Fost șef al Statului Major al Bundeswehr-ului salută ofensiva Rusiei în Siria

Bombardamentele aviației ruse în Siria împotriva au ”favorizat procesul de pace”, spune generalul Harald Kujat, fost șef al statului major al Bundeswehr-ului (200-2002) și fost președinte al Comitetului Militar NATO (2002-2005), citat de thelocal.com.

”Cu intervenția sa militară, Rusia a favorizat procesul de pace”, a spus generalul german. Kujat crede că războiul civil din Siria era într-o fundătură până în septembrie 2015 și că ”nici americanii, nici europenii nu aveau o strategie pașnică pentru Siria și nici nu erau pregătiți să se angajeze masiv acolo”. ”Rușii au făcut ceva ce a deschis o cale către o soluție politică”.

Regimul sirian era aproape de prăbușire în momentul intervenției ruse. ”Nu le dădeam mai mult de câteva luni. Apoi Siria s-ar fi prăbușit și controlul ar fi fost preluat de ISIS”, spune Kujat. În opinia sa, jihadiștii ar fi recurs apoi la atacuri asupra Libanului și Iordaniei, chiar a Israelului, cu ”consecințe grave” pentru Germania și Vest.

Generalul Kujat nu este de acord cu afirmațiile guvernelor occidentale cum că atacurile ruse au înrăutățit situația civililor din Alep, unde are loc o ofensivă aeriană și terestră a forțelor pro-Assad. ”Scopul lui Putin este să sprijine ofensiva trupelor siriene către zona controlată de ISIS. Alep era o piedică pe acest drum, pentru că orașul este controlat de forțele opoziției”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.