Gabriel Oprea, urmărit penal în al doilea dosar

Update: Gabriel Oprea a fost pus oficial sub urmărire penală pentru abuz în serviciu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în dosarul în care sunt cercetați și foști șefi ai Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI).

„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot de către plenul Senatului, la data de 24 februarie 2016, a cererii transmise de DNA (cerere de încuviințare a urmăririi penale), procurorii (…) au dispus efectuarea urmăririi penale față de Oprea Gabriel, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, se arată într-un comunicat al DNA.

La ieșirea de la DNA, Oprea a declarat că în cursul anului 2015 au fost identificate amenințări al adresa conducerii MAI.

Fostul ministru a povestit că „DIPI a reînfiinţat o fostă unitate de pază a conducerii Ministerului de Interne, gen ACVILA.

„Au plecat, aşa cum am mai spus, de la zero şi, printre altele, au achiziţionat o maşină care este în acest dosar. Nu am cerut această maşină, se poate demonstra acest lucru. Şi fostul şef al DIPI a recunoscut că nu am cerut aşa ceva. Nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie. Sunt nevinovat şi am sa îmi demonstrez nevinovăţia. Întotdeauna mi-am făcut datoria”, a susținut Gabriel Oprea.

Fostul viceprim-ministru s-a prezentat miercuri la DNA.

Oprea a fost citat după ce Senatul a aprobat cererea pentru începerea urmăririi penale în dosarul în care sunt cercetați și foști șefi ai DIPI.

La intrare în sediul DNA, Gabriel Oprea nu a făcut declarații.

Pe 17 februarie, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, la data faptei viceprim-ministru pentru securitate națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DNA a precizat că, la 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, și Gabriel-Nicolae Pavel, șef al Serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Este a doua anchetă care îl vizează pe liderul UNPR. Gabriel Oprea mai este urmărit penal în dosarul în care e acuzat că a folosit ilegal coloană oficială când era ministru de Interne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.