×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:33
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Document senzațional al Jewish Telegraphic Agency
Guvernul Germaniei și Pogromul de la Iași din 1941

Redacţia publicaţiei americane Jewish Telegraphic Agency ne-a trimis un document excepţional care redeschide cazul „Pogromului de la Iaşi“.

Este vorba despre buletinul zilnic de ştiri (Daily News Bulletin) din ziua de 24 august 1959, în care există ştirea că guvernul Germaniei de Vest îşi asumă responsabilitatea pentru Pogromul de la Iaşi şi acceptă să plătească despăgubiri familiilor de evrei ucişi.

Ce conţine acest document excepţional pe care ni l-a trimis ziarul Jewish Telegraphic Agency din SUA?

Iată documentul primit prin amabilitatea colegilor de la „Jewish Telegraphic Agency”, care redeschide discuţia despre „Pogromul de la Iaşi” din iunie 1941:

În traducere, ştirea de pe fluxul din ziua de 24 august 1959 al publicaţiei Jewish Telegraphic Agency spune următoarele:

„IERUSALIM, Aug. 23 (JTA) -- Guvernul Germaniei de Vest acceptă să plătească compensaţia către familiile şi persoanele ucise de Nazişti în timpul pogromului din Iaşi, România, în iunie, 1941, au dezvăluit astăzi surse ale Ministerului de Finanţe.

Acordul acoperă, de asemenea, plata unei compensaţii către moştenitorii evreilor ucişi în trenurile morţii din lagărele din Iaşi. Cu toate acestea, autorităţile din Bonn au declarat că refuză să-şi asume responsabilitatea pentru toate cazurile de persecuţie a evreilor în timpul ocupaţiei naziste a României“.

Am verificat autenticitatea acestui document excepţional şi ea este incontestabilă! Pornind de la acest document, cercetătorii şi istoricii nu au acum de făcut decît să scoată din arhivele Germaniei declaraţiile oficiale şi toate documentele care au stat la baza lor, astfel încît controversata problemă a „Pogromului de la Iaşi“ să fie pe deplin lămurită strict în lumina adevărului istoric!

Pentru cei care nu ştiu, facem precizarea că Jewish Telegraphic Agency este una dintre cele mai cunoscute publicaţii evreieşti din lume, a cărei apariţie neîntreruptă datează încă din anul 1917, împlinind în acest an un secol de prezenţă publică!

Într-un e-mail, redacţia ne-a anunţat zilele trecute că în arhiva publicaţiei există această ştire despre „Pogromul de la Iaşi“, care conţine cîteva elemente extrem de importante:

- 1. faptul că guvernul german recunoaşte vinovăţia armatei germane;
- 2. faptul că guvernul german este de acord să plătească despăgubiri către familiile victimelor;
- 3. autorităţile germane nu-şi asumă responsabilitatea pentru alte persecuţii ale evreilor din România!

Este uimitor cît de multe lucruri fundamentale pentru aflarea adevărului despre „Pogromul de la Iaşi“ conţin aceste cîteva rînduri din ştirea publicată de Jewish Telegraphic Agency în ziua de 24 august 1959! Unii vor întreba de ce ar avea o importanţă atît de mare o ştire de presă de cîteva rînduri, însă cei care au citit ce s-a scris pînă acum despre „Pogromul de la Iaşi“ vor înţelege că aceste informaţii răstoarnă opiniile care au reuşit în ultimii ani să impună în spaţiul public ideea că jandarmeria română şi civilii români ar fi comis odioasa crimă din „trenurile morţii“, cum a fost denumită tragedia din iunie 1941. Pînă astăzi, se părea că lucrurile s-au stabilit în mod definitiv, orice nuanţă putînd duce la acuzaţia că s-ar nega holocaustul din România!

Şi spun „holocaustul din România“ întrucît, în mod parşiv, mulţi cercetători vobesc despre „holocaustul românesc“ pentru a induce opinia că a fost săvîrşit de români! În orice altă situaţie se vorbeşte despre „holocaustul evreilor“ sau „holocaustul albanezilor“, căci victimele acelor tragedii au fost populaţia evreiască, respectiv populaţia albaneză! Dacă în România a fost, într-adevăr, un holocaust, nu este neapărat necesar ca acesta să fi fost comis de către români (cum sugerează expresia „holocaustul românesc“), ci comis pe teritoriul României!

Documentul transmis redacţiei noastre de către ziarul Jewish Telegraphic Agency din SUA, ştirea la care facem referire aflîndu-se pe fila 3, poate fi văzut la sfârșitul articolului.

Varianta Institutului „Elie Wiesel“

În România, mai ales după 1989, s-a acreditat ideea că DOAR românii se fac vinovaţi de „Pogromul de la Iaşi“, orice altă teorie fiind considerată în mod bizar ca fiind negarea holocaustului, în general! Totul a culminat cu organizarea de către Institutul „Elie Wiesel“ a unui set de manifestări „ştiinţifice“ la Iaşi, între 28 şi 30 iunie 2006, în colaborare cu Centrul de Istorie a Evreilor şi Ebraistică al Universităţii „Al.I. Cuza“ din Iaşi şi cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Comunitatea Evreilor din Iaşi, având sprijinul financiar al Guvernului României, la care au participat Claudiu Săftoiu, consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe în guvernul Tăriceanu.

La sfîrşitul acestor manifestări, Institutul „Elie Wiesel“ a publicat volumul „Pogromul de la Iaşi (28-30 iunie 1941) – prologul Holocaustului din România“, apărut la Editura Polirom în 2006, care adună comunicatele prezentate în cadrul unei sesiuni ştiinţifice. Iată, de pildă, ce scrie Jean Ancel, cercetător la Yad Vashem, Israel, la pagina 50 a studiul său intitulat „Responsabilitatea autorităţilor statului pentru înscenarea, pregătirea şi executarea Pogromului de la Iaşi şi stabilirea numărului victimelor“:

Rîndurile de mai sus sînt o sinteză în care sînt prezentaţi „iniţiatorii, planificatorii şi executanţii Pogromului de la Iaşi“. Observăm că atît persoanele, cît şi autorităţile menţionate sînt împărţite în două categorii:

- „lanţul de comandă al persoanelor şi organelor care au planificat, pregătit şi executat Pogromul de la Iaşi“;
- „organele de execuţie a pogromului“.

Parcurgînd cu atenţie aceste liste, se vede că absolut toate persoanele nominalizate sînt cetăţeni români şi instituţiile ce reprezintă autorităţile româneşti. Acestea ar fi responsabile de Pogromul de la Iaşi! Nu există nici un reprezentant al armatei germane, deşi oraşul Iaşi devenise în acele zile garnizoană militară germană!

Imediat după prezentarea acestei sinteze, Jean Ancel adaugă o propoziţie înfiorătoare despre poporul român, nesusţinută de documente, la care nimeni nu a recţionat:

„Este important de notat că printre comandanţii de fapt ai pogromului s-au numărat cîţiva ofiţeri de jandarmerie care au comis ulterior crime de război îngrozitoare în Transnistria. S-a dovedit că ei au fost românii cei mai nemiloşi, duşmani ai poporului evreu, gata să comande acţiuni de exterminare în masă sau să servească drept exemplu de cruzime. Personalitatea şi contribuţia lor la Holocaust au ieşit la iveală numai după deschiderea arhivelor din fosta Uniune Sovietică, până atunci prezenţa lor în timpul pogromului neatrăgând nicio atenţie“.

„Micii ucigași“

Acestor comandanţi din jandarmerie, Jean Ancel le adaugă şi lista complicilor, „micii ucigaşi“, cum îi numeşte el, care sînt, de asemenea, numai români:

„În afară de marii ucigaşi, au mai participat la pogrom cei pe care i-am denumit micii ucigaşi. Micii ucigaşi au fost vecini ai evreilor, simpatizanţi cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi ai mişcărilor antisemite, tineri (inclusiv elevi de liceu), funcţionari inferiori cu venituri mici, numeroşi ceferişti, meseriaşi frustraţi de concurenţă, colegi de meserie, dar şi români cu ocupaţii intelectuale şi de birou, funcţionari de stat şi ai secţiei financiare, ingineri, laboranţi, oameni de afaceri (uneori tovarăşi la o afacere evreiască), pensionari, militari în retragere ş.a.“

Enumerarea vinovaţilor români nu se opreşte aici. Acelaşi Jean Ancel include între „micii ucigaşi“ şi „acea adunătură de duşmani ai poporului evreu“, care ar fi „servitori, căruţaşi, măturători de stradă ai Primăriei, elevi din şcoli de meserii, simpatizanţi taciţi ai mişcării legionare, dar nu cu adevărat membri în mişcare“.

În mod surprinzător, „legionarii“ sînt incluşi tot în categoria „micilor ucigaşi“, despre care precizează că „era vorba de şefi de rând ai mişcării, care n-au fost reţinuţi în cursul marii campanii de arestări efectuate la ordinul lui Antonescu după înăbuşirea rebeliunii de la sfârşitul lui ianuarie 1941 şi care au sprijinit în mod voluntar şi cu entuziasm «lichidarea» evreilor“!

Pentru a completa lista „vinovaţilor“ pînă la ultimul locuitor al Iaşiului, Jean Ancel adaugă femeile: „Bande de români compuse din femei şi bărbaţi au însoţit în mod permanent patrulele de soldaţi şi poliţişti care au cercetat străzile din centrul oraşului în care locuiau evrei înstăriţi, servind de ghid pentru arătarea locurilor în care erau ascunşi evrei şi unde locuiesc“!

Pentru a înţelege perfect teoria lui Jean Ancel despre „Pogromul de la Iaşi“, însuşită şi de Institutul „Elie Wiesel“, iată pasajul care ne lămureşte pe deplin: „Se poate afirma că la Pogromul de la Iaşi au participat în mod activ mii de cetăţeni români ai oraşului care s-au adunat din toate păturile populaţiei, în afară, desigur, de membrii forţelor de ordine şi de armata română şi germană“!

Drama de acum 77 de ani a lăsat urme care încă dor

Aşadar, în opinia cercetătorului Jean Ancel, Pogromul de la Iaşi aparţine întregii populaţii din Iaşi, mai puţin forţelor de ordine şi armatei române şi germane! Mai exact, populaţia Iaşiului, în opinia lui Jean Ancel, intră în categoria numită „elemente fasciste“ şi cuprinde „majoritatea românilor care au absorbit educaţia şi propaganda antisemită începînd de la sfîrşitul secolului al XIX-lea“.

În sinteză, spune Jean Ancel, „elementele fasciste au constituit deci un termen foarte larg, care nu a lăsat în afara lui nicio pătură socială. Acestora li s-au adăugat, într-adevăr, derbedei şi huligani, dar ei singuri nu ar fi îndrăznit să ucidă mii de evrei“.

Salvat de români

Evident, oricine se întreabă: cine este acest Jean Ancel, invitat în România să prezinte această teorie generalizantă care face din întreaga populaţie a Iaşului o „adunătură de ucigaşi de evrei“?

Destinul tragic al familiei sale ar trebui să-l determine la o anumită rigoare pentru aflarea adevărului, căci este unul dintre supravieţuitorii acelor zile dramatice, avînd doar 1 an cînd 27 de membri ai familiei sale şi-au găsit sfîrşitul în „trenurile morţii“, el însuşi fiind salvat de la o moarte inevitabilă de nişte români! În 1963 a emigrat în Israel, unde, în anul 1977, a primit titlul de doctor în istorie, cu teza „Evreii din România în perioada dintre 23 august 1944 și 30 decembrie 1947“.

Este cît se poate de firesc ca Jean Ancel, a cărui familie a fost distrusă în acea sîngeroasă tragedie din iunie 1941, să-şi dedice întreaga viaţă „Pogromului de la Iaşi“, însă tocmai pentru că, la numai 1 an, avea să trăiască o asemenea tragedie, ar trebui să aibă un singur ţel: aflarea adevărului, nu mistificarea lui! Cu atît mai mult cu cît, în calitate de cercetător la Muzeul Holocaustului din Washington, SUA, opiniile sale sînt luate în serios, orice eroare avînd un efect multiplicat!

De ce acordăm această importanţă studiilor lui Jean Ancel? Tocmai pentru că azi aproape toate teoriile despre „Pogromul de la Iaşi“ se bazează pe articolele şi cărţile sale. Cine mai are însă curiozitatea să cerceteze atît documentele de la dosarul procesului mareşalului Ion Antonescu, cît și pe cele apărute ulterior, va observa că imediat după terminarea războiului se ştia că trupele germane au fost cele care au comis teribila tragedie din iunie 1941 din Iaşi şi din „trenurile morţii“.

„Interogatoriul“ lui Ion Antonescu

Două fragmente din „Interogatoriul“ lui Ion Antonescu, în timpul procesului, din 6 mai 1946 trebuie puse în paralel cu opinia lui Jean Ancel, potrivit căreia doar jandarmii români sînt cei care au tras în evreii din „trenul morţii“:

„Ion Antonescu: [După pogrom] eu m-am dus la Iași și am vorbit cu comandantul general german, pentru că Iașul era atuncea în zonă militară germană, acolo operau trupele germane și era și zona de front și tot Iașul era ocupat de germani, de trupele care trebuiau să treacă Prutul. Și atuncea m-am dus la Iași și am vorbit cu generalul german și i-am spus: «Dacă se mai repetă acest lucru, dau telegramă Führerului și las comanda frontului». Și atunci, generalul german mi-a spus: «Vă asigur, domnule general, că nu se va mai întâmpla». [...]

Președintele: Era numai acțiunea germanilor la Iași? [...]
Ion Antonescu: Ei aveau... noi frontul Moldovei... era împărțit pe sectoare. Era în sector german.
Președintele: Știu. Era în sector german, dar era și armată românească acolo.

Ion Antonescu: Era sub comandamentul german, după cum erau și divizii germane în sectoarele românești, la dispoziția comandamentului românesc. [...] Au fost grupuri de legionari care au făcut acte de provocație. Au tras de pe acoperișuri în elemente germane și au împins – tot prin acte de provocație – și câțiva dintre evrei, fie ca să se apere, fie ca să tragă, de asemenea. Faptul că s-au găsit 2-3, foarte puțini, în orice caz, aceasta a legitimat pretențiile lor, intervenția unor unități germane, care, peste capul autorităților române și cu sprijinul legionarilor, au trecut la acte de represiune pe loc și au cerut ca, fără întârziere, autoritățile române să evacueze populația evreiască, punând, singuri și direct, soldați și elemente ale armatei SS germane ca să întreprindă această acțiune de colectare și de conducere la trenuri, unde au fost transportați în condițiuni cu totul necivilizate“.

Sînt o mulţime de alte documente care arată că lucrurile în acel iunie 1941 au fost destul de complicate şi trebuie ca istoricii, fără patimă sau părtinire, să stabilească adevărul din zilele acestei tragedii.

Documentul pe care l-am primit de la unul dintre cele mai importante ziare evreieşti din lume, Jewish Telegraphic Agency, în care avem informaţia că guvernul german a recunoscut încă din 24 august 1959 că trupele germane sînt vinovate de „Pogromul de la Iaşi“, fiind de acord să plătească şi despăgubiri pentru familiile victimelor, cere redeschiderea acestui dosar greu. Un lucru este important de subliniat: din ştirea difuzată de Jewish Telegraphic Agency rezultă cît se poate de clar că recunoaşterea guvernului german nu este una de conjunctură, căci nu acceptă să-şi asume responsabilitatea pentru alte eventuale atrocităţi comise pe teritoriul României, ci doar pentru „Pogromul de la Iaşi“! Iar această precizare este extrem de importantă şi de ea trebuie să ţină cont de acum înainte toţi istoricii!

P.S. 1: Mulţumind celor de la Jewish Telegraphic Agency pentru furnizarea buletinului de ştiri din 24 august 1959, sperăm ca acest document să fie de folos supravieţuitorilor pentru obţinerea de la statul german a despăgubirilor cuvenite, iar acuzaţia că românii au comis acea oribilă tragedie de la Iaşi şi din „trenurile morţii“ ar trebui nuanţată.


P.S. 2: Chiar zilele trecute, televiziunea americană NBC a prezentat un documentar pe marginea acestui subiect, în care se spune că „guvernul german acceptă că decesele din tren au fost crime de război, însă nu a acceptat că ar trebui să despăgubească supravieţuitorii“. Documentul publicat de noi acum pentru prima oară arată că o asemenea poziţie nu se justifică, din moment ce tot guvernul german acceptase încă din 24 august 1959 plata acestor despăgubiri! Acest document îi poate fi de folos avocatului Stu Eizenstat, care a lucrat în administraţiile Carter, Clinton şi Obama şi care-i reprezintă pe supraviețuitori în negocierile dintre aceştia şi guvernul german! Chiar în zilele următoare, cîţiva dintre reprezentanţii celor 1.000 de supraviețuitori se vor duce la o nouă rundă de negocieri cu executivul german. Or, dacă jandarmii români au comis atrocităţile denumite „Pogromul de la Iaşi“, cum spune Jean Ancel, atunci de ce ar trebui ca Germania să plătească despăgubirile? Iată de ce documentul publicat acum de noi ar putea să devină principalul act din dosarul celor 1.000 de supraviețuitori!

Ion SpânuPublicat Marţi, 01 august 2017
13037
 | 44
 | 57
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
radu
-12
De cand postez la Cotidianul, nu am primit atatea aprecieri negative ca la comentariul in care spuneam ca aceste crime trebuie asumate de autoritatile romane fiindca s-au petrecut cu concursul lor:armata, politie, jandarmerie, servicii, administratie!Nicio justificare a responsabililor de atunci (in frunte cu Antonescu) nu are valoare in fata trenurilor mortii si a linsajelor petrecute atunci!Sigur, au fost si romani care au salvat evrei in acele zile, dar pogromul a fost o actiune coordonata de statul roman, nu de armata germana!Adevarul supara, dar trebuie asumat!Pentru cei care nu citesc decat de pe internet , le recomand : si.ro/resurse/foto/
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
Cata @ radu
+12
habar nu ai ce timpenii vorbesti! niciodata nu a fot actiune coordonata de statul roman. ba tocmai ca antonescu a fost cel care i-a amenintati pe generalii germani. tu trebuie sa fii florian care incearca sa-si acopere mizeriile!
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
Pogromel
+3
Bine le-a facut!
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
altul
+12
Perfecta dreptate avea profesorul ION COJA cand a declarat,,dati-mi numele unui singur evreu ucis de un roman ucis la IASI si atunci eu voi cere sa fiu executat in piata publica pentru tot pogromuldin acest oras,,..... dar ei ,,CHINEZII,, nu si nu ca romanii au infaptuit pogromul.Dar pogromul comunismului adus de,, CHINEZI,,asupra poporului roman nu se pune nu mai M O I S E nu-i asa?
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
Pkly
+5
Este adevarat sau nu ?!? 1)-Ca Antonescu la procesul din '46,referitor la trimiterea tiganilor la Bug,s-a scuzat ca a luat aceasta masura ca urmare a faptului ca populatia Bucurestiului nu mai intra in adaposturi atunci cand sunau sirenele antiaeriene de frica sa nu fie jefuita... 2)-Ca rRomanica-bramburica este poate singura tara de pe Mapamond care nu s-a ingrijit de cimitirele militare,si nici nu-i prea pasa in prezent,incintele acestora fiind ocupate... 3)-Ca,,onor rusii''au invitat pe romanasi sa vina sa-si faca ) de pe fisele de evidenta ale prizonerilor romani care au trecut prin lagarele lor si...dat cu flit !
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Stimata redactie ...
+6
... Va rog frumos, nu mai dati articole din astea, parca vad ca la noapte nu dorm, zvircolindu-ma in cosmaruri de culpabilitate iar miine voi avea cel putin vreo trei tentative de sinucidere ! Nici nu-mi mai vine sa ma uit in oglinda cind ma barbieresc, obsedat de faptul ca am o mecla de kapo sau de gardian la Auschwitz !
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
.Tuta N. Khamon
+19
.Eu as fi de parere ca si catre Egipt ar trebui sa fie facute cereri de despagubiri, pentru sclavia practicata de catre faraoni si prezentata in Biblie ! Noroc cu Moise ala ! (vreun strabunic de-al lui Moise Guran ?)
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
MYSSEBI @ .Tuta N. Khamon
+8
Foarte probabil ... la fel de probabil este ca autorul acestui articol pare a fi etnic german . Dupa misoginism , radicalism si cenzura ....))
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Radu Humor
+39
Cineva se întreabă, pe bună dreptate, de ce acest document a fost adus la cunoştinţa românilor abia acum ? Păi au aşteptat întâi să ne ia şi nouă dolarii ( vreo două miliarde de dolari cu totul !) , că ăia de la nemţi nu le-au ajuns ! Era o vorbă odată, când ceva nu părea deloc curat, adică koucher : gheşeft evreiesc, adică afacere necurată ! ! P.S. Măcar dacă le ceream şi noi despăgubiri pentru crimele, jafurile şi nelegiuirile făcute de ei, în frunte cu ana pauker, la instaurarea comunismului în România ! Cît pretindeţi voi ? Ei, uite cît cerem şi noi pentru ce ne-aţi făcut voi ! Dar noi, nu şi nu şi nu ! Nu ne-a ajuns, vorbesc după mascarada din '89, că i-am acceptat la butoane pe alde Brucan şi Roman, cu toată gaşca lor de alogeni ( era guvernul român (?!)Roman, 65 % alcătuit din alogeni !), dar le-am mai pus şi odraslele să ne conducă Cultura, Finanţele, Serviciile, ba chiar şi Ţara prin unii ca Băsescu, Constantinescu şi acum Johannis ! Păi, cum să nu râdă ăştia de noi şi cu tuhăsul ?!
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Crocodilul
+13
Dar ce se intimpla in Romania de 60 ani nu se numeste pogrom. 60 de ani de socialism si comunism ce mama naibi e. Dictaturile din toata lumea Venezuela, SUA, China ,Rusia, Coreea de Nord etc. Astea ce sunt ? Ucideri in masa si spalari de creire. Care e diferenta?
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Nastratin
+14
Ia recititi fraza asta : ,, Personalitatea şi contribuţia lor la Holocaust au ieşit la iveală numai după deschiderea arhivelor din fosta Uniune Sovietică, până atunci prezenţa lor în timpul pogromului neatrăgând nicio atenţie“. Pai numai din fraza asta si iti dai seama ca toata porcaria asta ( acuzatiile aduse romanilor ) a fost pusa la cale in hrubele de la Lubianka se criminalii din NKVD - KGB ! Ia uite bre , taman niste arhive sovietice s-au gasit ,, cercetatorii ''astia sa le ia de bune ! Parca ca nu stie toata planeta ca rusnacii sunt experti in mistificarea adevarului ! Spun asta pentru ca tot din documentele SOVIETICE ( pai nu ? ) , zeci de ani de zile s-a stiut ca miile de ofiteri polonezi care au fost ucisi in padurea KATIN au fost impuscati de trupele germane ! Si ce sa vezi cu cativa ani in urma s-a aflat ca criminalii au fost NKVD-stii lui Stalin ! Pai ce baza sa mai pui in docomentele sovietice ? Trebuie sa fii un mare bou , rusnac sau sa ai interese parsive ca sa pui baza pe vorbele rusnacilor !
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
M.V. @ Nastratin
+22
''Ai nostrii istorici'' erau obligati sa se prefaca ca n-au habar de starea lucrurilor, iar asta pana in 1989. Dar dupa, ce anume i-a mai oprit ca sa rescrie Istoria Romaniei factuala? sau chiar ''a la carte''? de ce nu?!
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Hadrian @ Nastratin
+10
Pt. M.V. @ Nastratin Nu i-a mai oprit nimeni si au scris suficient de mult numai ca au venit noii Rolleri alde ca Neagu Djuvara si Boia care au grija sa se pastreze linia Ancel&Wiesel si baza ei sovietica !
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
M.V. @ Nastratin
+4
@Hadrian: Atunci, care anume ar fi motivul real pt care ,,cei doi istorici'', ce s-au dovedit a avea vădite preocupari de a pune in operă iarăşi, o nouă Istorie a României contrafactuală destinata studiului si cunoaşterii după atîta timp a adevărului'' de către noi toţi. Dacă ,,s-a scris suficient'' nu inseamna ca e si corect scris. Unde a fost ,si' Academia Română in asemenea situaţii? De ce nu a luat contramăsuri impotriva unor mistificări de asemenea importanţă a istoriei noastre după 1989, dacă, aceşti aşa-zişi ,,istorici'' cu evidente inclinaţii premeditat răuvoitoare si antinaţionale, au rescris istoria românilor dictată, din nou, de catre finanţatorii de aiurea, ce prezintă interese total opuse faţă de ale noastre, a pămîntenilor.
Publicat Joi, 03 august 2017
+Răspunde
Sc
+29
Se pare ca ati uitat ca in perioada cu pricina era RAZBOI si ca nu are nici o legatura cu normalitatea.Asa ca,comentariile despre moralitate sunt de prisos.Inca nu am vazut razboi decent ....
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 14 ore şi 53 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 27 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017