Fidel

Cuba este astăzi o umbră, oamenii ei la fel. Comunismul victorios, cu toată avangarda lui antiamericană, a țintuit insula unui ideal care încă nu este recunoscut deschis drept criminal. Ziua despărțirii de sistem încă nu s-a produs în Cuba, paradoxal înlăcrimată după fostul ei lider.

Fidel Castro va rămâne, asemenea lui Che Guevara, un simbol pentru amatorii de terorism politic. Lumea fără Fidel Castro poate fi mai bună, presupunând că libertatea este esențială. Din păcate, zeci de ani, Cuba a fost o sucursală cominternistă, cu tot aerul ei dezinvolt. Și astăzi la Havana regimul totalitar își face nestingherit veacul. De la ” criza rachetelor ” la asasinatul președintelui Kennedy, Fidel Castro a supraviețuit miraculos. Prețul acestei lungi domnii ar putea fi decriptat prin surprinzătoarea lui retragere din prima linie și deschiderea Cubei spre Statele Unite.

Cuba s-a prăbușit mult înaintea țarilor comuniste din Europa. Perspicacitatea ideologică a lui Fidel, a ținut regimul departe de neiertatoarele critici internaționale. Regimul a fost însuși Fidel, liderul absolut cu un potențial redutabil. Într-o Cubă democratică un lider de partid ca Fidel ar fi zdruncinat puternic scena politică. Tragică situație când un regim încape pe mâinile unui singur om, oricât de rezonabil ar fi acesta. Fidel a fost indiscutabil un lider.

Dispariția lui Fidel Castro umbrește toate încercările politice nebunești din America Latină, punându-le și mai mult la periferia experiențelor imprevizibile. Personalitatea sa complexă rămâne un reper pentru spectrul politic din secolul XX.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1336 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.