Guvernul Boc a atras în august investiții străine de doar 20 milioane de euro

Investiţiile străine s-au prăbuşit în august cu 80% faţă de aceeaşi lună din 2010, intrările fiind de doar 20 milioane de euro, minim ce nu a fost atins nici pe parcursul anului trecut sau în 2009, când România se zbătea încă în recesiune.

În ciuda revenirii economiei pe creştere, România nu a reuşit să devină atractivă pentru străini, investiţiile externe totalizând în primele opt luni doar 1,1 miliarde de euro, conform cifrelor BNR.”În mod clar activitatea investiţională în România a încetinit semnificativ şi ca urmare a creşterii aversiunii faţă de risc la nivel internaţional. Dacă nu ne facem temele, vom avea mari probleme. Bătălia pentru investiţii străine devine foarte dură. Nu se va mai repeta situaţia de dinainte de criză cu fluxuri de capital ieftine şi foarte abundente. Decidenţii trebuie să acţioneze”, a comentat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal pentru zf.ro.

Pentru a avea creştere economică, România rămâne dependentă de finanţările externe, în condiţiile în care nivelul de economisire internă este redus. Astfel, este absolut necesar să atragem investiţii, în principal care să creeze valoare adăugată mare. Dacă nu vom reuşi, o problemă importantă va fi finanţarea deficitului extern.

România are nevoie de intrări de capitaluri care să genereze cât mai puţină datorie externă sau chiar deloc, iar soluţia ar fi atragerea fondurilor de la UE, ce stimulează şi creşterea economică mai zice Dumitru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.