Foști președinți ai PNL despre disputa Tăriceanu – Antonescu

Mircea Ionescu-Quintus consideră că PNL nu se confruntă cu o criză după recentele contre dintre Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu. Seniorul liberal a precizat, sâmbătă seara, la România TV, că fostul premier nu trebuia, totuşi, să se „grăbească” în privinţa unelor propuneri care ar fi trebuit mai întâi să fie discutate în interiorul partidului.

„Vă asigur pe toţi că nu există criză în Partidul Naţional Liberal. Astăzi am avut discuţii şi cu domnul preşedinte Antonescu şi cu domnul fost preşedinte Călin Popescu Tăriceanu. Lucrurile merg foarte bine în PNL, avem 150 de parlamentari, altădată nu aveam 150 de membri în PNL”, a declarat, Mircea Ionescu-Quintus.

Seniorul liberal spune că Tăriceanu are totuşi vina de a fi făcut propuneri la televizor, înainte de a le discuta în partid.

„Călin s-a grăbit să facă nişte propuneri, care se pot discuta foarte bine la anul. Discuţiile acestea nu se fac la televizor, ci inainte de toate în interiorul partidului”, a adăugat Ionescu-Quintus.

De partea cealaltă Radu Câmpeanu, și el fost președinte al PNL, a declarat pentru Newsin la sfârșitul acestei săptămâni:  „Tăriceanu e un foarte bun candidat, fără discuție, cu toate că Antonescu e mai bun decât Băsescu. Dacă Tăriceanu vrea să-și depună candidatura, să intre în acțiune, foarte bine, Tăriceanu, după mine, e foarte bun pentru așa ceva”.

Întrebat pentru cine ar opta să candideze din partea PNL la prezidențiale, Câmpeanu a răspuns: „Tăriceanu, poate e mai bine cu Tăriceanu, să vedem dacă vrea, mie nu mi-a spus niciodată că vrea această chestiune. Dacă vrea, dacă e el hotărât, cred că are el mai multe șanse decât Crin Antonescu, atâta tot cred”.

Anunțând că nu va candida la șefia partidului în februarie, Tăriceanu a declarat vineri că propune ca desemnarea candidatului PNL la Preşedinţia României să se facă printr-un scrutin intern în partid.

„Propunerea mea e ca în PNL desemnarea candidatului (la Preşedinţie, n.r.) să se facă printr-un scrutin intern. Aceste alegeri interne (pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale, n.r.) trebuie organizate nu mai devreme de martie 2014. Nu există niciun fel de raţiune pentru a le organiza mai devreme, în ţările democratice în care se practică acest sistem se organizează că puţine luni înainte de alegerile propriu-zise. În Statele Unite ele se organizează exact în toiul verii, sunt cele două convenţii. Orice alt sistem, orice altă încercare de a stabili candidatul de pe acum ar însemna o acţiune prematură şi care, după părerea mea, s-ar constitui într-o mare eroare. Ar însemna că a renunţa la această formulă înseamnă că ratăm ceea ce numesc eu modernizarea partidului şi posibilitatea de a motiva membrii noştri sau alţi oameni care doresc să se alăture PNL”, a spus Tăriceanu, vineri, într-o conferinţă de presă, asta deși PNL are deja un candidat oficial cu mari șanse, cel puțin acum, în persoana lui Crin Antonescu.

Declarația lui Tăriceanu a stârnit reacții dure în PNL. Dan Radu Rușanu și Radu Stroe, ministrul de Interne, i-au cerut lui Antonescu să-l dea afară pe Tăriceanu din partid.

Sâmbătă Tăriceanu a primit o replică și de la Antonescu.

Liderul PNL a declarat, sâmbătă, referitor la declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, care vrea alegeri pentru desemnarea candidatului partidului la prezidențiale, că i se pare „cu totul şi cu totul întristător” faptul că cineva care nu foloseşte circuitele competiţionale ale partidului, face declaraţii de natură să afecteze poziţia şi imaginea PNL.

„În USL nişte congrese au stabilit foarte clar, pe 7 aprilie 2012, candidatura. Este o candidatură recunoscută de partenerii politici, de care opinia publică a luat act, care a intrat în conştiinţa opiniei publice şi electoratului din România. (…) În PNL această chestiune a fost tranşată, la nivelul USL a fost tranşată. Sigur că am cerut convocarea congresului extraordinar pentru a discuta orice problemă, inclusiv aceasta. (…) Mi se pare cu totul şi cu totul întristător faptul că cineva care nu candidează la congres, care nu a candidat pentru un post de ministru, care nu a candidat la conducerea vreunui grup parlamentar, care nu foloseşte circuitele competiţionale ale partidului face declaraţii de natură evident să afecteze poziţia PNL, imaginea PNL şi imaginea USL”, a spus Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă.

„Nu se poate, la experienţa politică a unui om ca domnul Tăriceanu, nu se poate să nu înţelegi că este jenant ca deja, în repetate rânduri, să vii şi să spui ceea ce spun şi ceea ce vor să audă adversarii politici ai acestui partid. Avem Congres peste trei săptămâni. Este un Congres care se va desfăşura în maximă transparenţă, precum toate congresele Partidului Naţional Liberal, în care orice se poate propune şi în care orice se poate decide. N-am niciun fel de problemă, am conştiinţa perfect împăcată, chiar
dacă ar trebui să plec de la conducerea Partidului Naţional Liberal, că în calitate de preşedinte al acestui partid, am ajuns la cel mai mare scor al partidului după 1990, am ajuns la statutul de partid mare în România, am iniţiat şi am construit o realitate politică şi o speranţă uriaşă pentru români, care se numeşte Uniunea Social Liberală, am oferit Partidului Naţional Liberal şi am fost sprijinit de copleşitoarea majoritate a colegilor mei, şansa ca Partidul Naţional Liberal să aibă în campania din 2009 şi astăzi, în conştiinţa publică, un candidat credibil şi puternic la alegerile prezidenţiale, ceea ce Partidul Naţional Liberal n-a avut
niciodată înainte. Dar cred că toate aceste lucruri trebuie să facă obiectul oricărei discuţii, n-am niciun fel de problemă, în ceea ce priveşte Partidul Naţional Liberal, să facem şi alegeri primare sau cum doreşte domnul Tăriceanu, lăsând la o parte faptul că este de necomparat sistemul politic american cu sistemul politic din România, lăsând la o parte faptul că sunt de necomparat motivele, condiţiile, împrejurările în care, în Franţa, de exemplu, s-au făcut astfel de alegeri cu realitatea din România. Putem să facem orice. Nu putem să acceptăm, însă, ca unul sau altul dintre noi să calce în picioare, să irosească bună parte din munca a zeci de mii de liberali, din munca unor oameni care au construit, cu mare greutate, în condiţii de maximă dificultate, actualul statut şi actuala statură a PNL în administraţia publică locală, în Parlamentul României, în Guvern şi, repet, în conştiinţa publică, propunându-ne un singur lucru: să nu avem nimic, să desfiinţăm ceea ce avem, să facem alegeri primare, peste un an şi jumătate. Dar de ce nu le facem acum? Dar de ce nu ne spune clar cineva: ‘Sunt mai bun decât Antonescu! Cred că sunt mai bun! Cred că iau mai multe voturi! Ignor sondaje, ignor voturi care s-au dat, facem acum alegeri!’ Nu se poate accepta, când un partid are un asemenea atu, când o alianţă are un asemenea atu în faţa cetăţenilor, coerenţa unui angajament, claritatea şi curajul de a propune şi de a expune persoane investite politic, după toate regulile democratice pentru anumite demnităţi, nu se poate să spunem: ‘nu avem nimic, suntem în situaţia PDL-ului’. Ne spune la anul, domnul Tăriceanu, când doreşte domnia sa să hotărâm candidatul la Preşedinţie, al PNL sau al USL. Au existat, şi cu asta închei, şi reacţii mai dure ale unor colegi. Eu, spre deosebire de ceea ce cred unii, nu am făcut decât să încerc să limitez un val de comunicare publică şi de contra-reacţie la aşa ceva. Nu am şi nu am avut niciodată sentimentul că există ceva ce nu putem discuta, ce nu putem propune sau ce nu putem decide în PNL. Am, însă, convingerea – şi am avut-o întotdeauna – că nu ne putem bate joc de munca a mii şi mii de colegi, că nu ne putem bate joc de numele acestui partid şi că aceia dintre noi, care au ajuns în situaţia de marionete ale propagandei lui Traian Băsescu, trebuie să decidă dacă mai doresc să continue să facă parte, să reprezinte şi să servească PNL. Decizia este a lor, decizia nu a fost şi nu poate fi, decât în cazuri de forţă majoră, una administrativă”, a mai spus președintele PNL.

Antonescu a declarat că în acest moment se pronunță împotriva excluderii lui Tăriceanu.

Liderul PNL a fost întrebat dacă susţine ideea excluderii din partid a fostului premier PNL, având în vedere declaraţiile publice ale mai multor lideri ai partidului.

„Eu nu împărtăşesc ideea excluderii, (…) am pledat şi împotriva propunerii de excludere a domnului Chiliman. Tot ce-mi doresc este ca în acest Congres să discutăm şi să decidem tot ce e de decis, inclusiv o punere în discuţie a acestei candidaturi (la prezidenţiale, n.r.) de către domnul Tăriceanu. Înţeleg şi de la domnul Tăriceanu că sunt mulţi, dar nu putem să aflăm un nume. Cu excluderi sau fără – eu nu susţin o asemenea propunere – totuşi partidul acesta are dreptul la stabilitate şi la seriozitate în faţa alegătorilor”, a susţinut Antonescu.

„Da, faptul că mă pronunţ împotriva excluderii în acest moment nu înseamnă că nu apreciez că s-a încălcat grav Statutul, dar e unul din motivele pentru care am şi solicitat convocarea acestui Congres, pentru a lămuri aceste lucruri şi în speranţa că lămurindu-le evităm şi excluderi pe care nimeni nu le doreşte şi care nu sunt de dorit în niciun partid”, a mai explicat preşedintele PNL.

Antonescu a declarat însă că în cazul lui Tăriceanu conflictul din interiorul PNL va trebui finalizat în cele din urmă.

„Ori eşti de conivenţă cu adversarii partidului, ori ai ajuns într-o asemenea situaţie încât nu-ţi mai dai seama că eşti folosit în sensul acesta. Nu ştiu care e mai gravă, amândouă sunt inacceptabile. (…) Scopul duşmanilor, adversarilor, preopinenţilor noştri politici este ca acest conflict să fie o poveste fără sfârşit. Cine încearcă să o oprească este acuzat imediat de dictatură, de pumn în gură, de ştirbire a libertăţii de expresie în PNL. Orice organism sănătos politic nu face ce-i cere sau ce-şi doreşte adversarul politic. Vă asigur că nu va fi o poveste fără sfârşit cel puţin în interiorul PNL şi în numele PNL”, a susţinut Antonescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.