Figuranţii care au distrus şi distrug ţara

La Arad, în prezența președintelui Iohannis, de Ziua Armatei Române a fost intonat imnul României după cel al Americii. A comenta acest fapt altfel decât o gafă incalificabilă, demnă de severe măsuri administrative, adăugându-se unui sistem găunos, ar fine o eroare. Legile protocolului cer actori pe măsură. Parteneriatul României cu SUA este vechi, esențial, face parte din datele noastre europene. Alianța militară cu SUA nu poate fi privită decât sub cei mai buni și entuziaști termeni. Ceva însă pare a confisca politica românească, inclusiv în marile ei cauze . Mai exact, corupția, degradarea și incompetența indirectă își caută protecția la Înaltele Porți, așa cum s-a întâmplat neîntrerupt. Parteneriatul implică sincronizarea și nu subordonarea, pentru a fi adevărat. Parteneriatul implică responsabilizarea absolută a părților. Parteneriatul are în vedere să nu lezeze drepturile, interesele legitime ale celuilalt. Parteneriatul nu poate fi preambulul unei ocupații, oricare ar fi potențialul , prin comparație, al celeilalte părți.

Știm din istoria recentă cum multe pacte au degenerat, pe suportul corupției administrațiilor. Parteneriatul cu USA face parte din structura de stabilitate a Europei, fără a fi, structural, adversar de facto altor state. România are o politică externă democratică tânără, timidă, deseori lipsită de profesioniști. Politica noastră externă nu se poate face cu absolvenți urcați miraculos în ierarhie prin grade de rudenie de către aparatul politic infracțional. E nevoie de multă muncă, de competență dovedită în timp, de o loialitate altfel decât aceea de extracție securistică. Țara nu s-a regăsit încă prin serviciile noastre externe, dimpotrivă. Românii din străinătate nu au fost lăsați să voteze, cam aici se află nivelul serviciilor externe. Pe de altă parte, politica noastră culturală este făcută de serviciile secrete într-o continuitate asupra căreia s-au exprimat, zadarnic, foarte mulți comentatori. Ambasadele României par a fi ticsite de clanuri, care indirect nu sunt, raportate la ideea de servicii publice, altfel decât mafiote.

SUA, prin toată expertiza oferită, nu poate face ordinea corectă în România decât până la un punct. Din simplul motiv că nu are cum. Politica noastră internă este plină de contradicții și de realități diplomatice nefericite. Românii așteaptă și astăzi ridicarea obligativității unei vize pentru SUA, în posesia căreia ar trebui să fie deja, iar acest fapt este trecut cu vederea. Românii sunt sinceri parteneri ai democrației americane, ai valorilor libertății de peste Ocean. După douăzeci și cinci de ani de încălcare a principiilor unei vieți publice normale, nu este de dorit să pornim într-o altă direcție posibil similară, asimilată formal. Voința românilor este, trebuie să fie litera de lege a tot ce se întâmplă aici, după introducerea normativelor democrației. Noii noștri oportuniști trebuie sancționați de la primele manifestări. Poziția lor de reprezentare a interesului public nu poate fi asemănătoare celei a foștilor activiști comuniști.

Parteneriatele Românei au nevoie de o națiune integră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1334 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.