dublin».

Președinte FIJ, reales a cincea oară, calificat drept «un dictator dintr-o republică bananieră»

Cele mai virulente protest față de comportamentul abuziv al lui Jim Boumehla au venit din partea secției germane a FIJ. Președintele secției germane a FIJ, jurnalistul Wolfgang Grebenhof scria revoltat pe twitter din timpul scandalului aprins la congresul de la Dublin că Boumehla a ajuns să conducă Federeația Internațională a Jurnaliștilor «ca un dictator dintr-o republică bananieră». Wolfagang Grebenhof a scris după congres pe site-ul oficial al Asociației Jurnaliștilor Germani (DJV, secția germană a FIJ) că Boumehla ar trebui chemat în fața justiției și recomanda secției sale să iasă din Federația condusă de marocan: «Urmează să înaintăm o plângere în justiție. Voi recomanda consiliului federal al asociației noastre să ieșim cu totul din FIJ». La rândul lor, jurnaliștii din secția canadiană a FIJ au denunțat interesele ascunse ale lui Boumehla și tendința acestuia de a face nu atât lobby sindical (pentru a apăra breasla jurnaliștilor), cât mai ales lobby politic, în favoarea unor interese strict private (de afaceri sau politice).

Unii din jurnaliștii prezenți la congresul de la Dublin au vorbit despre faptul că Boumehla folosește mecanismul rezoluțiilor FIJ ca pe o armă personal de răzbunare împotriva oricui deranjează preferințele sale politice sau interesele sale personale. Marocanul a fost criticat pentru nuanțele antisemite ale discursurilor sale. Uitând că este cetățean britanic, și că ar trebui să reprezinte cu imparțialitate intersele jurnaliștilor din lumea întreagă, Boumehla a preferat să își demonstreze solidaritatea cu lumea arabă, criticând virulent statul Israel. Nu întâmplător, Boumehla a forțat demisia norvegiencei Eva Stabell, înlocuind-o cu confratele său marocan, Youness Moujahid, gest care a stârnit reacția violentă de protest a secțiilor din nordul Europei. Consilierii lui Boumehla au fost aleși cu precădere din Palestina, Irak, și Pakistan. Practic, Federația Internațională a Jurnaliștilora devenit moșia personală a marocanului.

Relațiile dubioase ale marocanului Boumehla cu mafia sindicală din România

Un jurnalist belgian a vorbit despre implicarea lui Boumehla și a secretarului general al FIJ, Marc Gruber, într-o afacere considerată extrem de dubioasă. Jurnalistul spunea că cei doi sunt suspectați că ar fi luat bani sub formă de sponsorizare de la un mogul de presă din România, prin intermediul MediaSind, pentru a se implica în lupta politică românească. Când fostul secretar al FIJ, britanicul Aidan White (azi director la Ethical Journalist Network) ar fi denunțat această «sponsorizare» din partea omului de afaceri român, acuzând că o asemenea manevră ar știrbi imaginea FIJ, Boumehla și Gruber au refuzat să retruneze magnatului din România generoasa sa donație. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu banii, cert este că Aidan White a demisionat.

MediaSind, organizație sindicala condusa de Cristi Godinac și Adrian Moise, la care nu au aderat instituțiile de prestigiu din presa română, reprezintă vârful de lance al «dictatorului» Bumehla în România. Presa a dezvăluit în timp «cumetria» dintre Godinac și figuri din lumea serviciilor secrete. Cel mai ilustrativ articol în acest sens este cel apărut în 2006 în “Evenimentul zilei”, sub titlul „Cumetria gulerelor albe”. Cristi Godinac a participat acum câțiva ani în urmă ca naș la cununia dintre fiica mogulului sindical Liviu Luca și fiul colonelului Gheorghe Dumitrache, fost adjunct al unitatii SRI Prahova. La eveniment, parcă decupat dintr-un film italian despre mafie, au participat afaceriști dubioși, intermediari de combustibili petrolieri produși la rafinăriile ploieștene, procurori cu activitate discutabilă, precum și foști șefi din DICCOT.

Actualmente, MediaSind s-au pus în slujba serviciilor secrete ale lui Băsescu. Într-o strategie de decredibilizare a instituțiilor de media conduse de persoanele numite de USL, MediaSind folosește pârghia de influență a Federației Internaționale a Jurnaliștilor pentru a practica șantajul și traficul de influență. În schimb, au acordat votul lor lui Jim Boumehla. Poate de aceea, marocanul a scris pe blogul său că, de când forțele politice ale lui Traian Băsescu un se mai află la putere la București, România ar trebui dată afară din Uniunea Europeană. Votul MediaSind în favoarea lui Boumehla la Congresul FIJ de la Dublin a fost oferit de vice-președintele organizației, Adrian Moise. Acesta, care a pretins că îl votează pe Boumehla în numele tuturor jurnaliștilor români, nu este jurnalist, ci pompier. Actualmente, el ocupă funcția de membru al Consiliului de Administrație al SRR. Personajul a devenit un instrument al băsiștilor care să destabilizeze actuala conducere a SRR, numită de USL. Potrivit surselor noastre, el a fost transferat de la fosta unitate a Ministerului de Interne 0962 (fostul «doi și un sfert») în departamentul din SPP care se ocupă cu supravegherea mișcărilor din presa română, departament aflat sub directa conducere a generalului de trei stele Lucian Pahonţu, fidelul lui Traian Băsescu. Practica inflitrării unor instituții de presă de către agenți ai unor servicii secrete a fost deja denunțată de organizațiile de media din România.

Adrian Moise a fost dat afară recent din Societatea Română de Radiodifuziune pentru că se ocupa cu afaceri sindicale, în loc să facă ceea ce trebuia să facă, potrivit fișei postului: asigurarea măsurilor de pază împotriva incendiilor. Totodată, el era însărcinat cu menținerea atentă a evidenței militare pentru Ministerul Apărării Nationale. Fusese numit în SRR de Ministerul de Interne pentru a îndeplini aceste «sarcini specifice». Decizia de concediere a lui Adrian Moise a survenit în urma unor amenzi repetate luate de SRR din partea ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență), dar și de la Ministerul Apărării Naționale. Amenzile se ridicau la cateva zecii de mii de lei, pentru abateri repetate in 2009, 2010, 2011 si 2012 și din cauza neglijării aspectelor semnalate de cele două ministere. Amenzile trebuiau plătite din banii plătitorilor de taxă radio-tv. În SRR, s-a constituit o comisie disciplinară, la solicitarea celor două ministere din afara radioului public, și, în urma anchetei, s-a dovedit că Adrian Moise încălcase grav regulamentele. Salariul său gras de peste 9000 de ron pe lună un mai era deloc justificat.

Totodată, potrivit unor surse din radioul public, pompierul Adrian Moise, vicepreședintele MediaSind, a fost dat afară prin vot de catre propriii membri din Federatiei Sindicatelor din SRR pentru că au existat reclamații potrivit carora fostul lider își insușea bani din ajutoarele date de conducerea radioului public membrilor săi de sindicat aflați în nevoie (boală, spitalizare, înmormântări, cazuri sociale). De asemenea, au existat plângeri ale unor membri privind specula pe care o facea cu legitimații internaționale de presă al FIJ. FIJ-ul cere 16 euro pentru o asemenea legitimație internationala de presă, iar Adrain Mosie percepea 60 de euro membrilor săi.

Eliza Vlaicu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.