Grecia caută cu disperare lichidități

Grecia ar putea impune o nouă taxă – cea pentru extragerile de numerar de la ATM-uri. Este o măsură prin care se speră că se va încuraja folosirea cardurilor de credit și astfel se va reduce evaziunea fiscală, arată Ministerul Finanțelor de la Atena, potrivit Reuters.

”Ar putea apărea, de exemplu, o mică taxă pentru extragerile de la ATM-uri. Discutăm despre aceasta, o modalitate de a încuraja folosirea cardurilor… dar nu am decis încă nimic”, a spus Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finanțe. ”Ar putea fi o taxă foarte mică”. El a exclus categoric introducerea unei taxe pe depozitele bancare.

Ministrul a mai spus că guvernul discută cu băncile din Elveția pentru a pune la punct un plan prin care să li se ofere grecilor ce au depozite nedeclarate în Elveția oportunitatea să le declare voluntar și să plătească o taxă de 15%. ”Dacă am impune o taxa mică, de doar 5%, ar apărea o chestiune morală și întrebarea dacă nu cumva legalizăm evaziunea. Dacă impunem o taxă mare, de 30%, există riscul ca aceste depozite să fie transferate în insulele Cayman sau în alte paradisuri fiscale”, a spus Varoufakis.

Grecia nu încearcă să repatrieze aceste sume, ci mai degrabă să obțină lichidități din taxarea lor. ”Nu cred în procesul de repatriere. Ce ne interesează este să legalizăm aceste depozite”, a spus Varoufakis.

Începând din 2010, grecii bogați au trimis în băncile din străinătate miliarde de euro, temându-se ca țara să nu revină la drahmă și economiile lor să se evapore peste noapte. O bună parte din acești bani a ajuns în băncile din Elvetia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.