Guvernarea Ponta, un proiect fără cap și cu multe cozi

Nu înțeleg ce l-a determinat pe Victor Ponta să pună de aniversarea celor trei ani ai guvernului condus de el.

O fi pornit de la o glumă, i-o fi plăcut ideea că el și USL au promis președinte liberal și premier PSD.

Și ce-a promis, printr-o catastrofă politică, tocmai asta a ieșit. El premier și Iohannis președinte, de parcă truda PSD-ului și UNPR-ului tocmai la asta a și dus. Ce părea o glumă proastă sau o obrăznicie politică a fost luată în serios de chiar oamenii premierului și de aplaudacii săi din presă.

Situația jenantă, peiorativă ne obligă totuși la un inventar serios. Zice Victor Ponta că a făcut o capră zburătoare, nu ne rămâne decât să numărăm picioarele, aripile și distanța parcursă spre a ajunge la o concluzie. Ce fel de proiect politic a început Guvernul Ponta după debarcarea lui Mihai Răzvan Ungureanu (tot un soi de Ponta, dar mai fandosit) și la ce rezultat a ajuns?

Să ne aducem aminte că Guvernul Ponta a debutat cu o mare hărtăneală politică. Spargerea ministerelor pentru a obține suficiente hălci politice pentru ciraci, clienți și cotizanți. A făcut pentru cărătorul său de geantă și coleg de casă de avocatură un Minister al marilor proiecte, minister care a devenit doar simbolul organizării catastrofale, nici măcar al marilor iluzii. A mai făcut pentru Constantin Niță un Minister al Energiei și pentru a nu da liberalilor un Minister al Finanțelor au rupt din el marea halcă a bugetului public. Cât de stupid, de improvizat și de amatoricesc a fost începutul se vede din ce a rezultat. Adică nimic.

Timp și bani pieduți, plus dinamitarea USL-ului. Din dorința premierului de a mai sui o treaptă pe scara incompetenței, a vrut și postul de președinte al României, sacrificând un proiect politic pe care tot el mai apoi a încercat să-l țină la reanimare. Începutul Guvernului Ponta a fost ezitant, improvizat, cum am afirmat mai sus, și bazat oameni de strânsură. Mulți miniștri au fost scoși din pălărie peste noapte, de unde a rezultat și dispariția lor comică înainte de numire. Apoi a venit referendumul, și el un eșec al PSD-ului, al USL-ului, dar și al Guvernului. Din care bătălie majoră pentru scoaterea lui Traian Băsescu Victor Ponta s-a retras (puțină lume știe asta) sub motivul că el are treabă la Guvern și debarcarea președintelui este treaba Parlamentului. Și a lăsat USL-ul să se bâlbâie, chiar să piardă un vot copleșitor pe care electoratul anti-Băsescu l-a câștigat fără putință de tăgadă. De dragul de a rămâne la putere, Victor Ponta a înghițit toate recomandările Comisiei Europene, de unde ni se trage și aparenta legalitate a frauduloasei ”erate” de la CCR, menită a ajuta la salvarea președintelui Băsescu.

Guvernul Ponta a improvizat nepermis și la privatizarea OLTCHIM, atingând cote inimaginabile de ridicol și la tentativa de privatizare a CFR Marfă unde a atins cote de cu totul altceva. Guvernul Ponta s-a făcut surd și orb la excesele austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer pe piața lemnului din România și la distrugerea pădurilor de cele trei combinate de tocat pădurile virgine ale României. Și din rațiuni care ne scapă sau nu pot fi încă formulate continuă să fie la fel. Dar și necercetat de cei care sunt datori să ne ofere o explicație a acestui jaf ce depășește un deceniu.

După ce a distrus USL, Guvernul Ponta a pus de un USD și de o butaforie de USL, pierzând pe drum și procesul de modificare a Constituției, dar și regionalizarea României. O târâie și cu legea finanțării partidelor, și cu votul celor din străinătate, dovedind că în chestiunile mari și complicate guvernul junelui procuror a dat chix sau s-a umplut de sânge, îngropând pe termen mediu sau lung probleme de mare importanță pentru țară.

Marea performanță negativă a premierului poate fi socotită aceea că a supraviețuit unui plagiat grosolan. A tras de termene și de înțelesuri, a îmbrobodit și instituții ale statului sau din învățământul superior pentru a se alege cu soluții convenabile. Mai apoi tot el a anunțat renunțarea la doctorat și modernizarea legislației pentru furturi intelectuale.

Conform Ordonanței Ponta, când te prinde că ai furat dintr-o carte poți să te lași păgubaș și cu asta basta. Ce nu s-ar putea întâmpla în nici o țară de pe cel puțin trei continente s-a putut în România!? Cu un furt intelectual în văzul lumii, primul-ministru a candidat și la președinția țării și a luat fața naivilor ieșind de departe pe primul loc după primul tur de scrutin. Noroc că prin nu știu ce minune am avut parte de un eșec spectaculos. Lista chiflelor semnate de premierul sau de Guvernul Ponta este mult mai lungă. Se referă și la cele 40 de taxe introduse. Și la nici un kilometru de autostradă, și la puținele locuri de muncă apărute (în ciuda milionului promis).

Și multe altele, cele înșirate mai sus fiind suficiente pentru a trânti nu trei elefanți politici, ci patru guverne simultane din țări vecine sau aflate la mii de kilometri distanță. Și totuși, Victor Ponta a supraviețuit, potențându-se permanent cu Traian Băsescu și cu Elena Udrea, ținându-se tustrei în echilibru nu prin performanțe, ci prin tărăboi, excese, jocuri și golănii ale serviciilor secrete.

Ce i-a ieșit Guvernului Ponta și premierului. În primul rând reîntregirea salariilor tăiate de Băsescu și Boc și indexarea pensiilor. Operațiunea poate fi socotită un real succes.Pe ea și pe proiectul liberal de Cod Fiscal stă și partea de credibilitate de acum a guvernului decimat de gafe, de DNA, de neprofesionalism, dar și aplecat cu mult curaj și chiar inconștiență de multe dosare grele,chiar periculoase. Dacă mai adăugăm o creștere importantă în absorbția fondurilor europene, precum și îmbunătățirea semnificativă a colectării taxelor iaca ajungem la câteva lucruri care țin acest guvern pe poziția de călăreț agitat și îngâmfat. Și salvarea Hidroelectrica, și tentativele de deschidere spre China și Orientul Mijlociu aduc în talgerul speranței lucruri care îi încurcă serios pe liberali și pe Traian Băsescu. Dar și pe mulți români care nu știu ce să răspundă la întrebarea:
– Merită să cadă guvernul Ponta sau nu?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.