Fostul președinte ceh Vaclav Klaus vrea ca țara sa să părăsească UE

Fostul președinte ceh Vaclav Klaus propune în noua sa carte ca Republica Cehă să părăsească Uniunea Europeană, calificând proiectul UE drept un „imens eșec”.

„Ultimul capitol al cărții mele încearcă să spargă un tabu politic ce încă există, mai exact posibilitatea de a părăsi UE”, a precizat Klaus în paginile cotidianului Dnes, preluat de France Presse. Pentru șeful statului ceh din perioada 2003-2013, „Uniunea Europeană este un imens eșec, fără a mai discuta despre prostii de genul monedei comune”.

Cu titlul de „Republica Cehă la răscruce — vremea deciziei”, noua carte a lui Klaus va apărea săptămâna viitoare. Economist de formație și mare admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher, Vaclav Klaus este cunoscut pentru opiniile sale politice conservatoare și abordarea foarte critică la adresa UE.

Calificându-se el însuși drept „disident european”, acesta reproșează UE mai ales „deficitul democratic”, excesele sale birocratice și reglementările supranaționale. „Nu vorbiți de democrație când vorbiți de Uniunea Europeană. Este o entitate antidemocratică și un proiect antidemocratic”, a declarat el pentru Dnes.

Conform acestuia, UE restrânge posibilitatea țărilor membre a decide liber pentru ele. „În mod evident, poate fi vorba despre o decizie genială sau una stupidă, dar esențială este libertatea de a lua acestă decizie”, a explicat el. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.