ICon Arts 2014: Mircea Tiberian & Friends

Aproape 150 de artişti din întreaga lume s-au reunit la Sibiu, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului ”ICon Arts Celebrates!”, ce are loc în perioada 24 iulie – 2 august. Acesta propune publicului o selecţie variată de evenimente, de la concerte clasice şi contemporane până la cor, fanfară şi impro-show-uri.

S-a scurs mai bine de jumătate din această ediţie a Festivalului ”ICon Arts”, dar ceea ce era mai bun a fost păstrat pentru acum: concertul pianistului Mircea Tiberian, ce va aniversa 40 de carieră muzicală, alături de prietenii cu care va urca pe scena sălii ”Thalia” şi de spectatori. Concertul este programat vineri, 1 august, de la ora 19.00.

Ansamblul ICon Arts

După un duo de chitară-clavecin, muzică corală şi de fanfară militară, a venit timpul iubitorilor de jazz să se bucure de muzică de calitate, în cadrul Festivalului ICon Arts, care a lansat, de anul acesta, ediţiile ”Celebrates!”. Acestea îşi propun să promoveze, în fiecare an, câte o personalitate artistică actuală în jurul căreia se vor reuni artişti de top internaţional.

Vor urca alături de Mircea Tiberian pe scenă doi vechi prieteni – nume mari ale jazz-ului internaţional: basistul Chris Dahlgren (SUA) şi toboşarul John Betsch (SUA), dar şi unii dintre cei mai promiţători studenţi ai săi, confirmaţi, între timp, ca profesionişti ai tinerei generaţii: Ana Cristina Leonte (voce), Tavi Scurtu (tobe), Michael Acker (contrabas), Albert Tajti (pian) şi Alexandru Munteanu (saxofon). Concertul va fi prezentat de Florian Lungu (Radio România).

Vox Medicalis

La concertul de vinerea trecută, 25 iulie, Reinbert Evers (chitară, Germania) şi Teodora Cârciumaru (clavecin, România) şi-au surprins în mod plăcut audienţa interpretând lucrări de Bach şi Henze. Publicul prezent s-a putut bucura de atmosfera rafinată pe care muzica lui Bach o creează, în care s-au potrivit într-un mod original piesele solo, moderne, scrise de Henze.

Luni, 28 iulie, iubitorii muzicii corale au asistat la un inedit concert acapella, susţinut de ansamblul ”Vox Medicalis”, format din studenţi ai Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Unul din cele mai apreciate coruri semiprofesioniste din ţară, ce tocmai aniversează cinci ani de activitate, Vox Medicalis a abordat câte o piesă din fiecare epocă muzicală, ajungând, în a doua jumătate a concertului, la creaţia românească.

Fanfare

După prestaţia studenţilor medicinişti, publicul sibian a putut asculta, în premieră pentru România, un program muzical cu specific militar oriental. Concertul ”Muzici militare din Orient”, susţinut marţi, la Sala ”Thalia”, de Fanfara Armatei Naţionale Libaneze (Beirut), condusă de colonelul Appollo Succar, a avut ca invitat special Fanfara Academiei Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În deschidere, cele două ansambluri au interpretat imnul României şi pe cel al Libanului, concertul având loc chiar de Ziua Imnului Naţional, pe 29 iulie. Programul de muzică libaneză a fost primit foarte călduros de publicul sibian, la fel ca şi a doua parte a concertului, în care a concertat fanfara sibiană, condusă de maiorul Dumitru Stângaciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.