Forțele reale și forțele mimetice

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii). Ar fi cazul să înțelegem cu acest prilej că numim Sistem ceva care este doar o rotiță locală dintr-un angrenaj global (Noua Ordine Mondială). Acestor forțe reale le stau alături niște forțe mimetice reprezentate prin ONG-uri care n-au învățat să afle în ce afacere lucrează sau, dacă ar fi aflat câte ceva, sunt îndoctrinate să considere pozitivă lucrarea lor. ONG-urile n-au interese reale. Ele sunt conduse din câteva lozinci frumoase, în spatele cărora se află interese reale. Iar interesele reale din acest joc țin de o voință economico-financiară, care are nevoie de protecția Justiției din România. Nu pot obține această protecție decât prin colonizarea punctelor strategice ale sistemului nostru judiciar: DNA, Parchetul general, ÎCCJ. Ceea ce se poate obține numai prin obediența președintelui țării față de factorul extern.

Aceste interese reale știu de cine să se teamă. Ele întrețin „mitul“ unui PSD culpabil și rău intenționat, tocmai pentru că se tem de voința un pic mai naționalistă a stângii în raport cu dreapta de la noi. Dreapta noastră a fost colonizată ideologic de interesele NOM, încă în deceniul 1990-2000.

Rotița internă a factorului extern a fost învârtită multă vreme prin SRI, care a reușit să controleze toți liderii PSD. Acum, se pare, acești lideri sunt mai greu controlabili și de aceea forțele mimetice din jocul care se desfășoară sunt din nou mobilizate să iasă în stradă. Fondul acestei mobilizări este clar: nu poți avea încredere în PSD nici când reforma Justiției pe care o propune are mai multe puncte pozitive decât negative și, de aceea, Strada trebuie să-i blocheze inițiativele.

Vom asista la „spectacolul“ prin care factorul extern va ține cu mișcările de stradă (indiferent cât de confuze vor fi argumentele forțelor ei mimetice). De altfel, n-ai cum să te aștepți la argumente clare și conștiente de afacerea în care joacă, pentru că ar fi irațional să auzi Strada susținând că binele nostru este reprezentat de starea de colonie a punctelor-cheie din Justiție.

Ce este nou, totuși, pe acest front vechi? Mobilizarea asociațiilor profesionale ale magistraților în favoarea ideii de reformă în sistemul judiciar. Este întâia oară când din interiorul acestui sistem se aud voci importante care n-ar mai putea fi intimidate de vocalizele Străzii. Cum le-ar putea intimida, totuși, factorul extern? Doar expunându-se pe sine direct, fără măștile forțelor mimetice.

O va face, oare? Față de Polonia a făcut-o.

Forțele mimetice de la noi n-au fost de la început așa. O bună parte a „filmului“ au fost și ele forțe reale (cu interese reale), dar, în final – ca în Apocalypto –, și-au găsit alinarea în brațele lui… Cortes.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.