Filmul românesc în lume

Dublu” la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary

A început cel mai important eveniment cinematografic din Cehia, dar și din Europa Centrală și de Est, Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary.

La Gala de Deschidere a participat și celebrul actor Willem Dafoe, care va primi trofeul Crystal Globe pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale.

În cadrul prestigiosului festival va avea loc și premiera internațională a lungmetrajului de debut, Dublu, al tinerei regizoare Catrinel Dănăiață.

Dublu a fost inclus în competiția East of the West, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau la al doilea film. În cadrul competiției sunt selectate producții din Europa Centrală și de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar și din țări ale fostului bloc sovietic.

Dublu spune povestea lui George, un arhitect aproape de succes cu o relație aproape eșuată și o viață aproape sufocantă. Când viața e un continuu deadline devii prizonierul propriei existențe.

Filmul îi are în distribuție pe Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Corina Moise, Dorian Boguță, Teodor Corban, Andrei Mateiu, Virgil Aioanei, Cosmina Stratan, Ștefana Samfira.

Scenariul a fost scris de Alexandra Axinte, Andreea Borțun și Catrinel Dănăiață, imaginea poartă semnătura lui Pătru Păunescu, sound designer Andy Vasilescu, montajul a fost realizat de Theodora Penciu. Scenografia este semnată de Grigore Pușcariu, machiajul a fost realizat de Nastasia Mateiu. Producător Gabi Antal, coproducător Ada Solomon.

Premiera internațională este programată pe 5 iulie, ora locală 16.00, la Karlovy Vary Municipal Theatre. Evenimentul va avea loc în prezența actorilor Maria Dinulescu și Dorian Boguță, a regizoarei Catrinel Dănăiață, a directorului de imagine Pătru Păunescu, a producătorului Gabi Antal, dar și a membrilor din echipa de producție a filmului.

Pelicula de debut a tinerei regizoare este o producție Abis Studio în coproducție cu Hi Film Productions, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

În România filmul rulează zilele acestea în cinematografe, película fiind distribuită de microFILM.

„Dublu” are premiera internațională la Karlovy Vary

„Dublul”, un film despre viața ca un deadline

Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este considerat un festival de categoria A, alături de evenimente precum Cannes, Berlin, Veneția, San Sebastian, Moscova, Montreal, Shanghai sau Tokyo. În fiecare an, în cadrul Festivalului de la Karlovy Vary sunt prezentate peste 200 de filme din toată lumea. De-a lungul timpului, nume celebre ale cinematografiei mondiale au fost prezente pe covorul roșu din orașul din nord-vestul Cehiei, printre care amintim: Roberd De Niro, Milos Forman, Jude Law, Leonardo DiCaprio, Helen Mirren.

Participarea românească de la Karlovy Vary este susținută de Centrul Național al Cinematografiei și ICR Praga.

Vila do Conde, vizită obligatorie în luna iulie pentru iubitorii de cinema

La cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de scurtmetraje Curtas Vila do Conde, care se va desfășura între 9 și 17 iulie, cinematografia românească va fi prezentă cu o selecție de cinci filme de scurtmetraj, realizată de asociația ESTE’N’EST. La invitația organizatorilor și cu sprijin din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, regizoarea Roxana Stroe se va afla la Vila do Conde, pentru prezentarea peliculei sale A Night in Tokoriki, proiectată în secțiunea Panorama Românească.

„A Night in Tokoriki”

Festivalul Vila do Conde programează, în fiecare an, sesiuni de filme din diverse țări europene, încercând să restituie o imagine de ansamblu a noilor valori relevante din cinematografia continentului nostru. În afară de România, țările invitate în programul Panorama Europeană din acest an sunt Olanda, Bulgaria și Polonia.

Proiecțiile din cadrul secțiunii Panorama Românească vor avea loc în data de 11 iulie, la Teatro Municipal din Vila do Conde, la ora 15.00, în următoarea ordine:

Dispozitiv 0068, 2015, r. Radu Bărbulescu

O noapte în Tokoriki, 2016, r. Roxana Stroe

Mă cheamă Costin , 2016, r. Radu Potcoavă

4:15 P.M. Sfârșitul lumii, 2016, r. Gabi Virginia Şargă, Cătălin Rotaru

Sfârşit, 2015, r. Dorian Boguţă

Willem Dafoe, premiat la Festivalul de la Karlovy Vary

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.