Fost secretar al Trezoreriei SUA: Liderii europeni – răzbunatori, incoerenți, fără de viziune

Fostul secretar american al Trezoreriei, Timothy Geithner, îi consideră pe liderii europeni drept răzbunători, lipsiți de viziune și incapabili să promoveze o politică coerentă pentru a pune capăt crizei care lovea continentul. Astfel îi portretizează Geithner pe partenerii săi europeni de discuții în câteva zeci de pagini de interviuri oferite pentru editarea unui volum de memorii. Documentele au intrat în posesia Financial Times.

Fostul oficial american îi considera pe liderii UE drept iresponsabili și total indeciși. ”Mi se părea de neconceput că vor lăsa lucrurile să se înrăutățească așa cum au făcut-o”, spune Geithner.

Îi vom zdrobi pe greci, niște risipitori și profitori

”Îmi amintesc că sosisem la cină și mă uitam pe Blackberry. Era un dezastru în Europa. Acțiunile băncilor din Franța se prăbușiseră cu 7-8%. Era important. Pentru mine era ca și cum ai fi asistat la un carnagiu, pentru că oamenii vorbeau de criza din Grecia și se întrebau cine este expus în Grecia.

Europenii au venit la acea întâlnire spunând, in fapt: ”O să-i învățăm pe greci o lecție. Sunt cu adevărat îngrozitori. Ne-au mințit. Sunt niște escroci și niște risipitori și au profitat, iar noi îi vom zdrobi”. Asta era atitudinea lor, pâna la urmă…

Îmi amintesc că le-am spus: ”Nu puteți pune bocancul pe grumazul lor, dacă asta vreți să faceți. Trebuie să trimiteți un mesaj de asigurare Europei și lumii, că veți fi uniți. Dacă vreți să fiți duri cu ei, e bine, dar trebuie să contrabalansați asta cu ceva asigurări că nu veți lăsa ca această criză să se răspândească și asta înseamnă că trebuie să fiți siguri că veți depune efort să fiți credibili în momentul în care le dați o lecție grecilor…”.”

Geithner vorbește apoi despre poziția Italiei în timpul crizei și despre furia pe care o crea Berlusconi la Berlin și la Paris. ”Trebuie să empatizez cu germanii, ei au încercat să obțină puțin calm pe piețele financiare, în timp ce obligațiunile Italiei scădeau, iar Berlusconi nu dorea să respecte niciun angajament asumat. Germanii deveniseră paranoici când vedeau că orice act de generozitate din partea lor era întâmpinat cu un ”fuck you” de guvernele statelor mai slabe din Europa. Sarkozy încerca să nevigheze între viziunea Germaniei asupra crizei și faptul că Franța suferea pagube colaterale și el era în campanie electorală…

A fost apoi reuniunea G20 găzduită de Sarkozy și care a fost incredibil de interesantă, fascinantă pentru mine și pentru presedinte (Obama). Europenii ne-au abordat ușor, indirect, înainte de ședință, spunând ”În principiu îl vrem jos pe Berlusconi”. E doreau ca noi să nu mai oferim bani prin FMI dacă Italia urma să aibă nevoie, decât dacă Berlusconi demisionează. A fost tare, interesant. Am spus nu.”

Geithner își mai aminteste că nu s-a întâlnit cu Angela Merkel decât la reuniunile majore și că, în timpul vizitelor în Germania nu a văzut-o niciodată pe doamna cancelar. Aceasta pentru secretarului american sl Trezoreriei i se pare ”ofensator” să ceară o întâlnire cu un șef de guvern, un demnitar cu rang mai mare decât al său.

Nu în ultimul rând, Geithner povestește despre o întalnire a miniștrilor de Finanțe din UE, în Polonia, în 2011.

”M-au invitat la o întrunire a Ecofin, grupul miniștrilor lor ai Finanțelor și a guvernatorilor băncilor naționale. Era în Polonia, în septembrie. Și ministrul de Finanțe din Austria și alți câțiva mi-au cerut să vin la întâlnire. I-am sunat înainte și i-am întrebat: ”Sunteti siguri că vreți să vin. E o chestiune destul de sensibilă.”

M-au chemat și mi-au cerut să-mi exprim punctul de vedere, pe care îl știau oricum, și apoi, după întâlnire, câțiva miniștri au ieșit și au spus: ”Cine-i Geithner să vină aici și să ne spună nouă ce să facem?” Ăsta e un lucru care te discreditează, este ceva nepoliticos din partea miniștrilor lor de Finanțe din țările periferice. Și nenorociții de la New York Times au scris un articol – îmi amintesc cine l-a scris – foarte brutal: sfârșitul influenței americane, lipsa de influență a oficialilor americani, în care foloseau anecdote de la acea întâlnire. Nu a fost prea bine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.