Hemoragie în UNPR

Senatul a aprobat luni în plen desființarea grupului UNPR din această Cameră, ca urmare a rămânerii unui număr mai mic de șapte membri.

Cel puțin șase senatori UNPR au demisionat luni, iar 4 urmează să activeze în grupul PSD.

Și-au anunțat în plen demisia din grupul UNPR senatorii Ion-Simeon Purec, Șerban Mihăilescu, Ioan Iovescu, Dumitru Marcel Bujor, Lucian Iliescu și Marin Burlea.

Dintre aceștia, senatorii Șerban Mihăilescu și Ioan Iovescu rămân independenți.

Totodată, independenții Octavian Bumbu, Dan Ioniță și Ionel Agrigoroaei au anunțat în plen că vor activa în grupul PSD.

”Constatăm că numărul senatorilor membri ai unui grup parlamentar rezultat în alegeri este sub 7, situaţie în care vă supun atenţiei şi votului, urmând să constataţi că grupul UNPR nu mai are numărul de voturi necesar”, a spus anterior preşedintele de şedinţă loan Chelaru.

Demisiile din UNPR s-au produs în aceeași zi în care liderul partidului Valeriu Steriu a declarat că formațiunea sa este un partid cu identitate care trebuie dus, în forma cea mai bună, în viitorul Parlament, iar discuțiile cu PNL au fost pe mai multe niveluri. Totodată, Valeriu Steriu s-a arătat convins că grupul senatorial UNPR există în timp ce în plen se discuta desființarea acestuia.

„N-aș crede, există (grupul n.r. —). Despre câți senatori vorbim? Dl Bumbu nu este membru al UNPR de mult, este independent. Există! Grupul este format din 16 oameni și până la 8 oameni avem posiblitatea să păstrăm acest grup”, a spus Steriu, înaintea ședinței de plen de la Camera Deputaților.

Întrebat cum comentează demisiile mai multor senatori UNPR, Steriu a precizat: „Ce înseamnă mai mulți? Dl Bumbu este plecat de 3 luni din UNPR, este un membru al PSRO din câte știu și, din informațiile pe care le am, sunt colegi mai mulți care aleg să plece din Senat, nu neapărat din UNPR. Foști colegi din UNPR, da”.

Acesta nu credea nici că există parlamentari care vor să plece la PSD. ”Eu vin de la întâlniri atât cu senatorii, cât și cu deputații din cele două grupuri. Nu și-au arătat intenția și vă spun că astăzi și mâine sunt ultimele două zile în care Parlamentul mai are activitate”, a arătat liderul UNPR.

Hemoragia din UNPR are loc în contextul discuțiilor PNL – UNPR privind o eventuală fuziune și pe fondul ofertei făcute de liderul PSD Liviu Dragnea parlamentarilor partidului fondat de Gabriel Oprea.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Dragnea a spus referindu-se la parlamentarii UNPR că va ”vedea în ce măsură fiecare dintre ei îşi pot continua mandatul după alegerile parlamentare”.

”Noi avem o relaţie foarte bună cu parlamentarii UNPR, foarte bună. Am avut o susţinere guvernamentală împreună şi, după ce a picat guvernul nostru, în Parlament am avut o majoritate care a funcţionat foarte bine. Nu suntem genul de partid care să ne folosim de nişte parteneri şi apoi să-i aruncăm. Noi am fost dispuşi, suntem dispuşi să discutăm cu fiecare parlamentar UNPR pentru a vedea în ce măsură fiecare dintre ei îşi pot continua mandatul după alegerile parlamentare”, a declarat Dragnea săptămâna trecută.

Dragnea le-a mai transmis parlamentarilor uneperişti că PNL vrea să îi tragă pe sfoară şi că ”unul sau doi din conducerea UNPR” negociază de fapt cu liberalii în interes personal, nu de partid. ”Planul este aşa: să-i păcălească cu fuziunea, nu-mi dau seama exact care-i interesul lor acum, poate Bucureştiul sau altceva, şi după fuziune – să zicem că se realizează fuziunea, ei nerealizând încă nici fuziunea PNL – PDL, să le spună că nu le mai pot da 18 mandate, nici măcar 10 şi, eventual, dacă se dă un mandat sau două pentru cineva din conducerea UNPR, restul să nu-i intereseze pentru că este stilul cunoscut (…) În continuare oferta noastră este deschisă de discuţii. Avem toată vara la dispoziţie să discutăm, să aşezăm lucrurile şi să vedem cum fiecare parlamentar se integrează în organizaţia noastră”, a mai susținut liderul PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8493 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.