Hepatita, o problemă a spațiului comunitar european

România se află pe locul 1 în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătații. Mai mult, conform rezultatelor publicate într-un studiu internațional de prevalență și estimare a nivelului de infecție cu virusuri hepatitice B și C, situația estimată pentru România la nivelul anului 2013, un număr de 1.016.800 locuitori ar fi infectați cu virus hepatitic B și 635 500 locuitori ar putea fi infectați cu virus hepatitic C. Pentru hepatita virală de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa România pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene ca rată a incidenței cazurilor raportate (12,05 la 100.000 de locuitori).

În acest context, Fundația „Renașterea” pentru Sănătate, Educație și Cultură a organizat pe 21 iulie la Ambasada Italiei la București o dezbatere cu tema „Hepatita, o problemă a spațiului comunitar european”. Dezbaterea a fost prilejuită de lansarea, de curând, de către Fundația Renașterea a unui amplu program național de informare, educare și prevenție a hepatitei în România „STOP Hepatita” în colaborare cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, potrivit unui comunicat transmis de fundație.
La dezbatere au fost prezente aproape 50 de persoane – factori de decizie din domeniul sănătății, companii, reprezentați mass media. Au luat cuvântul la eveniment: Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei in Romania, Mihaela Geoană, președinte al Fundatiei Renasterea, Nicolae Banicioiu, ministrul Sănătății, prof. dr. Adrian Streinu – Cercel – Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, conf. dr. Liana Gheorghe – Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Marius Savu Președintele ANMDM, Andrew Stainthorpe expert NICE, Cristian Bușoi, europarlamentar.

Conform comunicatului citat, ambasadorul Italiei în România a felicitat inițiativa Fundației Renașterea de a demara un program de informare, educare și prevenție a hepatitei în România. De asemenea, a salutat implicarea tuturor factorilor de decizie în program și a subliniat importanța implicării societății civile. Remarcile sale vin în contextul în care Italia deține în prezent președintia Consiliului Uniunii Europene, iar „hepatita este o problemă socială tot mai importantă, un adevarat fenomen în Uniunea Europeană cu atât mai mult cu cât imigrația crește” a declarat ambasadorul Italiei în România.

Mihaela Geoană, președinte al Fundției Renașterea, a trecut în revistă datele esențiale ale programului STOP HEPATITA, program Național de conștientizare și educare. Apoi, a subliniat necesitatea de eforturi concentrate atât din partea autorităților, a societății civile, cât și din partea companiilor private pentru campanii de educare și conștientizare despre hepatită. „STOP Hepatita este un demers asumat și concret. Pentru implementarea lui însă, avem nevoie de tot sprijinul pe care îl putem obține de la autorități, mediul privat, lideri de opinie și societatea civilă. Hepatita este o problemă a noastră și trebuie să îi spunem STOP împreună”, a declarat Mihaela Geoană.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, a spus la rândul său: „Încurajez orice inițiativă și dezbatere cu scopul de a conștientiza societatea asupra pericolelor hepatitei și a celorlalte boli (…) Demersul Fundției Renașterea este binevenit cu atât mai mult cu cât hepatita este o problemă majoră la nivel național.” Ministrul Sănătății a subliniat necesitatea de terapii inovatoare și de soluții rapide și moderne de tratament al bolnavilor. Din punct de vedere al costurilor, soluțiile acestei probleme exced cadrul României și trebuie tratatate la nivel european printr-o abordare comună și eforturi concentrate din partea tuturor țărilor care au incidență mare a bolii sau sunt expuse la boală.

Prof. dr. Adrian Streinu – Cercel – Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA a prezentat succinct brief-ul proiectului “Evaluare multidimensională a impactului global al virusurilor hepatitice asupra stării de sănătate a populației din România”- din perspectiva celor 2 societăți, oferind informații despre principalele trăsături distinctive virale ale hepatitei B, hepatitei C. „În România patologia hepatică de etiologie virală reprezintă una din principalele provocări ale sistemului național de sănătate, datorată atât cazuisticii în creștere, care situează în prezent România pe primele locuri între statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al incidenței acestei patologii, cât și prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra stării de sănătate a pacientului și asupra efortului necesar a fi depus de către sistemul național de sănătate pentru managementul acestei patologii.

Conf. dr. Liana Gheorghe a adăugat: „În Europa majoritatea statelor înregistrează o prevalență a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. România, Moldova și Italia sunt singurele state cu o prevalență încadrată în categoria de peste 2,5%. În cazul României, este posibil ca aceste date să fie în realitate subestimate ca urmare a unei supravegheri neadecvate a bolii și a naturii asimptomatice a acesteia. În majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infecții în urmă cu 20 – 40 ani, evoluția asimptomatică îndelungată a bolii expunându-le la riscul de a evolua către forme agravate de ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular. În absența unui tratament eficient, morbiditatea și mortalitatea asociată hepatitelor de etiologie virală vor continua să crească.”

Marius Savu Președintele ANMDM a vorbit despre pașii făcuți de România în direcția dublei terapii și despre importanța implementării triplei terapii. „Tratamentul fără inteferoni este un uriaș pas înainte. Dar, din punct de vedere al costurilor implicate pentru țările europene discrepanța de posibilități este mare și ar trebui cumva reglată”.

Andrew Stainthorpe expert NICE – „Există o nevoie acută de implicare la nivel european a tuturor stakeholderilor în problematica hepatitei. Felicit Fundația Renașterea și autoritățile române pentru deschiderea unui drum constructiv în această direcție. Statisticile din România sunt îngrijorătoare și nevoia de tratament modern este esențială. România trebuie să ajungă din urmă țările dezvoltate pentru ca orice viață este importantă. Pentru a recupera pași importanți în tratamente performante este nevoie de colaborarea tuturor celor direct interesați și de sprijinul societății civile”

Cristian Bușoi, europarlamentar, a spus: „România are serioase probleme la detecția și diagnosticul hepatiei. Cea mai mare problemă este în segmentul 40-60 și nevoia acută de conștientizare este și în sectorul medical. (…) Mai mult, ca europarlamentar fac eforturi pentru sensibilizarea colegilor în direcția unirii eforturilor împortiva hepatitei- problemă a spațiului comunitar european (…). Europarlamentarul a menționat că se fac demersuri importante pentru ca pacienții să aibă acces la un tratament inovator al hepatitei C și a exprimat o invitație oficială pentru continuarea dezbaterii și o încadrare a ei în context european. Dezbaterea ar urma să aibă loc la Bruxelles, în toamna acestui an.

Programul național „STOP Hepatita” este inițiat de Fundația Renașterea în colaborare cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA prevede acțiuni pentru un an (iulie 2014- iulie 2015) în toate zonele importante de informare, educare și prevenție și pentru toate publicurile țintă de la copii, tineri, adulți.
Zonele de acțiune sunt: pentru hepatita A- acțiuni de educare despre importanța igienei, de la caravane școlare la programe de campanii complexe de educare; pentru hepatita B- campanii de informare despre imporțanta prevenției atât prin vaccinare, cât și protejare sexuală; pentru hepatita C (probabil cea mai frecventă cauză de hepatită cronică, ciroză şi carcinom hepatocelular în lume)- campanii de detectare a bolii, de conștientizare a implicațiilor ei și a posibilităților de vindecare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.