Generalul Degeratu: Rusia s-ar putea afla în spatele crizei refugiaților

Generalul Constantin Degeratu, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei, crede că deplasarea unor mase mari de refugiați către Europa pe o rută bine stabilită, la care asistăm în ultima vreme, este o acțiune de război în spatele căreia s-ar putea afla Rusia, alături de Statul Islamic.

„Pare evident că putem observa o anumită artificialitate a fenomenului, care ar trebui să aibă o explicație pe care nu o regăsim în condițiile din statele de origine, unde nu asistăm la o intensificare războiului. Eu o pun în legătură cu două probleme, una fiind și cea mai probabilă (pentru că sunt câteva aspecte care se leagă) – un anume tip de răspuns al Rusiei la sancțiunile Uniunii Europene. Pe fondul unor fenomene reale, care generează în mod obișnuit refugiați, se pot aplica strategii care să le canalizeze, să le accelereze, să le facă să izbucnească brusc, să creeze astfel de pusee acute. Deci eu cred că aceasta este una dintre formele de acțiune ale Rusiei, pentru că, dupa cum vedeți bine, vara asta lumea a cam uitat de agresiunea rusă în Ucraina. Dacă ai o anumită strategie, ea trebuie să fie însoțită de strategii adiacente. Agresiunea rusă din Ucraina a fost în bună măsură acoperită de intensificarea crizei siriene și acum de această ofensiva a refugiaților către UE. Este o explicație posibilă. Și să spunem că nu vorbesc în totală necunoștință de cauză. Cel de-al doilea aspect la care mă refeream este legat cu siguranță de o acțiune a Statului Islamic. Odată consolidat pe un anumit teren, este de așteptat să asistăm și la un tip de acțiune la care Europa se poate opune cu greu – trimiterea de fluxuri de refugiați, „, a declarat Degeratu într-un interviu acordat Ziare.com.

În opinia generalului, „acțiunile Statului Islamic se pot coordona cu acțiunea rusească, nu este niciun dubiu că există relații vechi ale serviciilor secrete rusești cu extremismul din Orientul Apropiat”.

„O chestiune suplimentară este situația Turciei, care a cam fost presată în ultimii 3-4 ani de mase mari din Siria, și nu doar de acolo, și care are acea problemă complicată, a kurzilor. Or, într-o astfel de situație, cred că și Turcia e posibil să fi lăsat garda mai jos, să fie mai tolerantă cu traversarea teritoriului ei. Turcia nu poate absorbi un număr așa de mare de refugiați pe termen atât de lung, în condițiile în care asupra ei se fac presiuni să adopte o anumită atitudine sau o altă pe problema kurzilor. Deci ne aflăm în fața unui ghem de probleme destul de complicat, dar care împreună conduc la ideea unui anumit tip de operațiune, pentru că nimeni nu poate spune că cineva ar putea pleca la drum așa, cu un scaun cu rotile, din Afganistan și ajunge la granița macedoneană. Încercați să organizați asta și veți vedea cât este de greu logistic. Iar dacă priviți structura maselor de refugiați, cea care se vede, o să observați că nu e chiar la întâmplare. Sigur, e naturală, sunt persoane care vor să plece, dar majoritatea e formată din oameni destul de bine hrăniți, destul de bine echipați, poate mai bine îmbrăcați decât un sfert din populația României, oameni care nu par să fie dintre cei mai năpăstuiți de soarta sau care au plecat la drum doar din cauza urgiei războiului”, a mai spus fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.