Fostul ministru Dan Ioan Popescu, pus sub urmărire

Fostul ministru al Economiei și Comerțului Dan Ioan Popescu s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT.

Acesta a fost pus sub urmărire penală, informaţie confirmată chiar de el la ieşirea din sediul instituţiei.

Update: „Am fost încunoștințat că a început această urmărire penală. Este un dosar mamut, am înțeles și eu, de vreo 3.000 de volume, a spus Dan Ioan Popescu.

Fostul ministru a mai declarat că DIICOT i-a pus sechestru pe „cele câteva bunuri” pe care le are.

El a mai spus că i-a fost prejudiciată imaginea din cauza acestui dosar.

„Am fost și sunt un om corect, care a respectat legea în totalitate. Am o imagine nu numai internă, ci și externă. Am o serie de relații externe și nu-mi convine acest mod de lucru. Remarc însă corectitudinea procurorului de caz, care mi-a permis să studiez dosarul. (…) Dosarul este mult mai amplu, am înțeles acum. (…) Eu am fost implicat în această situație prin decizia politică dintr-o ședință de guvern. Din acea ședință de guvern a rezultat o ordonanță de urgență ce a fost aprobată de Parlament, promulgată legea, aprobată de Fondul Monetar, Banca Mondială, Comisia Europeană”, a declarat Dan Ioan Popescu, menționând că nu era prieten cu Dinu Patriciu și că nu a discutat niciodată cu el despre acest subiect.

Dan Ioan Popescu a susținut că „acea ordonanță de urgență a fost dată pentru un agent economic care între timp a plătit 10 miliarde de euro la bugetul de stat, care asigură 7.000 de locuri de muncă și care și-a îndeplinit toate obligațiile”.

„A fost luată o decizie politică vizavi de un agent economic, nu de o persoană, care avea o anumită datorie. (…) Acea datorie există în continuare. Din acea datorie s-au recuperat, din informațiile pe care le am, circa două sute și ceva de milioane până în prezent. (…) Începând cu 2003 s-au plătit 25 milioane în fiecare an dobândă la obligațiuni”, a spus Dan Ioan Popescu.

La intrarea în sediul DIICOT, acesta a spus că nu îi este teamă de ancheta procurorilor.

„Am văzut o știre, pe un site, după 10 ani că sunt chemat la DIICOT. Este tot ceea ce știu”, a declarat Dan Ioan Popescu, întrebat de jurnaliști cum a primit vestea că s-a încuviințat urmărirea penală în cazul său.

El a precizat că nu a existat o înțelegere cu Dinu Patriciu pentru promovarea OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice.

Întrebat dacă a vorbit vreodată în mod direct cu Dinu Patriciu, Dan Ioan Popescu a negat.

„Președintele cred că joacă rol de primar, pentru că vizează orice. Deci, eu nu cred că președintele citește ceea ce vizează”, a fost de părere fostul ministru.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, la sfârșitul lunii mai, ministrului Justiției cererile de urmărire penală pentru patru foști miniștri — Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea — în dosarul Rompetrol II.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.